請教各位師兄種豬籠草心得

作者: achillea1990 發表于 2015-3-24 15:21:00
5359 87

小弟系蝕圈浸左一排 發覺自己最中2既都係豬籠草 覺得佢最有熱帶雨林既神秘感覺
所以打算入D苗玩下,但係睇過坊間不少樹或者網頁,佢地講建議既種植方法有有D差別
為左減低失敗機會 小弟希望在此吸收各位師兄種豬籠草既經驗
下面既問題系以低地品種 無加濕器以及造型缸設備既情況作前提
1. 盆方面用紅陶或者其他透氣盆系咪會令根系生長得比較好?
2.  泥土係咪要keep住濕 不可以乾透 定系可以好似毛墊苔甘保持滲盆? 因為我之前睇過有D資料話要比佢D根有明顯乾濕循環先會令佢D根生長得好
3. 香港既冬天係咪會令佢結吳到籠or枯萎?(因為空氣濕度不足) 師兄們有無試過放系D特別D既地方養? e.g.廚房廁所,因為濕度會高過個廳或者房
4. 有無試過由種子開始種? 我上網見過話豬籠草壽命非常短 通常採收后1-2個月基本上都系死種子呢個係咪真架?
歡迎各位師兄留言,等小弟可以吸收多D寶貴經驗
Rukozz 發表於 2015-3-24 15:45:11 |顯示全部樓層
透氣盆就得
腰水 唔洗加濕 一開始買慢慢拎走個袋
間唔中噴水落面就得
冬天沒籠係因為唔夠熱 涷緊 當然唔夠濕難出籠
買苗比種子好
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 17:31:18 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 15:45
透氣盆就得
間唔中噴水落面就得

請問通常買返黎之後要等幾耐先拎走個袋架?
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 17:33:08 來自手機 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 17:31
請問通常買返黎之後要等幾耐先拎走個袋架?

慢慢比出面嘅空氣入個袋
一星期左右
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 17:39:42 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 17:33
慢慢比出面嘅空氣入個袋
一星期左右

無該曬師兄 順便一問師兄有無玩過高地品種 系香港係咪好難養得好?
回復

小魚仔 發表於 2015-3-24 17:51:09 |顯示全部樓層
小弟系蝕圈滲左一排 發覺自己最中2既都係豬籠草 覺得佢最有熱帶雨林既神秘感覺
所以打算入D苗玩下,但係睇過坊間不少樹或者網頁,佢地講建議既種植方法有有D差別
為左減低失敗機會 小弟希望在此吸收各位師兄種豬籠草既經驗
下面既問題系以低地品種 無加濕器以及造型缸設備既情況作前提
1. 盆方面用紅陶或者其他透氣盆系咪會令根系生長得比較好?
可以咁講
2.  泥土係咪要keep住濕 不可以乾透 定系可以好似毛墊苔甘保持滲盆? 因為我之前睇過有D資料話要比佢D根有明顯乾濕循環先會令佢D根生長得好
缸種最好避免腰水....太濕浸到爛根..植料可以微乾再淋水....每種豬對植料濕度耐受性有不同
3. 香港既冬天係咪會令佢結吳到籠or枯萎?(因為空氣濕度不足) 師兄們有無試過放系D特別D既地方養? e.g.廚房廁所,因為濕度會高過個廳或者房
室內缸種一年四季都結籠...只係生長速度比夏天慢
4. 有無試過由種子開始種? 我上網見過話豬籠草壽命非常短 通常採收后1-2個月基本上都系死種子呢個係咪真架?
有..由種子發芽開始種..過程極漫長...不建議新手嘗試......豬籠草壽命意思係種子?愈新鮮發芽率愈高
歡迎各位師兄留言,等小弟可以吸收多D寶貴經驗
回復

小魚仔 發表於 2015-3-24 17:52:54 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 17:39
無該曬師兄 順便一問師兄有無玩過高地品種 系香港係咪好難養得好?

