大家對花X嘅三合一AV泥有乜睇法

作者: ayclui 發表于 2008-8-22 18:02:47
4960 53
我一向都用花X嘅三合一AV泥種迷岩, 但發覺裡面D金泥好鬼巨型...而且好似唔太疏水...
自從有次發現盆迷岩有虫之後, 就'的' 起心肝自己溝泥...
聽講話發叔好憎人用金泥...唔知係咪同易 " au " 虫有關呢?
dogo 發表於 2008-8-22 18:26:21 |顯示全部樓層
我之前也買過三合一,不過我就不太喜歡啲泥炭土好黑,而且也要自己再加珠石,所以之後我也自己溝的,也較合適自己的環境的比例,我也有用金泥,其實每隻植物應該有它本身的效用和特性。
反而我不太喜歡金泥太細和碎,會感覺較槳,怕會對根部不太好。
我覺得有虫應該不是金泥的問題,有時可能植料裡有虫卵......
而且就算家居怎樣乾淨也沒絕對的,所以也有機會可能有些小虫走了進去......

回復

mandy619 發表於 2008-8-22 18:32:01 |顯示全部樓層
好易發毛, 有蟲我覺得應該唔關珠石同金泥事, 反而可能係佢D PEAT有問題.
回復

ayclui 發表於 2008-8-22 18:34:06 |顯示全部樓層
係啦, 依家自己溝泥, 泥炭土同珠石比例係 1:2, 再加矽藻土, 同少少炭碎, 好似安心D...
回復

ringring1968 發表於 2008-8-22 18:40:20 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-22 18:34 發表
係啦, 依家自己溝泥, 泥炭土同珠石比例係 1:2, 再加矽藻土, 同少少炭碎, 好似安心D...

呢個幾好喎,,等我都自己溝吓先
回復

孖吉 發表於 2008-8-22 18:47:53 |顯示全部樓層
我都係自己溝泥,不過都有買超巿花泥看門口。

我鐘意珠石同金泥大粒 d, 會疏水 d

好似話金泥同珠石都係用礦物燒出來的,有蟲應該係環境因素大 d

回復

maggielawkm 發表於 2008-8-22 18:55:39 |顯示全部樓層
我覺得方便喎~ 自己再加珠石
回復

Prudy 發表於 2008-8-22 18:58:28 |顯示全部樓層
我都喺用呢隻泥,因唔識其他牌子嘅泥.
回復

laujessica 發表於 2008-8-22 20:33:00 |顯示全部樓層
我用發叔泥同三合一泥,因我唔識溝泥。
回復

tata 發表於 2008-8-22 20:48:14 |顯示全部樓層
花x三合一之前用過, 佢啲泥炭土比例係比較多, 所以我加珠石用~ 依家係自己溝, 但我都係用大粒金泥, 碎咗嘅金泥我就唔要架~啲泥溝好咗我會用密實袋裝好, 等啲水份無咁易流失, 咁淋水時就唔會咁乾囉
回復

chris 發表於 2008-8-22 20:52:48 |顯示全部樓層
原帖由 laujessica 於 2008-8-22 20:33 發表
我用發叔泥同三合一泥,因我唔識溝泥。

發叔的是二合一 , 無落金泥架 add4icon
回復

ayclui 發表於 2008-8-22 20:56:39 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-22 20:48 發表
花x三合一之前用過, 佢啲泥炭土比例係比較多, 所以我加珠石用~ 依家係自己溝, 但我都係用大粒金泥, 碎咗嘅金泥我就唔要架~啲泥溝好咗我會用密實袋裝好, 等啲水份無咁易流失, 咁淋水時就唔會咁乾囉 ...

我都係溝好泥之後用密實袋裝好...

我唔鍾意D金泥濕咗就好似 'pat' 濕水蛋糕咁...
回復

chris 發表於 2008-8-22 21:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-22 18:34 發表

我都無用金泥好耐, 之前用過, 溝好之後用到底的係淨番d好碎的金泥, 變咗好吸水, 而家無用,
上次用發叔買咗包泥, 暫時用緊, 不過自己加d珠石,炭碎, 美能安, 蠔殼及骨粉
回復

peeseela 發表於 2008-8-22 21:02:43 |顯示全部樓層
我淨係用花寶三合一, 一來唔識溝, 二來無地方放咁多款.
回復

tata 發表於 2008-8-22 21:29:38 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-22 20:56 發表

我都係溝好泥之後用密實袋裝好...

我唔鍾意D金泥濕咗就好似 'pat' 濕水蛋糕咁...

都有人試過用咗生棉花蟲, 我啲之前就未有發現 依家啲金泥唔同咗, 質地有啲唔同, 好似以前容易碎, 據講金泥粉未會令根部缺氧, 我自己就因為驚佢飛起吹咗落肺生嘢
回復

ayclui 發表於 2008-8-22 21:35:26 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-22 21:29 發表

都有人試過用咗生棉花蟲, 我啲之前就未有發現 依家啲金泥唔同咗, 質地有啲唔同, 好似以前容易碎, 據講金泥粉未會令根部缺氧, 我自己就因為驚佢飛起吹咗落肺生嘢 ...

tata, 我盆迷岩就係生佢啦 ...xyz%#* add1icon add1icon add1icon
換泥換到我暈...
回復

tata 發表於 2008-8-22 21:38:17 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-22 21:35 發表

tata, 我盆迷岩就係生佢啦 ...xyz%#* add1icon add1icon add1icon
換泥換到我暈...

woo...................關唔關事盆底無開洞add3icon 定係來源嘅問題add3icon 我之前發現都有一棵有, 好彩只限一棵..........................add2icon
回復

laujessica 發表於 2008-8-22 21:39:23 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-22 20:52 發表

發叔的是二合一 , 無落金泥架 add4icon

呀!對呀! 發叔無用金泥的。
回復

silicon 發表於 2008-8-22 21:47:59 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 22-8-2008 06:02 PM 發表
我一向都用花X嘅三合一AV泥種迷岩, 但發覺裡面D金泥好鬼巨型...而且好似唔太疏水...
自從有次發現盆迷岩有虫之後, 就'的' 起心肝自己溝泥...
聽講話發叔好憎人用金泥...唔知係咪同易 " au " 虫有關呢? ...

大粒嘅金泥比細粒嘅質量好,但用久了都會慢慢變碎,令泥土通氣性變差。
回復

ayclui 發表於 2008-8-22 21:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-22 21:38 發表

woo...................關唔關事盆底無開洞add3icon 定係來源嘅問題add3icon 我之前發現都有一棵有, 好彩只限一棵..........................add2icon

盆底有無開洞都中招呀... add1icon

結果我唔理咁多, 全部花仔都換泥...兩敗俱傷呀 (我同D花仔...)

我覺得用花X嘅泥都要小心D, 最好加多D珠石同矽藻素就穩陣啦...
回復

123下一頁