返回列表 發新帖

春天的玫瑰2

作者: anne209 發表于 2015-5-12 23:07:30
2122 29
puresthell 發表於 2015-6-17 18:11:42 |顯示全部樓層
anne209 發表於 2015-6-8 17:10
別叫我前輩,不敢當,我種月季也剛一年的時間,都是花友~你喜歡我可以送你一D小苗,都是年前插的非常健壯 ...

冒昧問一下可分享小苗給我嗎?
因之前棵玫瑰比男朋友種到瓜左
一直都再選不到合心水的玫瑰
見你種得甘靚, 品種又特別, 羨慕死人

可以,仲有幾棵小苗可分享,不過都是D普通品種,且送得七七八八,特別D品種可能要明天春天才有得分享了~~~  發表於 2015-6-17 21:52
回復

puresthell 發表於 2015-6-18 13:43:53 |顯示全部樓層
anne209
可以,仲有幾棵小苗可分享,不過都是D普通品種,且送得七七八八,特別D品種可能要明天春天才有得分享了~~~  發表於 昨天 21:52

謝謝, 已收到pm
回復

puresthell 發表於 2015-6-19 00:51:46 |顯示全部樓層
anne209 發表於 2015-5-20 21:44
我從沒有落任何嘢去中和酸鹼度,不知人D怎樣做,至少我種的玫瑰沒有問題~落肥也要看自己苗大小而定,基本 ...

今天收到小苗, 謝謝呀
現階段是否只需淋水, 不要施肥?

沒錯,且小苗我都有放緩釋肥~可換盆,小心整個取出來換,換盆後澆透水放半陰處暫養~只要不傷根便不用緩苗  發表於 2015-6-19 21:25
回復

winkykaman 發表於 2015-8-5 11:21:34 |顯示全部樓層
你好呀,你d花真係好靚呀!!我之前都試過係淘寶買,結果比順豐打開檢查發現了,運不到過香港
但如果運到深圳,可以自己帶過關?植物可以過境嗎?淘寶d月季真係好靚,好多香港都搵唔到....

另外想請教一下,緩釋肥,有美樂棵,骨粉,花多多,綠葉王,翠貝,杜邦福星,愛咔螨,金滿枝,吡虫啉這些藥都能在花墟買到嗎?

謝謝!
回復

sheungx2 發表於 2015-8-5 16:23:35 |顯示全部樓層
winkykaman 發表於 2015-8-5 11:21
你好呀,你d花真係好靚呀!!我之前都試過係淘寶買,結果比順豐打開檢查發現了,運不到過香港
但如果運到深圳 ...

我得閒, 試下解答你問題

唔好用順豐, 出名嚴,幾乎乜都唔比運
揀私營機構集運就無事, 可以pm 我, 比店舖link你

一般植物係可以帶過境的, 好多花友從內地帶植物過境都無問題
ps 蘭花,受保護植物,涉危絕種就唔得

即是, 你可以搵一間深圳代收既地址
你過關去拎, 不要拆包裝, 都可以成功過關

不想麻煩既,都可以試下用集運, 6日運到家, 花苗都仲係健康
.
.
.
花墟種類好少且貴
如果新手剛開始學種月季
乜都冇, 建議肥&藥, 連苗一次過去淘寶買回來
有不少店都一站式賣呢d
回復

timtimhappy 發表於 2015-8-5 20:43:21 |顯示全部樓層
樓主真係種得好靚睇得出好比心機種
我只有兩盆微月,第一次種所以都爬緊文,
可唔可以講下防蟲要點同開花後既處理方法?
唔該晒
回復

winkykaman 發表於 2015-8-5 20:56:27 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝sheungx2代解答!!好呀,可否pm集運公司的連結比我?感謝
回復

sheungx2 發表於 2015-8-12 21:14:38 |顯示全部樓層
timtimhappy 發表於 2015-8-5 20:43
樓主真係種得好靚睇得出好比心機種
我只有兩盆微月,第一次種所以都爬緊文,
可唔可以講下防蟲要點同開花 ...

個人意見: 放通風環境,每晚得閒噴濕葉底,一見有蟲即時用藥,做好呢幾點就OK。

係花快要謝前就應該剪,剪既位,搵下面一個健康向外既芽點

回復

hipo 發表於 2015-8-14 11:12:52 |顯示全部樓層
woow... you have a pretty rose garden.... envy you ar... !

白粉多用翠貝與杜邦福星輪流打,紅蜘蛛用愛咔螨與金滿枝輪流打,薊馬用吡虫啉~

may I know how to buy these for killing the insects ?  thanks a lot !
回復

紫Crystal 發表於 2015-8-16 13:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
我用2.0扦插法,插入蛭石之後都係黑桿,失敗左!T_Y
回復