分享自製日式Bonsai及過程 {p.2 新盆景分享}

作者: metalnail 發表于 2015-4-21 12:50:40
2399 23

圖一:購自花虛的福建茶。本來為左送卑好朋友而製作的,所以買多盆做後備。
圖二:第一盆跟據樹勢修剪至文人樹型。
圖三:再做wiring

見呢棵都冇炒到,整埋第二棵。待續...

P_20150310_180113 (360x640) (360x640).jpg
P_20150310_183551 (359x640).jpg
1429591408104 (338x640) (338x640).jpg

評分

查看全部評分

metalnail 發表於 2015-4-21 13:32:41 |顯示全部樓層

第二棵是大樹型, informal upright
1429591413675 (360x640) (360x640).jpg
1429591399186 (640x360) (640x360).jpg
回復

ABANGEL 發表於 2015-4-21 15:00:59 |顯示全部樓層
高手!   
回復

metalnail 發表於 2015-4-21 16:07:32 來自手機 |顯示全部樓層
不是不是,只是剛玩不久。原來好靚,一啲都唔老餅
回復

uniuni 發表於 2015-4-26 09:10:20 |顯示全部樓層
係用咩泥去種架?
回復

vvboy 發表於 2015-4-26 21:24:42 |顯示全部樓層
新人你好叻叻呀,好有天份呀
回復

metalnail 發表於 2015-5-7 01:15:49 來自手機 |顯示全部樓層
uniuni 發表於 2015-4-26 09:10
係用咩泥去種架?

其實要視乎樹種,福建茶好煩,唔好以太濕,乾又即死,所以我自已溝左咁樣:

赤玉 1
桐生沙 1
普通植土2.5

So far so good!
回復

metalnail 發表於 2015-5-7 01:16:54 來自手機 |顯示全部樓層
vvboy 發表於 2015-4-26 21:24
新人你好叻叻呀,好有天份呀

多謝呀。其實做左好多功課先敢玩。
回復

uniuni 發表於 2015-5-7 09:17:14 |顯示全部樓層
真係有排學啊.....
淋水有時真係唔知點拿捏...><
回復

metalnail 發表於 2015-5-7 12:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
uniuni 發表於 2015-5-7 09:17
真係有排學啊.....
淋水有時真係唔知點拿捏...>

你指幾時淋一次,定一次淋幾多?
回復

uniuni 發表於 2015-5-7 15:12:07 |顯示全部樓層
metalnail 發表於 2015-5-7 12:58
你指幾時淋一次,定一次淋幾多?

2樣啦~~平時我見泥面乾就淋, 一淋就到底..

其實0岩唔0岩?
回復

metalnail 發表於 2015-5-7 15:48:27 來自手機 |顯示全部樓層
uniuni 發表於 2015-5-7 15:12
2樣啦~~平時我見泥面乾就淋, 一淋就到底..

其實0岩唔0岩?

基本上都ok嘅,淋到盆底出水就得。但係咪見乾先淋,就要睇下樹種。要做啲功課。
回復

metalnail 發表於 2015-5-14 23:59:30 |顯示全部樓層
換左盆一排, 補返相先
PicsArt_1429102306476 (360x640) (360x640).jpg
P_20150417_194859_1 (360x640) (2).jpg
回復

yhlamhk 發表於 2015-6-6 18:52:43 |顯示全部樓層
真係有排學,我也試過玩褔建茶,但一剪就慢慢枯死,不知何解,望能討敎
回復

crazyryan 發表於 2015-6-8 00:21:35 來自手機 |顯示全部樓層
福建茶其實最易種,你睇街邊的綠籬,無人點理依然生長旺盛。修剪要看季節,基本上生長期你一剪完佢就生,但如果你嚴冬先來剪,剪得多或剪大枝,切口當然易乾易枯。
回復

yhlamhk 發表於 2015-6-8 16:49:06 |顯示全部樓層
crazyryan 發表於 2015-6-8 00:21
福建茶其實最易種,你睇街邊的綠籬,無人點理依然生長旺盛。修剪要看季節,基本上生長期你一剪完佢就生,但 ...

謝謝提點,但找一些資料時有說法,剪粗不剪細,剪大不剪小....說枝條要長大到一定才剪,不能剪太少的
回復

crazyryan 發表於 2015-6-8 18:41:21 來自手機 |顯示全部樓層
你看的那些口訣,同我講的修剪時機無關。首先你要明白佢講乜野?意思話你係養樹造型的過程中,如果你想發展這一枝,就要等佢養粗木質化,才剪短至你想要的長度,咁先有粗度,先靚,如果佢係綠枝時你已不停剪,哪有機會生粗變木質化?相對地,如果棵樹已成景,不需再加枝的,生長期不斷爆出的新綠枝,當然可以立即剪去。福建茶就是會爆很多綠枝的品種,所以適合做綠籬,夠密。福建茶,很難剪死種死的,現在正是生長旺季,不妨再買棵試下。
回復

yhlamhk 發表於 2015-6-9 17:03:31 |顯示全部樓層
crazyryan 發表於 2015-6-8 18:41
你看的那些口訣,同我講的修剪時機無關。首先你要明白佢講乜野?意思話你係養樹造型的過程中,如果你想發展 ...

謝謝,我是新手,希望能發展這項興趣,遲些把另外一盤買回來,己種兩年的褔建茶,拍照上來,指點如何修剪,(因怕會死,己兩年無修剪了)
回復

yhlamhk 發表於 2015-6-11 15:01:40 |顯示全部樓層
yhlamhk 發表於 2015-6-9 17:03
謝謝,我是新手,希望能發展這項興趣,遲些把另外一盤買回來,己種兩年的褔建茶,拍照上來,指點如何修剪 ...

購自花虛的福建茶,約種植兩年,
未大幅修剪各位高手請指點一下,謝謝
回復

howard 發表於 2015-6-15 19:12:42 |顯示全部樓層
小小意見:銅線綑紮捲得太密了,起不到效果。:-)
回復

12下一頁