翻或不翻田?

作者: sunflowerhk 發表于 2015-3-1 13:21:05
1655 10
在家附近租了一塊很小的田,田裏別人留下很多已經老了的青菜和野草,我播種之前該怎麽處理這塊田呢?

1,把田裏的所有農作物和野草用鐮刀割走、拔走或犁走,然後翻土、碎土、作畦。

2,把田裏的所有農作物和野草翻到土裏,讓營養回歸土地,做畦。

3,把田裏的所有農作物和野草用鐮刀割走,留根部在田裏腐爛,農作物和野草就在別處作堆肥,腐熟后撒囘田裏,不做畦。

這三種方式區別是1、2翻土做畦,3不翻土不做畦,盡量減低對土地的干擾。

哪個最好呢?

我比較喜歡 permaculture,請多多指教。
PACO 發表於 2015-3-1 13:56:17 |顯示全部樓層
我個人建議:唔知之前的做過乜同種過咩,我會狠狠傷地一次,將所有雜物(根,石,垃圾,害虫)盡量清一次,跟住焗田,之後才加肥起畦種野!!
回復

zaba 發表於 2015-3-2 14:35:58 |顯示全部樓層
留名學野, 我地都想搞PERMACULTURE
回復

jwhongkong 發表於 2015-3-2 14:55:11 |顯示全部樓層
香港o地環境, 有無 permaculture 成功例子睇睇借鏡呢 ?
回復

dincat 發表於 2015-3-2 16:53:16 |顯示全部樓層
4.
除去野草, 不要混入田中, 以免野草種子再長.
翻土, 掘深坑把老菜及菜根混入泥中做基肥, 加堆肥做基肥, 灑石灰, 作好田畦可用
回復

小巫 發表於 2015-3-2 21:10:02 來自手機 |顯示全部樓層
我今日早都做咗“4“嘅動作,除草(包括收晒所有作物),鬆土,加基肥,灑石灰,再過幾日,就可以重新種植春天嘅植物。
回復

unknownk 發表於 2015-3-3 22:19:22 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2015-3-1 13:56
我個人建議:唔知之前的做過乜同種過咩,我會狠狠傷地一次,將所有雜物(根,石,垃圾,害虫)盡量清一次,跟住焗田, ...

點焗田?
回復

PACO 發表於 2015-3-7 08:14:15 |顯示全部樓層

我會清石仔草頭,(菜頭,菜尾,要無病菌的可留低)!之後最好先燒一燒放入田,加花生麩及石灰,全部翻入泥土,加一次水,等佢發酵發熱!
跟住用大膠布蓋面,最好焗一個月,但想快都可以焗一星期睇睇仲熱唔熱,如果熱完都可以翻土起畦種野了!!

我可能有錯,只能作參考喔!! ****當然焗田只會做一次,之後就要靠自己養返好塊地了!!!
回復

sunflowerhk 發表於 2015-3-7 08:58:40 |顯示全部樓層

我覺得落肥料等於人吃葯吃補品,不一定要吃的。路邊的花草大樹都沒人落肥一樣長得很好。
回復

ahfour99 發表於 2015-3-7 09:12:27 |顯示全部樓層
sunflowerhk 發表於 2015-3-7 08:58
我覺得落肥料等於人吃葯吃補品,不一定要吃的。路邊的花草大樹都沒人落肥一樣長得很好。 ...

睇你種咩啦, 路邊花草唔係你既, 靚唔靚, 好食唔好食, 你都唔會理.
如果係瓜果自己種諗著自己食, 有落同冇落, 你自己可以試吓種兩棵用唔同方法比對吓, 到時你講返我哋知, 有咩分別
回復

PACO 發表於 2015-3-7 09:15:36 |顯示全部樓層
如果之前一手種咗較多食肥的作物,可能會引致營養不足!!即係等於你生長係香港同生長係埃塞俄比亞的分別,一樣都生存到!只是型態有所不同!!你自行選擇!!而且街邊樹木大多是花開花落,之後都是落回自己範圍嘅地方,肥力唔會太過流失,但作物唔同,你會收咗去食,咁佢仲點會夠養份?你明嗎??
回復