新手打皂

作者: bsma 發表于 2015-5-7 23:31:48
1386 11
大家好, 早於兩個月前第一次打皂, 做嘅係基本油 - 橄欖油 300g, 棕櫚油 50g, 椰子油50g. 唔知係咪無保溫皂所以有啲唔均勻...求指點! 謝謝.

請問皂嘅不均勻有冇問題?

請問皂嘅不均勻有冇問題?
jellyfishy 發表於 2015-5-11 10:12:54 |顯示全部樓層
那些應該是甩模時造成的痕跡~  正常的.
回復

bsma 發表於 2015-5-13 16:00:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-5-11 10:12
那些應該是甩模時造成的痕跡~  正常的.

係正常就好 , 請問係咪太大力/ 早脫模 所以有痕跡?
回復

jellyfishy 發表於 2015-5-14 09:09:12 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2015-5-13 16:00
係正常就好 , 請問係咪太大力/ 早脫模 所以有痕跡?

看來是個模質地本來就不好脫. 有時質地太薄又不是滑面, 造的皂又較軟, 脫模會比較易爛和起紋.

有時溫差大, 模質地薄散溫快, 也會令皂面出現白粉現像.
回復

claudiatang 發表於 2015-5-14 09:26:43 |顯示全部樓層
這款皂的油比例較馬賽皂還要軟。馬賽皂的橄欖油只有72%。這款去到75%。好軟。
回復

bsma 發表於 2015-5-16 23:27:22 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-5-14 09:09
看來是個模質地本來就不好脫. 有時質地太薄又不是滑面, 造的皂又較軟, 脫模會比較易爛和起紋.

有時溫差 ...

啊~ 明白, 感激!! 係咪夏天整皂都要保溫? 同埋係咪要包保鮮紙呢? 見各位都包好先拍照啊...好多問題, 請見諒
回復

bsma 發表於 2015-5-16 23:35:37 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2015-5-14 09:26
這款皂的油比例較馬賽皂還要軟。馬賽皂的橄欖油只有72%。這款去到75%。好軟。 ...

多謝指點。佢遇水時係有少少"林", 而且無咩泡泡, 還好未算遇水即溶。

用多幾日就會軟爬爬~ 哈哈~  發表於 2015-5-18 09:09
回復

jellyfishy 發表於 2015-5-18 09:08:39 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2015-5-16 23:27
啊~ 明白, 感激!! 係咪夏天整皂都要保溫? 同埋係咪要包保鮮紙呢? 見各位都包好先拍照啊...好多問題, 請見 ...

要看你打什麼配方, 要看室溫環境, 要看你的模是什麼質地, 要看你有無用加熱打皂. ... 一般稍稍保溫會比較安全, 太熱會火山爆發, 其實保溫是要令皂在相若溫度內繼續皂化, 避免失溫和過熱便可.

我沒有包好就去拍照....
回復

bsma 發表於 2015-5-19 22:58:01 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2015-5-18 09:08
要看你打什麼配方, 要看室溫環境, 要看你的模是什麼質地, 要看你有無用加熱打皂. ... 一般稍稍保溫會比較 ...

"加熱打皂" 我係將NaOH落水熱左之後打架...唔知算唔算加熱。

係好鬼熱囉~~~ 千萬別這樣用奶入NAOH呀~~ 會焦架  發表於 2015-5-20 09:31
回復

bsma 發表於 2015-5-31 22:39:55 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2015-5-19 22:58
"加熱打皂" 我係將NaOH落水熱左之後打架...唔知算唔算加熱。

好鬼熱......咁會唔會整熱壞普通皂架.......
至於奶皂呢...我仲係BB班所以未有打算整
如果夏天用係咪整硬度高啲嘅皂比較好呢?

夏天用硬度高和不易溶的皂~~ 係呀~ 我會咁做啦  發表於 2015-6-3 09:06
回復

bsma 發表於 2015-6-4 00:55:22 |顯示全部樓層
bsma 發表於 2015-5-31 22:39
好鬼熱......咁會唔會整熱壞普通皂架.......
至於奶皂呢...我仲係BB班所以未有打算整
如果夏天用係咪 ...

多謝提點~~
回復

bsma 發表於 2015-6-21 23:01:47 |顯示全部樓層
在舊post 見到薑皂用一半薑汁, 一半水, 因為平時磨薑蓉時薑汁會令手"慶", 所以想問薑皂沖完會否好熱好"慶''?

就算用全薑汁溶鈉打皂, 都不會好HOT的~~放心啦~  發表於 2015-6-22 10:38
回復