我的仙人掌有病嗎? 求救...

作者: elevala 發表于 2015-4-8 12:12:59
1066 7
我3月26日買返唻換盆時有淋過水, 之後就未淋過啦, 今日返OFFICE 見到佢就多咗一撻又黃又凹咁... 請問係咩事?
我爬過文都搵唔出咩問題... 擔心佢有病, 會爛心/爛根還是有菌嗎?

呢個係買返唻已經有凹咗

呢個係今日見到既新情況
orik 發表於 2015-4-8 13:57:55 |顯示全部樓層
摸落去乾硬嘅->以前受過傷,埋左口
軟嘅->爛緊
回復

elevala 發表於 2015-4-8 14:16:18 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-4-8 13:57
摸落去乾硬嘅->以前受過傷,埋左口
軟嘅->爛緊

係乾硬既

但係呢張相既部份係我4月2日果陣都仲未見到有, 今日返工就見到啦... 受過傷?
回復

orik 發表於 2015-4-8 16:39:57 |顯示全部樓層
如果突然間傷到咁,有可能俾外物整傷。感染應該冇咁快。
回復

elevala 發表於 2015-4-9 10:22:02 |顯示全部樓層
orik 發表於 2015-4-8 16:39
如果突然間傷到咁,有可能俾外物整傷。感染應該冇咁快。

咁請問我可以點做先令到佢個情況唔好再壞落去?
回復

tonylhk 發表於 2015-4-9 10:29:15 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2015-4-9 10:22
咁請問我可以點做先令到佢個情況唔好再壞落去?

你有無藥??? 百菌X之類既... 睇落似細菌感染.. 唔好比水喇... 放通風既地方啦... 唔好淋到雨呀... Good Luck
回復

elevala 發表於 2015-4-9 12:07:23 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-4-9 10:29
你有無藥??? 百菌X之類既... 睇落似細菌感染.. 唔好比水喇... 放通風既地方啦... 唔好淋到雨呀... Good L ...

我得呢個咋, 得唔得? 係咪就咁搽响黃咗果個位置度?
回復

elevala 發表於 2015-4-9 12:17:12 |顯示全部樓層
另外, 我今日都係唔放心, 倒晒成盆出唻, 連埋之前買果陣D泥都倒咗出唻, 點知一睇, 原來佢其中一舊既心似乎開始爛爛地, 我CUT咗佢出唻分開咗另一個盆唻種, 唔知得唔得呢...

而另個新開始黃果個啲根同個底仲未有事, 所以繼續留返响原盆度

爛心...

爛心...

爛心的切咗出唻分盆

爛心的切咗出唻分盆
回復