我是新手

作者: maggieTP 發表于 2015-2-26 18:33:49
2250 20
各位師兄/師姐, 你們好. 我是新手呀. 我暫時有興趣學做diy cream. 要向你們請教和學習呀.
maggieTP 發表於 2015-2-26 19:44:04 |顯示全部樓層
我想請問現在這樣天氣用山茶花油, 玫瑰果油, 可巴巴油混合為20%做基底油給中至乾性皮膚用,會否太油呢? 這種氣候加上些甘油會否不合適呀?

我的皮膚不太乾,但早陣子濕度得三十幾時,晚上我直接用玫瑰果油搽面,早上起來感覺很好,潤而不膩.  發表於 2015-2-27 10:55
每個人膚質不同,乾性皮膚也不盡一樣,最緊要是用家自己的感覺.  發表於 2015-2-27 10:52
回復

jellyfishy 發表於 2015-2-27 11:36:20 |顯示全部樓層
甘油是萬用水溶性物質,一定要利用水作為媒介,皮膚才能好好吸收它。甘油是平宜又保濕的東西,加10%入乳霜也不會令皮膚負荷,一年四季都用得。
回復

maggieTP 發表於 2015-2-27 19:41:50 |顯示全部樓層
多謝水母師姐的提點呀.  我以為它的笠笠感覺只在冬天才適用.  又學到野哪. 再次謝謝.
回復

kyy805 發表於 2015-3-3 08:53:27 來自手機 |顯示全部樓層
聽說甘油有大份子和細份子,請問可以响边度買細份子甘油呢?

甘油都是"C3H8O3"只有1種,無大細分子之分  發表於 2015-3-3 14:21
我只聽過玻尿酸有分大細分子。無見過甘油都有分大細分子。  發表於 2015-3-3 09:52
回復

maggieTP 發表於 2015-3-7 10:34:28 |顯示全部樓層
我印象中見過妳們說的Linda, 買DIY材料, 似在太子左近. 快將出門, 想順便去看看,但找不到它的地址. 各位可否幫忙給我資料呀?  謝謝先.
回復

maggieTP 發表於 2015-3-7 10:59:29 |顯示全部樓層
哦, 找到哪.  各位唔該呀!
回復

maggieTP 發表於 2015-3-15 23:13:16 |顯示全部樓層
Hello, 各位師兄師姐, 這是我的第一個製成品呀. 請給我一些意見哪.

份量如下:

山茶花油                                4ml
苛苛巴油                                1.5ml
玫瑰果油                                3ml
甘油                                5ml
乳化蠟                                4g        (在牛頭角姐姐處買)
維他命E                                1g
玻尿酸                                2.5ml
蒸餾水                                29ml
薰衣草精油                        3滴

電動攪拌完後和放涼後, 用匙取起時, 感覺像忌廉, 但不會滴下來的.  搽上手時感覺似有小小像甘油那種笠. 但過了一陣子就OK.

嘩~ 40%以上油相, 好潤下喎.  發表於 2015-3-16 13:45
回復

maggieTP 發表於 2015-3-15 23:24:45 |顯示全部樓層
我不懂得怎樣把相片抄上來呀?  要問吓先

可以去管理處找帖學上傳圖片.  發表於 2015-3-16 13:43
回復

maggieTP 發表於 2015-3-16 23:18:54 |顯示全部樓層
三種油 + E油 +乳化蠟= 13.5ml
水相 (包括甘油) = 36.5ml
總數 = 50ml  唔明點解妳說油相會是over 40%. 可唔可以解釋吓. 多謝.

