返回列表 發新帖

一個開始

作者: kelly 發表于 2007-9-5 22:22:56
4674 36
八王爺 發表於 2007-9-6 17:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2007-9-6 10:37 發表
我以前 mud 都唔識種, 種嗰樣死嗰樣, 有次個仔係學校帶盆矮牽牛翻屋企,佢話大家都要種,三個月後帶回校給老師評分.

我興致勃勃咁話幫手,點知七日都未過就死鬼左, 而家諗翻應該係浸死左,我成日驚佢冇水.

於是我唯有 ...

百多盆都仲 係 疯疯地 咯。
回復

kong 發表於 2007-9-6 18:27:54 |顯示全部樓層
係呀王爺,不過我多數種迷你及半迷你,節省地方.
回復

kong 發表於 2007-9-6 18:30:53 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-9-5 22:22 發表
大約在三年前的一個週末, 我習慣如常去花墟買玫瑰。當我經過 “士多”, 我就俾d麻雀聲吸引住, 回頭一望, 見到阿叔副十三么叫緊糊 , 於是停下腳步, 睇下佢食唔食得出。

睇下睇下, 見到隔離有盆青翠既 ...

kelly, 你盆應該係雪豹,五蚊一盆雪豹,抵到飛起呀!個呀叔食唔食得出呀?
張相個baby 好可愛,你嘅bb嗎?
回復

charles604498 發表於 2007-9-6 18:48:40 |顯示全部樓層
以前五蚊一盆,而家邊度會有咁平。最平都十蚊一盆!
回復

kelly 發表於 2007-9-6 22:00:35 |顯示全部樓層
kong 姐, 你試過有三百幾盆AV, 真係超級犀利呀!!

當時我掛住睇d花花, 都唔記得左個阿叔lu~

張相個bb係我個女, 今年已經11歲啦。佢細個果陣時真係好肥好得意, 不過而家就... 你睇下隻駝鳥就知佢係點樣架喇!

回復

feufeu 發表於 2007-9-7 00:03:51 |顯示全部樓層
Kelly, 嘩! 你個女已經11歲... 真幸福!!
我的第一棵 av 便是11歲時偷偷地拿了隣居一塊葉種的...
回復

noel 發表於 2007-9-7 12:20:05 |顯示全部樓層
大約五年前,隔離公司同事送咗片葉比我,係 A6 佢話好鬼死靚 ga~
又帶我参觀佢公司 d花,擺滿枱面、會議室、電腦頂、文件櫃頂,廁所...  
即刻 certified....

第一盆 A6

第一盆 A6

又係 A6

又係 A6

都係 A6

都係 A6
回復

noel 發表於 2007-9-7 12:23:34 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2007-9-6 12:34 發表
我既第一次咪衰左係Noel手上囉
係佢既流鼻涕另到我.....不過好可惜流鼻涕養唔大
唔怕~  唔怕~ 我會負責嫁.....
回復

noel 發表於 2007-9-7 12:25:28 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-9-6 22:00 發表

張相個bb係我個女, 今年已經11歲啦。佢細個果陣時真係好肥好得意, 不過而家就... 你 ...
阿千金同你都好神似 ar~~
回復

kong 發表於 2007-9-7 14:41:03 |顯示全部樓層
原帖由 kelly 於 2007-9-6 22:00 發表

張相個bb係我個女, 今年已經11歲啦。佢細個果陣時真係好肥好得意, 不過而家就... 你 ...

你個女好可愛呀 肥do do 咁,同我個仔一樣11歲呀!!!! but 而家瘦到丫,似條大眼鷄咁, 仲係食完肉嘅大眼鷄,
剩翻個頭同對眼
pic010 250.jpg
回復

kelly 發表於 2007-9-7 20:05:24 |顯示全部樓層

回復 #30 kong 的帖子

你個b好肥好可愛呀!! 仲有嫩嫩既豬腩肉~

冇肉大眼雞 & 駝鳥?

依家d細路都唔知點解咁瘦既, 好似冇得俾佢食咁~

回復

jolin 發表於 2007-9-8 00:09:15 |顯示全部樓層
我都係av的初哥,我的第一盤av係我以前男友送的,本來盤花係佢放在公司,之後佢轉工又唔想將佢帶走,之後就轉贈給我,無估錯的應該係irish flirt,好多花好靚,第一次見av係白花綠邊,不過果陣時都未識上來呢度求救,最後佢喺我的手上..........................

