請問是否橡果

作者: denis 發表于 2015-4-7 00:42:21
2608 4
今日去效遊,拾了幾粒請問是食得嗎?
dincat 發表於 2015-4-7 10:38:19 |顯示全部樓層
不是橡果
山草藥舖, 擺地攤見過, 叫: 豬仔笠
有化痰止咳功效
回復

denis 發表於 2015-4-7 18:53:17 來自手機 |顯示全部樓層
多謝師兄賜教,原來呢幾粒野叫豬仔笠,頭先上網揾左D豬仔笠既资料,原來呢幾粒野能醫傷風咳嗽,多謝dincat師兄
回復

神農侍 發表於 2015-4-7 22:03:42 |顯示全部樓層
比較似“華南青岡”( Cyclobalanopsis  edithiae ) 0既果實!好多殼斗科 0既果實 0的人叫佢做“橡果 ”﹐但係並 0吾係所有“橡果 ”都好味﹐大部份都帶有澀味!至於 “豬仔笠”呢個名﹐大概係坊間對佢一個約定俗成 0既稱呼﹐或者係一個誤稱﹐因為蝶形花科 0既“雞頭薯”( Eriosema chinense )先係叫“豬仔笠”(佢 0既成熟豆莢彈出種子之後會捲縮﹐形狀似細小 0既“豬笠”﹐所以叫“豬仔笠”)﹐據聞“雞頭薯”( Eriosema chinense ) 0既塊根有止咳化痰 0既功效!(或者因為 0甘樣連佢 0既功效都被套用埋)仲有“油葉柯 ”( Lithocarpus konishii ) 坊間叫佢做“山馬蹄”﹐又話有止咳化痰 0既功效!至於真定假?......咁我又冇考究過 0咼!
回復

dincat 發表於 2015-4-8 12:10:35 |顯示全部樓層
山馬蹄係果形較扁?
回復