咁高油相, 呢d咁濕的天氣, 你唔覺笠就得了~  發表於 2015-3-17 09:03
甘油可入水相, 但佢不是水性物質, 但一定要借水作媒介導入皮膚.  發表於 2015-3-17 09:02
我個計法係唔計甘油. 你無錯的.  發表於 2015-3-17 09:01
glycerol is considered as oil phase,i rmb  發表於 2015-3-16 23:29
回復

maggieTP 發表於 2015-3-17 19:30:55 |顯示全部樓層
首先多謝你們的解釋. 我知自己皮膚乾, 但無想到會去到這個地步.  夜晚搽完, 朝早摸吓塊臉, 手上都無嘜油的行跡.  平時我洗完面後, 又唔覺塊面有緊緊的感覺. 但這兩年間額頭都出了幾條紋哪. 上個月眼肚側開始出現些幼紋了.  其實好擔心, 但又唔知有嘜可做倒.  我想是因為自十月底家母坐骨神經和腦癡呆發出來後, 不停與她出入醫院覆診和針灸. 日日到她家照顧她的起居飲食. 令我壓力增加不少.  白頭髮立刻也走多了出來.  可能這也是縐紋出來的主要原因哪. 唔好意思要你們聽我講故仔呀.  圖片上載還未搞得到. Sorry呀

要自己調節心情,盡量放鬆,因為緊張與放鬆也要面對同樣發生的事,為自己好就要釋出壓力,你需要好身體去照顧伯母.  發表於 2015-3-19 21:21
回復

jellyfishy 發表於 2015-3-19 09:36:14 |顯示全部樓層
maggieTP 發表於 2015-3-17 19:30
首先多謝你們的解釋. 我知自己皮膚乾, 但無想到會去到這個地步.  夜晚搽完, 朝早摸吓塊臉, 手上都無嘜油的 ...

講出來舒服D, 我們大家都樂意聽架~ 

放心, 這裡是吹水區嘛, 間唔使離題是正常的~

咁岩既, 我奶奶又係上年開始病, 由於夫家無乜親友,我會合力照顧老人家,最辛苦不是日夜照顧,而是心理壓力,你有壓力是自然的~ 

由於我過去面對過幾次親人患重病和離世,個天用了廿年教我面對生死,所以今次奶奶有事, 我比較懂得心理準備, 並全力支持老公照顧奶奶.

我會提自己和老公,唔開心要釋放佢架 (簡稱倒垃圾, 哈哈~),在病人前要開心,就算對方鬧情緒或有不合理要求, 我都會笑著依她, 有病在身的人也有壓力, 也要倒垃圾嘛, 佢倒垃圾落我度, 最多我事後搵位釋放乾淨囉, 總之沒有隔夜愁, 訓練多左, 自然EASY JOB~ 

生命長短不是我們話事的,活得有意義和快樂就不忹此生。預期每天害怕失去, 不如把心機放在眼前, 珍惜每刻,把現在活得更精彩.

回復

maggieTP 發表於 2015-3-20 11:40:07 |顯示全部樓層
我個心好甜呀. 難得有妳們貼身體會倒我的感覺. 多謝妳們兩位的鼓勵呀.  經過這幾個月體驗和學習, 現在已經學懂少許如何去應付.  識得試吓去放鬆哪. 所以就加入你們這個DIY大家庭了.

這霜我也給我弟媳用過, 她也覺得合用. 她的朋友現在正懷了孕, 她也叫我給她做些.  是否大肚婆不要落薫衣草精油. 唔該.

薰衣草無問題,不要用sage  發表於 2015-3-24 09:29
這一點我不知道,不過問清楚穩陣d。其實薰衣草香味也啱你,嗅著可以幫自己relax㗎,另外玫瑰精油也好:)  發表於 2015-3-20 15:19
回復

maggieTP 發表於 2015-4-1 23:22:08 |顯示全部樓層
又用番對上相約的配方做給兩個朋友. 其中一位打完波後常見她面部泛紅, 所以給她用絲瓜水.  看看會否有幫助哪.

山茶花油                        8ml
玫瑰果油                        6ml
苛苛芭油                        4ml
維他命E                        2g
乳化蠟                        8g
甘油                        7ml
玻尿酸                        5ml
絲瓜水                        60ml

今次用電動攪拌器打出來的質地很滿意. 很順滑. 同買回來的無分別. 可惜我還未懂得把相片抄上來.  十分不好意思呀.

