咦~~多仔多孫紅菜頭??

作者: w1215117 發表于 2015-4-13 17:25:20
1912 10
我地全場獨家得呢幾個係咁樣??
想知道有冇其他農友知道咩事??

我覺得好喜慶呀~多子多孫多福氣~^^~
如果知點解更加好~

PACO 發表於 2015-4-13 18:35:14 |顯示全部樓層
是不是根瘤病??好恐怖
回復

hiatus 發表於 2015-4-13 20:31:42 |顯示全部樓層
有時遲咗 收就會係咁
回復

dincat 發表於 2015-4-13 20:52:18 |顯示全部樓層
請問呢2隻種左幾耐 ?

我試過食唔切, 不收由佢繼續長大, 4-5個月都無孫喎
回復

faylo 發表於 2015-4-13 22:19:52 |顯示全部樓層
糸根瘤,令到个菜头吾会大的,塊田要消毒

請問是否不消毒種其他農作物都會有問題  發表於 2015-4-13 23:09
回復

zaba 發表於 2015-4-14 16:10:04 |顯示全部樓層
留名學消毒方法
回復

unknownk 發表於 2015-4-14 16:50:30 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2015-4-13 22:19
糸根瘤,令到个菜头吾会大的,塊田要消毒

請問點消毒?
有D植物係根瘤共生,好似係水黃皮,羊蹄甲 種左會對其他植物有影響?
回復

w1215117 發表於 2015-4-15 13:31:17 |顯示全部樓層
下?? 求點消毒
回復

w1215117 發表於 2015-4-15 13:36:52 |顯示全部樓層
根瘤線蟲病

寄主: 茄科(番茄、茄子、青椒)根瘤線蟲病、瓜類(青瓜、南瓜、西瓜)根瘤線蟲病、蘿蔔根瘤線蟲病、白菜根瘤線蟲病、西蘭花、芥菜、蔥、菠菜、薑等。

為害: 由根瘤線蟲屬(Meloidogyne species)寄生於植物根部而致病。受感染作物根部生瘤,與豆科的根瘤相似,但此病的瘤呈現連生的情況如念珠狀。影響植株生育不良、萎縮、黃枯。一季接一季的連作使土壤中根瘤線蟲的密度不斷上升,線蟲密度過高,番茄幼苗入土即受感染提早死亡,密度低時,番茄根部遭受根瘤線蟲危害後,根尖萎縮,罹病組織分化成腫瘤狀,後期根系腐敗,地上部生育不良,黃化、萎凋、葉片數減少、小葉、捲葉、結果不良、果實畸形等徵狀。

防治: 實行輪作。避免種植較容易感染的菜類,如:芹菜、黃瓜、番茄等作物;相反,大蔥、韭菜、辣椒等抗耐病菜類,可種植於已受感染的田畦中。距地面約十厘米或更深土層大量灌水,為期約一個半月;可抑壓根瘤線蟲的繁殖和生長作用,從而減少侵襲蔬菜的根部。另外,可多種萬壽菊。
回復

w1215117 發表於 2015-4-27 17:14:28 |顯示全部樓層
經過呢一段時間,有人話食得有人話唔好食~~~>.<~~~
想問下上圖紅菜頭究竟食唔食得??
回復

sugarcane 發表於 2015-4-28 23:54:49 來自手機 |顯示全部樓層
晒田啦!!!!!
回復