我搭嗲.....
係....無設備唔洗諗  
係香港種高地豬種得好既人一隻手可以數得曬有餘
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 18:00:05 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2015-3-24 17:51
小弟系蝕圈滲左一排 發覺自己最中2既都係豬籠草 覺得佢最有熱帶雨林既神秘感覺
所以打算入D苗玩下,但係睇 ...

多謝分享 甘如果我吳系缸養 系室內當普通植物養 甘淋水有咩注意事項?
yes 壽命指既系種子的壽命 thx
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 18:25:13 來自手機 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 17:39

冇設備諗都唔洗諗
辛布亞島/葫蘆/burkei 可以唔洗 夏天唔可以直曬 仲有夏天可能冇籠
回復

dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:16:49 |顯示全部樓層
係室內種低地一係好似小魚大師入缸種,一係就套袋~除非你種一大堆
種豬濕度好梗要,濕度係指空氣濕度,唔係植料濕
入缸種好處係keep到濕度之餘,又俾到豬有空間生長,同埋方便唔洗成日搞
同埋我想講種豬冇地方真係唔好種,基本上棵棵都會生到大,豬唔種得大根本種唔到個靚籠
蘋果豬都算係唔洗種到好大都有野睇
回復

dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:19:40 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 18:25
冇設備諗都唔洗諗
辛布亞島/葫蘆/burkei 可以唔洗 夏天唔可以直曬 仲有夏天可能冇籠
...

辛布亞豬冇設備種到?
交種就或者得
回復

dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:20:55 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 18:00
多謝分享 甘如果我吳系缸養 系室內當普通植物養 甘淋水有咩注意事項?
yes 壽命指既系種子的壽命 thx ...

你不如講下你諗住種豬ge位係邊先,再諗下種乜豬
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 19:25:51 來自手機 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:19
辛布亞豬冇設備種到?
交種就或者得

我仲以為辛布亞豬唔難搞
混左葫蘆易唔易種 我好鍾意佢個瓶型...
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 19:36:13 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2015-3-24 19:20
你不如講下你諗住種豬ge位係邊先,再諗下種乜豬

以下系我有興趣玩既品種
Nepenthes bicalcarata (0-950 m)
Nepenthes campanulata (300-500 m)
Nepenthes madagascariensis (0-500 m)
Nepenthes tenax (0-80 m)
Nepenthes albomarginata (0-1200 m)
Nepenthes ampullaria (0-2100 m)
Nepenthes gracilis (0-1700 m)
Nepenthes mirabilis (0-1500 m)
Nepenthes rafflesiana (0-1500 m)
Nepenthes reinwardtiana (0-2200 m)

我系指可否當低地系普通室內花草甘養?(以腰水or放系裝左水既針兜上面方式)
因為其實香港夏天相對濕度至少都有70+%(冬天吹內陸風除外,空氣濕度特別低)
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 19:40:34 來自手機 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 19:36
以下系我有興趣玩既品種
Nepenthes bicalcarata (0-950 m)
Nepenthes campanulata (300-500 m)

除左風鈴豬麻煩其他都唔錯
回復

WYMAN0319 發表於 2015-3-24 19:51:24 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 15:45
透氣盆就得
間唔中噴水落面就得

豬籠腰水呀???保証你爛根
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 19:53:10 來自手機 |顯示全部樓層
WYMAN0319 發表於 2015-3-24 19:51
豬籠腰水呀???保証你爛根

我唔係悶養 未出過事
缸果啲會倒走啲水 過一排再加
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 20:06:24 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 19:40
除左風鈴豬麻煩其他都唔錯

請問風鈴點解會麻煩? 我其實最中2風鈴啊
回復

Rukozz 發表於 2015-3-24 20:11:44 來自手機 |顯示全部樓層
achillea1990 發表於 2015-3-24 20:06
請問風鈴點解會麻煩? 我其實最中2風鈴啊

15-25度
要keep住高濕
驚涷驚熱
最岩放係魚缸 size又唔大
回復

achillea1990 發表於 2015-3-24 20:19:03 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-3-24 20:11
15-25度
要keep住高濕
驚涷驚熱

好的 暫時無甘既條件玩 thx
回復

12345下一頁