玻尿酸, 萃取之類這些附加物可否待打成乳霜狀後和放涼後才加入再電動攪拌混合. 這樣做可保證不會在過熱溫度下破壞它們的效果, 是嗎?

玻尿酸, 萃取之類本來就不能在太熱狀況下加入的, 會影響質地, 有機會起粒的.  發表於 2015-4-2 09:18
回復

jellyfishy 發表於 2015-4-2 09:20:20 |顯示全部樓層
maggieTP 發表於 2015-4-1 23:22
又用番對上相約的配方做給兩個朋友. 其中一位打完波後常見她面部泛紅, 所以給她用絲瓜水.  看看會否有幫助 ...

你朋友個CASE, 可能是她用在皮膚上的化學護膚品及化妝品, 混合汗水後產生敏感, 皮膚不會不歡迎自己出的汗水, 汗水功能是排毒, 如果產生敏感, 代表皮膚不歡迎汗水帶出來的垃圾, 首當其衝當然是搽在面上的化學東西啦. 叫你朋友盡量天然D啦.

(我成日打波, 所以比較清楚呢個情況)
回復

maggieTP 發表於 2015-4-3 23:00:17 |顯示全部樓層
我也這樣想呀. 以前每次打完波, 就見到她整塊面通紅得很. 上年開始叫她用基礎油, 山茶花之類, 有改善的.

現在天氣開始很熱哪.  可否把以上的製成品取出部分加入蒸餾水攪拌作為稀乳液用呀?  如可以的話, 是否只要把蒸餾水加入再電動攪拌少許分鐘就得哪.

成CREAM再溝水恐怕很易壞, 也可能之後會油水分離, 我未試過.  發表於 2015-4-15 10:09
回復

maggieTP 發表於 2015-4-14 20:25:52 |顯示全部樓層
看完一些formulas之後, 覺得爽膚水和精華液很相似.  精華液內已包括爽膚水成份. 它們的功效似雷同. 這樣, 可否棄用爽膚水, 只用精華液. 另外, 選用花水是否要對配皮膚的性質 – 油性, 乾性, 中性. 橙花花水是否適合乾性皮膚用呀. 請各位師姐指教, 唔該.

個人覺得, 又水又精華, 只是以往商家行銷手段, 其實不是必要步驟, 各取所需, 最緊要自己感到合用才用啊~  發表於 2015-4-15 10:10
回復

jellyfishy 發表於 2015-4-15 10:12:18 |顯示全部樓層
我個人在洗面後, 晚上會搽精華油, 再噴保濕水, 然後再搽CREAM. 日間會搽含有防曬的精華油, 再噴保濕水, 最後CREAM. 但有時趕, 就淨係CREAM算喇~ hahaa~
回復

maggieTP 發表於 2015-4-15 22:18:07 |顯示全部樓層
換句話說, 我應該盡量把玻尿酸, 萃取之類這些附加物放在精華油內, cream用簡單配搭就得哪 - 基礎油 加 維他命E 再加 乳化蠟, 是嗎?  妳說的保濕水, 是否指剩花水就得哪.  再想問乾性皮膚, 除玫瑰水外, 其他什麼花水可試用呀. 唔該.
回復

jellyfishy 發表於 2015-4-20 10:09:09 |顯示全部樓層
maggieTP 發表於 2015-4-15 22:18
換句話說, 我應該盡量把玻尿酸, 萃取之類這些附加物放在精華油內, cream用簡單配搭就得哪 - 基礎油 加 維他 ...

下.... 我無咁提過~  玻尿酸一定要有水份才有作用的. 佢用來鎖水, SERUM無水份, 絶不合加入玻尿酸.
平時我的CREAM 都含玻尿酸和甘油之類的保濕成份, 不過呢D 成份易壞, 一定要加入天然抗菌及防腐劑.

花水呢~ 我只用florihana 或有機全天然無添加的花水,哈哈~ 玩開DIY SKINCARE的花友都不止一支花水了, 因為可以用來飲又可以整蛋糕.

個人喜歡Damask rose, Neroli, 永久花, 德國洋甘菊, etc....
回復

12下一頁