豆蘭*盛放

作者: wilson 發表于 2008-8-24 00:19:20
65699 410
bennyccm626 發表於 2008-12-15 11:09:30 |顯示全部樓層
外星怪獸呀!

睇落....冇有遺傳到續花嘅特性??

回復

may.sun 發表於 2008-12-16 17:23:46 |顯示全部樓層
原帖由 wilson 於 2008-12-13 18:42 發表

開完花枝花菖千萬唔好剪呀 ! 因它是續花性.
至於可以開幾多朶?我只能說支花菖keep多久便可以開多久 .

今日鼠左去花墟見到有豆蘭,肉肉酸酸,都 $180大元咁我梗係5買la
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-16 17:26:16 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-12-16 17:23 發表

今日鼠左去花墟見到有豆蘭,肉肉酸酸,都 $180大元咁我梗係5買lahttp://a2233.myweb.hinet.net/msn/intalking/intalking%20(4).gif

哦!!!
妳又..又..又.....偷.....!!!
回復

may.sun 發表於 2008-12-16 17:43:30 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-16 17:26 發表

哦!!!

咁你而家米又係......偷.....!!!懶上黎
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-16 21:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-12-16 17:43 發表

咁你而家米又係......偷.....!!!懶上黎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(20).gif

話時話
妳講話180果隻 , 我諗係原種
回復

may.sun 發表於 2008-12-16 22:05:03 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-16 21:36 發表

話時話

咁係米臭臭ga~~
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-17 17:15:08 |顯示全部樓層
原帖由 may.sun 於 2008-12-16 22:05 發表

咁係米臭臭ga~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pig/pig%20(34).gif

搭傘...有D品種有味 , 有D冇味.......
            形狀就超特別

回復

may.sun 發表於 2008-12-17 22:50:14 |顯示全部樓層
原帖由 bennyccm626 於 2008-12-17 17:15 發表

形狀就超特別

搭傘...-----搭訕
回復

wilson 發表於 2008-12-26 08:42:52 |顯示全部樓層
外星怪獸呀!

bennyccm626 發表於 2008-12-15 11:08

佢今年開得更好 !
外星怪獸呀!

睇落....冇有遺傳到續花嘅特性??

bennyccm626 發表於 2008-12-15 11:09

可惜沒有 !
回復

wilson 發表於 2008-12-26 08:47:10 |顯示全部樓層
今日鼠左去花墟見到有豆蘭,肉肉酸酸,都 $180大元咁我梗係5買lahttp://a2233.myweb.hinet.net/msn/intalking/intalking%20(4).gif
may.sun 發表於 2008-12-16 17:23

如果係好交配就去敗啦 !
不過妳可以去花鳥蟲兒Cirr. Elizabeth Ann只需HK$50.00一粒.
哦!!!
bennyccm626 發表於 2008-12-16 17:26
咁你而家米又係......偷.....!!!懶上黎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(20).gif
may.sun 發表於 2008-12-16 17:43

2位可以偷跳上來吹水該開心呵 !
回復

wilson 發表於 2008-12-26 08:54:14 |顯示全部樓層
話時話
bennyccm626 發表於 2008-12-16 21:36

原種唔一定係 CIMG6776.JPG ........交配都可以好貴 !
回復

wilson 發表於 2008-12-26 09:01:28 |顯示全部樓層
咁係米臭臭ga~~http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/pig/pig%20(34).gif
may.sun 發表於 2008-12-16 22:05

呢個係咩邏輯思考呀 ?
            形狀就超特別

bennyccm626 發表於 2008-12-17 17:15

大佬 ~ 即係點呀.......好玄 !
搭傘...-----搭訕
may.sun 發表於 2008-12-17 22:50

可能指傘形花序 !

繼續貼..........新嘢 !
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-26 09:27:34 |顯示全部樓層
哦...
紅花...花大...有型.....特別!!
係 B . e... 交 ??
回復

may.sun 發表於 2008-12-26 11:22:41 |顯示全部樓層
如果係好交配就去敗啦 !
不過妳可以去花鳥蟲兒Cirr. Elizabeth Ann只需HK$50.00一粒.

2位可以偷跳上來吹水該開心呵 !
wilson 發表於 2008-12-26 08:47

wilson大大,"花鳥蟲兒"即是那兒呀還有 merry x'mas今日咁早上黎哂花??但又確係好美喲
回復

wilson 發表於 2008-12-26 23:20:42 |顯示全部樓層
哦...
紅花...花大...有型.....特別!!
係 B . e... 交 ??
bennyccm626 發表於 2008-12-26 09:27

你指係Bulb. echinolabium的交配 ?
wilson大大,"花鳥蟲兒"即是那兒呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(48).gif還有 merry x'mashttp://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(56).gif今日咁早上黎哂花??但 ...
may.sun 發表於 2008-12-26 11:22

"花鳥蟲兒"即是粉嶺花展.
今日咁早上黎哂花 ?? 呵呵 ...我慣咗早起身......
至於哂花這回事.......唔.......應該係分享會來得平和點 ! 對嗎 ?
謝謝妳的祝福 ! Merry X'mas !......

繼續......第二朵開了.........
回復

may.sun 發表於 2008-12-26 23:24:26 |顯示全部樓層
你指係Bulb. echinolabium的交配 ?

"花鳥蟲兒"即是粉嶺花展.
今日咁早上黎哂花 ?? 呵呵 ...我慣咗早起身......
至於哂花這回事.......唔.......應該係分享會來得平和點 ! 對嗎 ?
謝謝妳的祝福 ! Merry X'mas !.... ...
wilson 發表於 2008-12-26 23:20

係哂太陽呀d花..衰懶惰 花鳥蟲兒---知道了忘記說d菜菜己吃了(瘦猛猛),收埋冇2兩,下次先請你
回復

bennyccm626 發表於 2008-12-27 21:44:39 |顯示全部樓層
請教一吓...Blub lasiochilum 易唔易種?
有冇特別要注意地方.....乾D?....濕D?
Thank you..
回復

wilson 發表於 2008-12-28 00:05:54 |顯示全部樓層
係哂太陽呀d花..衰懶惰 花鳥蟲兒---知道了http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(54).gif忘記說d菜菜己吃了(瘦猛猛),收埋冇2兩,下次先請你
may.sun 發表於 2008-12-26 23:24

吓 !? 得2兩.........唉.......
請教一吓...Blub lasiochilum 易唔易種?
有冇特別要注意地方.....乾D?....濕D?
Thank you..
bennyccm626 發表於 2008-12-27 21:44

Bulb. lasiochilum..........好好種 !
冇咩要特別注意呵 ~ 保持濕潤, 同中光照量便可.
回復

AHLOI 發表於 2008-12-28 00:58:48 |顯示全部樓層
很好看的粉紅色, 平均於花瓣邊, 真叫人羨慕
回復

sammycai 發表於 2008-12-28 13:40:14 |顯示全部樓層
又喺度放毒了!
回復