行花墟,見啲多肉,感觸

作者: wai121 發表于 2015-3-30 16:56:51
2206 17
近年多肉大賣,但發覺愈來愈怪......
尤其是大陸嗰啲貨,打咗針咁,華X行一行,就知。
雖然價錢平咗又大盆,但試過屋企種好似好難養。
大家有咩感覺?
tonylhk 發表於 2015-3-30 17:12:49 |顯示全部樓層
有同感.... 好似買回家前個樣, 回家後keep唔到幾耐下...
不過都要睇環境, 氣候既, 植料都有D影響...
回復

orik 發表於 2015-3-30 17:29:59 |顯示全部樓層
我將尼間野列左入黑名單好耐,佢d景天類易死到嚇親人
回復

紅寶石公主 發表於 2015-3-30 18:01:12 |顯示全部樓層

華×的多肉多數係歐洲入口,不似大陸貨,
我通常返來換左d泥,定植適應一個月,冬天通常都冇大問題。
多肉出貨通常在最佳狀態,家養環境又怎比得上花埸。
keep唔keep到狀態好大原因係靠環境和養功的。
反而本地和大陸出產的多肉比較容易適應香港環境。
回復

wai121 發表於 2015-3-30 18:22:20 |顯示全部樓層
其實我主要見到依家好多都好似落咗生長激素,變咗怪物咁。
淘寶都有呢啲激素賣,好恐怖!
所以近半年啲大陸貨都唔同咗樣,我不其然諗起我地日常食啲大陸菜,除咗農藥,更擔心既係呢啲激素!!
回復

juju0268 發表於 2015-3-30 18:23:48 |顯示全部樓層
我淘的店家水準穩定, 返到屋企9成9平安過渡(touch wood)
回復

紅寶石公主 發表於 2015-3-30 18:53:34 |顯示全部樓層
wai121 發表於 2015-3-30 18:22
其實我主要見到依家好多都好似落咗生長激素,變咗怪物咁。
淘寶都有呢啲激素賣,好恐怖!
所以近半年啲大陸 ...

係咩?  真係有激素賣! 好想買來試下
反而我覺得韓國入口的多肉有激素,往往係紅到好突出,買返來点种都种唔到原貌
回復

ckkuen 發表於 2015-3-30 21:24:25 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2015-3-30 18:53
係咩?  真係有激素賣! 好想買來試下  
反而我覺得韓國入口的多肉有激素,往往 ...

有隻係三木買"春天"牌有啲仙人掌公仔白樽身紅蓋好似幾好用、 用係啲虎尾度成日有仔仔生 ,有興趣可分啲比你試下
回復

ckkuen 發表於 2015-3-30 21:25:54 |顯示全部樓層
染色肉多得是.....
回復

munglo 發表於 2015-3-30 21:37:06 來自手機 |顯示全部樓層
據說有分裂素尼樣野...真係幾想試下,不過一直覺得淘寶既野係呃人既...韓國果d多肉我又信佢係無落藥既..話曬果度冬天落雪溫差甘大多肉都可以生得紅d既..
回復

ching99013 發表於 2015-3-31 10:52:02 |顯示全部樓層

我原本都堅信自己D肉養極都養唔到D韓國肉日本肉咁靚既顏色同狀態,係自己冇咁嘅條件、係香港冇咁嘅溫差、係冇全日照同露養嘅關係、係冇用一D所謂嘅矮壯素陽光聚集素
但係今日,我開始質疑係自己嘅問題
事因係幾個月前,送左三顆自播嘅多肉小苗俾同事(1顆藍豆1顆山地玫瑰1顆厚葉草屬)
雖然佢係一個愛花之人,但冇乜嘢種植知識,我就將網絡上學到嘅嘢教畀佢應該點樣照顧D多肉BB
今日,佢帶咗個三顆BB俾我睇,我真係好受打擊

大家睇吓張相… 係我一直都養唔到肥嘟嘟粉嫩嫩既狀態
望返自己個啲相同品種嘅多肉真係… 冇眼睇…
我問佢平時點樣照顧,佢就話跟足我教嘅方法去做,我話要強通風,所以佢擺咗喺屋企最通風嘅窗台度,每日大概有半日日照,淋水係見啲泥乾晒再過幾日先至淋,一啲一啲嘅小細節佢全部做到,諗返自己,成日忍唔住就去淋水,又亂咁落肥,又鍾意有事冇事搞下佢哋移黎移去

養唔好,怪邊個?
人哋做到嘅係人哋嘅本事,唔好因為自己做唔到就葡萄心態,而更應去反思自己係過程中是否有咩不足有待改善?
以上有感而發,難得有啲感觸,容我借題發揮抒情一下。
回復

tonylhk 發表於 2015-3-31 11:38:07 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-3-31 10:52
我原本都堅信自己D肉養極都養唔到D韓國肉日本肉咁靚既顏色同狀態,係自己冇咁嘅條件、係香港冇咁嘅溫差、係 ...

清姐~ 你同事好厲害, 也好忍得手... 種多肉都係要忍.. 忍.. 忍..  百忍可以成圓美既肉肉~
回復

shin_angyo 發表於 2015-3-31 11:52:00 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-3-31 11:38
清姐~ 你同事好厲害, 也好忍得手... 種多肉都係要忍.. 忍.. 忍..  百忍可以成圓美既肉肉~ ...

我工作地方個d全部唔係點理,反而棵棵都靚
回復

tonylhk 發表於 2015-3-31 11:55:17 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-3-31 11:52
我工作地方個d全部唔係點理,反而棵棵都靚

你種既地方係戶外, 空氣點會好D.. 我地種室內既, 要整個合適既環境, 需要多花心思~
回復

ckkuen 發表於 2015-3-31 18:41:26 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-3-31 10:52
我原本都堅信自己D肉養極都養唔到D韓國肉日本肉咁靚既顏色同狀態,係自己冇咁嘅條件、係香港冇咁嘅溫差、係 ...

同意。家中唔多打理果棵通常係快高長大啲。也許植物有自己去改變自己的方法。太多人工嘢去種有時種得好辛苦。(可以説成一個過程)。當迷上某一東西會用盡方法去做。物極必反是一個定理。越多化學嘢瓜得越快。
回復

Rukozz 發表於 2015-3-31 18:54:38 來自手機 |顯示全部樓層
華X由一開店已經覺得有問題...個老闆好似大陸人黎
回復

szesss 發表於 2015-3-31 20:17:21 來自手機 |顯示全部樓層

好認同!!我前年秋播全軍覆沒就正正係呢個原因!! 忍唔到手,成日驚d苗唔夠水!雖然己經睇好多書同資料都明知固犯,由其係度夏既過程>_< 不過往往係要經一事長一智,人地點提醒你都唔及自己經歷過有用!所以新手既犧牲真係在所難免!
回復

wai121 發表於 2015-9-11 18:51:12 |顯示全部樓層

回望啱啱既夏天,印證咗你講既野!
我都係,滿以為備份夠,掉以輕心,更因數量太大,反而影響照顧質素,今年成績是歷年最差!
回復