阿清的番杏小樂園=u=)/~ 11/6 update

作者: ching99013 發表于 2015-5-12 14:28:03
7431 79

開個番杏既帖以後屁屁花同肉錐花都放呢度~
我愛多肉肥滋滋!!之後只更景天既肉照
見板內呢類肉肉人氣較冷清,望自己可以影多D家中既番杏寶寶吸引更多人對佢地既關注

> 2015. 6. 11
天氣漸熱,家中大部份景天生長變得緩慢有D甚至已經休眠,不過幾盆番杏B們迎來脫掉老皮露出新葉子既一刻

人見人愛既燈泡~原本諗住過完夏天先幫佢地移苗,怪佢主人懶逐粒種子種,一次倒曬落泥...

Conophytum Ratum SH1200,又叫拉登丶雙泡丶尻桃~
肉錐中至愛之一

機緣巧合下得到幾粒好稀有既種子,綾耀玉同幻玉既綠色變種,出芽十幾粒但只有呢幾粒帶大
左邊係綠綾耀玉,有一粒灰綠色退化個體,一粒benz,一粒正常樣但弱苗...希望可以順利養大佢地啦

Phoeniceum SH1200,又叫"水晶鞋",雖然依家冇乜特別,但長大後會成橢圓形,亮晶晶成粒水晶咁,非常漂亮~

毛神神既毛滴玉~好期待佢地秋天開花

C345A 下面2粒小咀仔張開,已經可以偷偷裝到裡面既新葉

最近餵得水多群玉D葉每片都肥嘟嘟,天氣雖然悶熱,狀態反而越來越好~抵錫

呢粒係翡翠玉,又叫鴿子蛋,一份20粒種子種左年幾剩得呢粒...
打算黎緊秋天再挑戰!

紅微紋玉大得好快!

得啦!至靚係你地啦!閃盲我眼啦!

呢幾粒B,係我買過最貴既種子,播種時盯大隻眼大氣都唔敢抖怕整跌左就GG鳥
爸爸媽咪係血統優良既島田拿鐵選拔種,期待佢地大個會比父母更出色

好鐘意橄欖玉,特別係紅色同粉紅色!
佢地係C109A 粉橄欖玉,雖然退化率高,但亦有好出色既個體
如中間最頂果粒,簡直好似品種SAMPLE圖COP落黎一樣
另一粒好特別嘅橙粉色全窗

紅橄欖玉,右邊果粒紅到出血咁

C162B 上面果粒小朋友唔好扮紅橄欖好喎…

呢盆猶豫左好幾次放唔放上黎畀大家睇…
播左3次紫李夫人每次都各種脫皮障礙… 冇眼睇… FIN

> 2015. 5. 12

先黎一盆毛神神肥嘟嘟既毛翠滴玉!
除燈泡外阿清另一致愛!!
成日都忍唔住手去"順"佢D毛_(:3」∠)_
點解可以咁可愛
今次脫皮全部都暴雙頭, 好開心
阿清既第一粒小燈炮, 最近日照多開始轉色了~
呢盆上年冬播最近收水差唔多完成, 已經可以透過老皮裝到入面粉紅色既小尖尖
群玉~前排水大搞到爛根, 重新上盆後慢慢恢復中~
C393A 紫柘榴玉 呢盆完全係醜小鴨變天鵝!越脫越靚~~
C345A 非常喜愛既一盆黃碧琉璃,播種10粒出芽9粒,有2粒弱苗1脫時難捱唔到過去
C81A 買左一份20粒既種子發芽出21粒
聽聞紅大內唔易帶大, 但到依家1粒都冇少到順利一脫完, 呢盆小朋友真係畀左唔少信心我
C170 一盆好普通既石頭, 埋係碎石同沙土中只露出小小既腦袋, 羅係手中, 愛不惜手
我對日輪玉真係冇乜愛, 不過佢特別乖仔, 唔會亂咁徒長, 唔似某夫人咁, 一次水大, 注定崩壞 IMG_0157.GIF
呢幾粒鼻屎咁大平平無奇既B其實大有來頭...
原本呢盆有20幾粒, 脫皮時少下一粒少下又一粒

評分

查看全部評分

chau_lyc 發表於 2015-5-12 14:30:15 |顯示全部樓層
毛翠滴玉毛翠滴玉毛翠滴玉點解咁可愛架

回復

Audrey 發表於 2015-5-12 15:04:10 |顯示全部樓層

清姐姐嘅番杏種後一流。
種子播出更加唔簡單!