直到前年花展,買了兩棵小苗,佢哋喺我公司一段時間都唔死,之後我再去了kenny度買多三盤花,sky bells, irish flirt, emerald love,我仲喺呢次見過兩位av板上的高手,自始對av情有獨鍾了.

回復

jess 發表於 2007-9-8 12:04:47 |顯示全部樓層
我都係一年前 , 開始喺公司拎塊葉種 , 結果~~~~~~>死咗 "
我再去買一盤 standard , 兩盤 mini 種  , 結果都係~~~~~~~>死咗 "(好依中 mites)
我都唔死心 , 上來呢度見到有咁多靚花 , 學吓學吓 , 種吓種吓~~~~~~>就幾十盤喇 !
回復

george 發表於 2012-12-27 20:44:09 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2007-9-6 22:00

當時我掛住睇d花花, 都 ...

當年十一歲的女孩,今日已經亭亭玉立;
當年在「巷仔士多」買「五蚊苗」的K妹 ,今日已成家喻戶曉的紫羅蘭達人K姐
回想當日(2002年)栽種第一盆非洲紫羅蘭,是日本城的超市品種。
那時見到斑葉紫羅蘭,就覺得相當罕見,於是用了十五元買下她。

和很多初入苦海的朋友的情況一樣,我的「第一次」,只維持了一個月。

後來在花墟見到軒苑蘭花有很多「特色紫羅蘭」賣,不過每棵五十圓,
回家猶疑了兩天,最後還是買兩盆斑葉品種,但最美的幾株已經被人買回家了。

我初種非洲紫羅蘭時,正值高峰期,花墟的嘉韻和巷仔士多,都是我的「蒲點」。
那時就將追星一樣,經常留意甚麼時候有花苗上場。
亦沒有想過要買成株花,因為真的是太昂貴!
今天,已經沒有多少人記得,巷仔的C50, C62, C65, 108, 151, 190, 218, 245 等等...這一類花,
曾是一眾「字花」迷趨之若鶩的品種,只是一個小苗,就要三、四十元以上。
至於嘉韻,則是售賣有名品種,我就是在這裡碰上了我的愛人—Pink Sensation.

滄海桑田,今日巷仔已經搬了舖位,也不再專售字花小苗,
嘉韻亦結業了,不變的,就只有超群餅店的蛋撻香。
回復

kelly 發表於 2012-12-27 22:40:28 |顯示全部樓層

睇番呢個舊貼,真的感慨良多~
有很多以前的花友已經再沒有再種av了 不能否認,種非洲紫羅蘭的挫敗感很大,既花時間,
經過一輪苦心經營亦未必得到回報,考耐性,也困身〜
不能假手於人(冇可能叫家人幫你換盤,施肥,淋水)
但當你做到了,卻有份無法形容的滿足感~
我也曾經想過放棄,當中蟎的時候,百多盤花施薬搶救,揸水瓶的手也發麻,疼痛得夜晚也睡不了,要搽冬青膏
那時候真想全部棄掉
但看著曾經向你盛放微笑的花兒,怎能捨棄?像飼養寵物一樣,她們就是我的綠色寵物!

很佩服高老師的堅持!30年對av的不離不棄

再過多十個年頭,又有幾多人會離開?加入?

回復

george 發表於 2012-12-27 23:02:08 |顯示全部樓層
kelly 發表於 2012-12-27 22:40
睇番呢個舊貼,真的感慨良多~
有很多以前的花友已經再沒有再種av了 不能否認,種非洲紫羅蘭的挫敗感很大 ...

其實是「台上一分鐘、台下十年功」的道理,特別是種非洲紫羅蘭,不是說種到開花就可以,連用盆大小、葉序、顔色等等...都有要求。
回復

Dreamer 發表於 2012-12-28 00:58:49 |顯示全部樓層
種植 AV 真的難於假手於人!
約干年後的確不少人會離開,但也有人重回的,就如我一樣!
從前因為工作太忙,無奈只好放棄了。
輾轉多年,近年可以重拾當年所愛的AV,重新學習栽種,倒覺得有點幸福!
回復