大花扶桑 Hardy Hibiscus和其種子

關閉 [複製鏈接]
作者: Alfphy 發表于 2008-8-21 10:27:29
5312 75
Donder 發表於 2008-8-22 21:05:59 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-22 02:09 發表

我係加拿大及匈牙利見到路邊兩旁啲車厘子樹長滿深紅到黑又大粒車厘子,睇到都流口水,但當地既居民係唔會摘架,如果係香港就.......

我呢到都係架, 周街都有好多蘋果樹, 啤李仔樹, 夏天D果實掉在地, 也無人摘樹上的果實架, 我初黎步到時, 見地下紅卜卜的蘋果, 有幾次也好想執兩個黎食, 但又怕人地見到, 話我地中國人寒酸, 所以最後也沒有執到 !  

回復

Donder 發表於 2008-8-22 21:11:04 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-22 11:18 發表
阿飛早晨!香港已經掛起8号風球啦!我呢度d風都好强勁呀!

麥又打風, 好似無耐前先打完 8 号喎 ! 希望大家的花花草草無事啦 !   
回復

Donder 發表於 2008-8-22 21:13:09 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-22 11:09 發表
叮噹、阿飛,你地d花好靚呀!

花草之家, 多謝啊, 我都是 (次下阿飛呢到貼下相)  
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-22 21:14:13 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-22 21:11 發表

麥又打風, 好似無耐前先打完 8 号喎 ! 希望大家的花花草草無事啦 !   

叮噹!依家9號風球喇好大風,好恐怖
回復

Donder 發表於 2008-8-22 21:16:18 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-22 21:14 發表

叮噹!依家9號風球喇 ,好大風,好恐怖

吓,.......... 9 号..........風球..........幾多年未試過 ! 唉, 希望不要損失太多   
回復

Donder 發表於 2008-8-22 21:18:11 |顯示全部樓層
唔得..........心掛掛.....要去打個電話先  !  
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 21:23:20 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-22 12:08 發表
扶桑小姐們,好似著粉色的長裙跳舞,晚上打燈可以開個舞會了。

雲雲,日間花朵開得較盛,成日都隨風擺舞!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 21:25:26 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-22 20:53 發表

我覺得, 經過寒冬, 結冰後, 一到春天, 大地回暖, 有返小小太陽, D 植物本能返應會生得快D, 因為要爭取時間開花結果, 傳播下一代, 然後好快又是秋天,  又要收爐了 ! 明年請早啦 ! ...

對啊!這裏的四季分明,冬季又特別長……植物有好的休眠,春夏特別生的快靚正!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 21:26:02 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-22 20:58 發表

阿飛, 多口問下, 你在那裡 ? 奧洲 ! ?

叮噹,我在加拿大啊!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 21:28:07 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-8-22 21:14 發表

叮噹!依家9號風球喇 ,好大風,好恐怖

好似話有機會掛十號喎
要做好防風啊!希望大家的花草都安好!
回復

Monse 發表於 2008-8-23 00:31:43 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-22 21:05 發表

我呢到都係架, 周街都有好多蘋果樹, 啤李仔樹, 夏天D果實掉在地, 也無人摘樹上的果實架, 我初黎步到時, 見地下紅卜卜的蘋果, 有幾次也好想執兩個黎食, 但又怕人地見到, 話我地中國人寒酸, 所以最後也沒有執到 !   ...

見地下紅卜卜的蘋果, 有幾次也好想執兩個黎食,
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:49:05 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-22 21:05 發表

我呢到都係架, 周街都有好多蘋果樹, 啤李仔樹, 夏天D果實掉在地, 也無人摘樹上的果實架, 我初黎步到時, 見地下紅卜卜的蘋果, 有幾次也好想執兩個黎食, 但又怕人地見到, 話我地中國人寒酸, 所以最後也沒有執到 !   ...

好浪費..
回復

阿晴 發表於 2008-8-23 01:50:41 |顯示全部樓層
我諗起花草之家個帖.. 真係好大對比...
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 11:45:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:50 發表

係囉!都唔知道要等幾多代d國民教育質素先至全面提高呢?
回復

Donder 發表於 2008-8-23 14:14:34 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-23 01:50 發表

邊個貼 ? 等我去睇下 !  
回復

花草之家 發表於 2008-8-23 15:32:15 |顯示全部樓層
原帖由 Donder 於 2008-8-23 14:14 發表

邊個貼 ? 等我去睇下 !  

花草樹木、、、龍眼被偷
回復

Alfphy 發表於 2008-8-24 04:05:50 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-23 11:45 發表

係囉!都唔知道要等幾多代d國民教育質素先至全面提高呢?

對比八、九十年代,我諗已有進步了....況且公德心呢d係終生學習課程.....卻速則不達....一步步來啦!
你身體力行把不同的價值觀、生活態度、對人/社會的要求帶回去,其實都係幫緊佢地進步啊!!辛苦你啦!
回復

花草之家 發表於 2008-8-24 10:37:03 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-24 04:05 發表

對比八、九十年代,我諗已有進步了....況且公德心呢d係終生學習課程.....卻速則不達....一步步來啦!
你身體力行把不同的價值觀、生活態度、對人/社會的要求帶回去,其實都係幫緊佢地進步啊!!辛苦你啦! ...

阿飛,你講得好o岩,希望我用(身教)能夠令一小撮人有所改善啦!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-25 10:24:07 |顯示全部樓層
剛看了你的「龍眼被偷」貼……你做得好好啊!
回復

花草之家 發表於 2008-8-25 10:53:16 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-25 10:24 發表
剛看了你的「龍眼被偷」貼……你做得好好啊!

阿飛,多謝你的讚賞
回復