謝謝出帖。
回復

tonylhk 發表於 2015-5-12 15:21:46 |顯示全部樓層
清~ 非常多謝你整依版咁有份量既帖~!!!!! 萬分支持!!!!!!!
回復

BenLau 發表於 2015-5-12 16:02:41 |顯示全部樓層
清姐,加油

多謝Pre大~  發表於 2015-5-14 21:57
回復

kammy198659 發表於 2015-5-12 16:26:57 |顯示全部樓層
你開呢個POST太好啦~因為我都有種
回復

kammy198659 發表於 2015-5-12 17:06:51 |顯示全部樓層
想問下你群玉爛根可以點救??教下我XD
回復

shin_angyo 發表於 2015-5-12 17:31:04 |顯示全部樓層
精彩,繼paulpaul後又一石頭高手
回復

airainsun 發表於 2015-5-12 17:53:25 |顯示全部樓層
功力深厚
回復

Henry麒麟 發表於 2015-5-12 17:54:05 |顯示全部樓層
種得好專業,要好好學野。
回復

paulpaul 發表於 2015-5-14 10:43:59 |顯示全部樓層
燈泡播得好成功
勁!
回復

kings5 發表於 2015-5-14 20:59:41 |顯示全部樓層
可能全露養關係。養不好又不死心。對番杏有愛又恨。
謝謝CHING姐無私分享經驗。
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 21:03:24 |顯示全部樓層
kammy198659 發表於 2015-5-12 17:06
想問下你群玉爛根可以點救??教下我XD

最重要係睇吓有冇爛及主根,冇既話問題唔大,只要切除爛左既部分丶洗根丶消毒丶晾根後重新上盆即可
如果傷到主根就要小心照顧了,但只要冇爛到基部都仲有機會救返的,一樣依爛既情況切除丶消毒丶晾根後重新上盆,等我聽朝收工返去畫張圖解你參考一下~表達能力有限勿見怪

補上圖片

唔知你有無同番杏換盤修根過?一般會去除大部份毛細根,只留主根,然後係約C既位置剪走其餘根部,風亁傷口後上盆
其實情形差唔多,只係依根部腐爛嘅情況向上修剪,剪到A都可以,爛得越近基部會越危險,爛及基部既話就好難救回了,如冇傷及主根只需去乾淨腐爛部份就可,注意修剪後傷口一定要消毒同晾根~
處理完後乾土上盆,數日後可慢慢少量淋水
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 21:05:02 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-12 14:30
毛翠滴玉毛翠滴玉毛翠滴玉點解咁可愛架

曬多排仲會變紅色架~
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 21:21:57 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-5-12 15:04
清姐姐嘅番杏種後一流。
種子播出更加唔簡單!

多謝板大賞肉~
全部都只係D小朋友黎,希望可以繼續keep住好好養大佢地,開支散葉
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 21:57:05 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-5-12 15:21
清~ 非常多謝你整依版咁有份量既帖~!!!!! 萬分支持!!!!!!!

成個帖都係啲BB相請勿見怪就真!
回復

Audrey 發表於 2015-5-14 22:02:15 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-14 21:21
多謝板大賞肉~
全部都只係D小朋友黎,希望可以繼續keep住好好養大佢地,開支散葉{:emoji_ ...

With your experience, sure they will grow well!
回復

kammy198659 發表於 2015-5-14 22:46:57 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-5-14 21:03
最重要係睇吓有冇爛及主根,冇既話問題唔大,只要切除爛左既部分丶洗根丶消毒丶晾根後重新上盆即可
如果 ...

好呀!因為我盆光玉軟左
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 22:57:51 |顯示全部樓層
kammy198659 發表於 2015-5-14 22:46
好呀!因為我盆光玉軟左

係唔係其他原因?
回復

ching99013 發表於 2015-5-14 23:13:19 |顯示全部樓層
paulpaul 發表於 2015-5-14 10:43
燈泡播得好成功
勁!

仲要好好向你學習!!
收水時有幾粒越縮越細最後乾埋唔知點解⋯
仲有D苗仔好地地會變白死左,paul大有冇遇到咁既情況?
回復

1234下一頁