Update花友送贈小苗嘅成長-已經update新照

作者: Prudy 發表于 2008-8-26 10:02:53
1334 12
peeseela,
Update一下妳送贈小苗嘅成長....
因第一次種,唔識種.....謝謝
1)流鼻涕小苗-------大咗DD,需要分開未?
2)喜蔭E. Ronnie 走莖-----要換大D嘅屋?
3)Sinn. Mark Twain 小苗-----需要分盆未?

photo taken on 14/08/2008

photo taken on 14/08/2008

photo taken on 25/08/2008

peeseela 發表於 2008-8-26 10:54:52 |顯示全部樓層
Prudy,
嗰盆好似係Sinn. Super Orange, 唔係 Mark Twain. 我見張紙寫orange, 下次比過你.
應該全部都唔使換盆住, 一來未大, 二來比D時間佢地適應吓先.
E Ronnie好受得肥, 我盆係泥度撈左魔肥, 大到.......母珠好大, 走莖好大, 走莖又生走莖.......諗緊點算 add4icon
回復

Prudy 發表於 2008-8-26 11:19:29 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-26 10:54 發表
Prudy,
嗰盆好似係Sinn. Super Orange, 唔係 Mark Twain. 我見張紙寫orange, 下次比過你.
應該全部都唔使換盆住, 一來未大, 二來比D時間佢地適應吓先.
E Ronnie好受得肥, 我盆係泥度撈左魔肥, 大到.......母珠好大,  ...

peeseela,
OK,照妳方法.....咁遲D再update小苗生長情況,謝謝.
回復

Prudy 發表於 2008-9-5 16:44:25 |顯示全部樓層
peeseela,
佢哋大個咗D,請問需要換盆未?
回復

peeseela 發表於 2008-9-5 19:08:01 |顯示全部樓層
嘩,佢地真係大左好多吓喎,
首先流鼻比兩個貼你參考吓,
http://www.hkplants.com/viewthre ... 7%E5%82%B7%E9%A2%A8
http://www.hkplants.com/viewthre ... 7%E5%82%B7%E9%A2%A8
你可以每只一盆,或者揾個大D盆平均咁插,隨你喜歡.
回復

peeseela 發表於 2008-9-5 19:15:18 |顯示全部樓層
Sinn. Super Orange都可以分開三盆.
參考chris種得几靚
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;highlight=orange
回復

peeseela 發表於 2008-9-5 19:34:13 |顯示全部樓層
E. Ronnie葉面個D係水印,如果唔鐘意,生多幾層葉之後可以剪走佢地,呢只越大盆越大棵,我泥中摻入細粒魔肥,大到baba聲,一路出走莖一路開花.
有花友會用吊盆吊起佢,等走莖垂下.
但我冇地方,每次到咁上下高,我就改短佢,切完即插入新泥,舊腳唔要,即使有花冧都照切.初時D葉有少少軟,但過几日就冇事.
喜蔭好濕(空氣),呢只比較可以晒,耐熱,怕涷,聽花友講某D過唔到嚴冬(視品種及環境)
回復

laujessica 發表於 2008-9-5 23:11:55 |顯示全部樓層
你照顧得佢哋好好呀!
回復

Prudy 發表於 2008-9-6 08:21:45 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-5 19:34 發表
E. Ronnie葉面個D係水印,如果唔鐘意,生多幾層葉之後可以剪走佢地,呢只越大盆越大棵,我泥中摻入細粒魔肥,大到baba聲,一路出走莖一路開花.
有花友會用吊盆吊起佢,等走莖垂下.
但我冇地方,每次到咁上下高,我就改短佢,切完即插入新泥 ...

Wow, thanks for your help to search many useful linkage.
There are all very useful information for me as a new member to learn how to plant .
回復

peeseela 發表於 2008-9-6 10:37:39 |顯示全部樓層
比我盆鼻涕菜你睇吓,未決定點處理.
回復

Prudy 發表於 2008-9-6 10:50:18 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-6 10:37 發表
比我盆鼻涕菜你睇吓,未決定點處理.

我只可用一個字嚟形容------勁。
剛剛睇完妳幅相,我真喺'O'哂嘴 .
回復

peeseela 發表於 2008-9-6 11:04:46 |顯示全部樓層
原帖由 Prudy 於 2008-9-6 10:50 發表

我只可用一個字嚟形容------勁。
剛剛睇完妳幅相,我真喺'O'哂嘴 .

當日貪得意,http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=11184&highlight=%E6%94%AA%E5%A4%A7%E5%92%97
終於生左2-300棵,分几次分苗,人都癲呀
呢盆你要唔要,成盆比你.
回復

Prudy 發表於 2008-9-6 11:35:51 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-9-6 11:04 發表

當日貪得意,http://www.hkplants.com/viewthre ... A%E5%A4%A7%E5%92%97
終於生左2-300棵,分几次分苗,人都癲呀
呢盆你要唔要,成盆比你. ...

Very thanks, but 我眼水唔夠........
回復