新手分享

作者: mephistsiu 發表于 2015-4-30 16:20:04
1479 13

今次係第5次種,踏入第二個月,已經比之前種既長命左,分享一下, 有冇乜野要注意, 請大家指教一下.

而家係放係窗邊, 基本上係半日晒, 保持3~5mm水係盆底.

jerrymay 發表於 2015-4-30 17:10:04 |顯示全部樓層
你用咩水,咩泥種啊? 半日晒姐係幾多個鐘頭direct sunlight啊?仲有你個盆盆底有冇洞?
回復

mephistsiu 發表於 2015-4-30 17:22:12 |顯示全部樓層

用隔夜水(通常放2日以上), 淋水只淋泥面唔淋葉, 泥就買果時果d冇換過(唔敢換, 驚一換就死), 森記買, 佢話用普通泥, 唔好加肥, 我個窗口向東北, 早上至中午果幾個小時就會有陽光入, 唔會太晒,  盆底冇洞架, 留5mm左右水~
之前失敗過幾次, 有因為放左唔啱既"肥"(而家唔落肥), 有因為放係陰暗位冇比太陽晒, 今次希望可以一直種到落去啦!
回復

jerrymay 發表於 2015-4-30 17:39:51 |顯示全部樓層
1.用蒸餾水
2.咩叫普通泥? 你睇下果D係唔係科學泥, 如果唔知係咩泥的話就不如轉用水苔種, 會保險D
3.毛氈苔的日照需求高,最好有4個鐘頭或以上的direct sunlight
*不過Drosera capensis 有D怕熱,你睇下點樣可以滿足到佢的日照需求之餘又唔會熱死佢
4.轉用一個正正經經的盆,最起碼盆底要有洞. 如果可以,最好用素燒陶盆,可以降低根溫,有助Drosera capensis渡夏
回復

jerrymay 發表於 2015-4-30 17:47:49 |顯示全部樓層
仲有google一下Drosera capensis點種, 網上有好多資料.你是但google下之後其實唔洗問人點種,反正呢D野講嚟講去都係三幅屁
回復

jerrymay 發表於 2015-4-30 17:50:26 |顯示全部樓層
仲有最後一樣,唔好落肥
回復

食蟲植物 發表於 2015-4-30 20:16:35 |顯示全部樓層

好望角不會熱死的,但會休眠,休眠時的處理.....去這看看吧http://blog.roodo.com/duckking/archives/12795693.html
回復

mephistsiu 發表於 2015-4-30 22:06:40 |顯示全部樓層
THX各位.......唉...之前森記班人 叫我唔好比佢晒太陽 晒都係半個鐘就夠 比佢害死......
回復

mephistsiu 發表於 2015-4-30 22:08:44 |顯示全部樓層
另外我想問一問, 有d觸鬚係紅色, 我盆白色, 係品種唔同? 定係晒太陽會轉色? THX~
回復

jerrymay 發表於 2015-4-30 22:19:06 |顯示全部樓層
食蟲植物 發表於 2015-4-30 20:16
好望角不會熱死的,但會休眠,休眠時的處理.....去這看看吧http://blog.roodo.com/duckking/archives/127956 ...

好望角是會熱死的,請問你有冇種過?
回復

食蟲植物 發表於 2015-5-1 13:15:36 |顯示全部樓層
mephistsiu 發表於 2015-4-30 22:08
另外我想問一問, 有d觸鬚係紅色, 我盆白色, 係品種唔同? 定係晒太陽會轉色? THX~
...

係品種唔同
回復

食蟲植物 發表於 2015-5-1 13:27:37 |顯示全部樓層
jerrymay 發表於 2015-4-30 22:19
好望角是會熱死的,請問你有冇種過?

好望角是不會熱死的  , 因為它會休眠,所有的捕蟲葉都會枯萎、老化、消失掉
可能整顆好望角會萎縮到只剩下黑黑的中心部位,只要您將她們移置在散光陰涼處並且維持介質適當的濕度,
等到九月、十月天氣漸漸轉涼之後,又會從基部重新冒出新芽......除非你沒這麽做
((捕蟲葉枯萎、老化、消失掉))是休眠!!不是死掉!!不要把它丟進垃圾桶
回復

小魚仔 發表於 2015-5-1 13:46:18 |顯示全部樓層
好望角不會熱死的,但會休眠,休眠時的處理.....去這看看吧http://blog.roodo.com/duckking/archives/127956 ...

不會熱死都講得出.......
唔好淨係睇人地講休眠就休眠.....事實上大多數人種死都係熱死
回復

Rukozz 發表於 2015-5-1 13:55:24 來自手機 |顯示全部樓層

大肉餅冬天都會休眠啦...
點解咁多人種 有啲都一睡不醒嘅
景天都係啦...
回復