迷你荷花

作者: fnv234 發表于 2008-8-21 21:20:21
14232 93
fnv234 發表於 2008-8-30 17:24:37 |顯示全部樓層
另一個今日好似消埋苞
回復

purple88hk 發表於 2008-8-30 23:42:47 |顯示全部樓層
不要灰心, 努力
回復

Alfphy 發表於 2008-8-31 08:50:34 |顯示全部樓層
不要緊,可能來到新環境未適應……只要個頭還好,繼續努力,開心有期!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-31 10:36:37 |顯示全部樓層
種荷花我以為要用金魚缸/皮蛋缸, 用塘泥同水浸住.
睇呢盆又好少水.
回復

fnv234 發表於 2008-8-31 15:26:35 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-31 10:36 發表
種荷花我以為要用金魚缸/皮蛋缸, 用塘泥同水浸住.
睇呢盆又好少水.

佢話有水就得,多少冇問題
回復

傻豬豬 發表於 2008-8-31 20:57:17 |顯示全部樓層
我今日在花墟都見多有得賣,價錢多少就沒問。我個人十分喜歡那種優雅出於污泥而不染的高雅感覺。但就是擔心放在戶外的水桶中,沒有金魚游來游去,怕水是死水會滋生蚊蟲。
回復

fnv234 發表於 2008-9-1 11:06:10 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-8-31 20:57 發表
我今日在花墟都見多有得賣,價錢多少就沒問。我個人十分喜歡那種優雅出於污泥而不染的高雅感覺。但就是擔心放在戶外的水桶中,沒有金魚游來游去,怕水是死水會滋生蚊蟲。 ...

用狸藻最好 ,用水桶都可以養魚,種多D水草就得,養一兩條就會食蚊啦
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-1 11:34:52 |顯示全部樓層
如果只單放蓮花不放其他,相信是不足夠營養的,是嗎?但養在戶外的魚是否需要加電放 oxygen才能生存呢?
回復

fnv234 發表於 2008-9-1 12:49:46 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-1 11:34 發表
如果只單放蓮花不放其他,相信是不足夠營養的,是嗎?但養在戶外的魚是否需要加電放 oxygen才能生存呢?

營養你係咪講緊肥?用塘泥就得啦,養多D水草嘅話,養一兩條魚冇問題(以前D人都係就咁用個細魚缸養啦,唔駛加氧氣,不過就要成日換水)
回復

八王爺 發表於 2008-9-1 14:00:17 |顯示全部樓層
想用皮蛋缸养 荷花同金魚?
現在不是時候喇,應該春天預备。
回復

bebe 發表於 2008-9-11 23:06:11 |顯示全部樓層
我以前都有一盆, 只要夠曬同一星期俾一次液肥佢就可以開花的啦, 不過冬天時搞不好很容易凍死
開d花是這樣子的:
回復

fnv234 發表於 2008-9-12 21:07:36 |顯示全部樓層
曬就應該夠(最近出咗一塊好大好靚嘅新葉),液肥嘅得閒落,好少比肥(除咗緩解肥),天冷挖出嚟放室內得唔得呢?呢種花應該結唔到種子而家洗唔洗換泥?D泥好似好黑
回復

bebe 發表於 2008-9-13 12:55:37 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-12 21:07 發表
曬就應該夠(最近出咗一塊好大好靚嘅新葉),液肥嘅得閒落,好少比肥(除咗緩解肥),天冷挖出嚟放室內得唔得呢?呢種花應該結唔到種子而家洗唔洗換泥?D泥好似好黑 ...

唔洗換泥的, 如果不斷加水覺得d泥有d過份流失的話, 去supermarket買包塘泥加o係面就得啦, 冬天唔洗挖出嚟啦, 香港唔太凍只要記得加水就得啦, 不過可能d葉會得番一蚊咁細塊甚至無葉出, 不過唔驚keep住加水浸住, 等天氣回暖就會再生番d葉啦, 夏天一樣可以好茂盛~
我果朵花謝咗後都有變蓮蓬, 不過好細個, 可能係營養不良 不過好似都有蓮子一大粒~

p.s. 水種嘅野都係俾液肥好d, 否則d緩解粒肥浮起哂影響水質, 仲可發臭"偶"烏繩添~

回復

fnv234 發表於 2008-9-19 16:55:54 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-13 12:55 發表

唔洗換泥的, 如果不斷加水覺得d泥有d過份流失的話, 去supermarket買包塘泥加o係面就得啦, 冬天唔洗挖出嚟啦, 香港唔太凍只要記得加水就得啦, 不過可能d葉會得番一蚊咁細塊甚至無葉出, 不過唔驚keep住加水浸住,  ...

大粒果粒結唔到種子,已經畸晒型,之前條碗蓮根爛咗,種唔到,有冇花友嘅發咗芽?貼下啱啱嘅迷你蓮花近況先,落完雨之後D水珠好靚
回復

八王爺 發表於 2008-9-19 17:28:44 |顯示全部樓層
我有碗蓮同冬荷的种子。
明年春天想试试的就找我。
回復

fnv234 發表於 2008-9-19 18:16:33 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-19 17:28 發表
我有碗蓮同冬荷的种子。
明年春天想试试的就找我。

我想要呀,不過冬荷係點?
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-19 22:03:00 |顯示全部樓層

我都想種

會不會好多蚊呢????
回復

fnv234 發表於 2008-9-19 22:06:34 |顯示全部樓層
我果度唔見有喎,一直都冇諗過呢個問題,遲D要放番D狸藻入去
回復

fnv234 發表於 2008-9-21 16:03:17 |顯示全部樓層
朵花生到咁高都冇發現到 ,今次可能開到花
回復

八王爺 發表於 2008-9-22 09:16:58 |顯示全部樓層
有花芽了。要多見太阳,希望这个星期天天天晴呀!
回復