返回列表 發新帖

8月大風, 吹起石頭

作者: gtrnismo 發表于 2008-8-20 23:19:55
3886 34
gtrnismo 發表於 2008-8-22 00:05:53 |顯示全部樓層

真系好毒架

原帖由 蛀米虫 於 2008-8-21 19:33 發表

唔係呱??  我都係聽人講架渣!

田雞個背有無知幾千萬細菌
總之好毒
不過, 我成日都足d BB尼玩, 系隻手度彈彈下
起初覺得超嘔, 但細細隻果d確實可愛
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-22 00:07:02 |顯示全部樓層

你就好喇

原帖由 NaNa 於 2008-8-21 20:08 發表
I am readyyyyyy to welcome the typhoon.

雖然我覺得未必得
因為個風比正常大

但點都好過我既防風方法
回復

xanniex 發表於 2008-8-22 00:40:42 |顯示全部樓層
防風措施做到幾多就做幾多
心愛植物毀於一旦,好痛心
住左台灣先知
香港都算係福地,又冇地震,又唔會勁水浸,打風都有高樓擋下
台灣一年有多香港一倍颱風,同埋一勁大雨,好多地方都會水浸
最慘係d果農,求其一個風,種起樹上d果全部掉晒落黎
好似之前咁就快可以賣錢椂柚,全部跌晒落地下
睇見都鄧佢地心痛,血本無歸
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-22 00:44:49 |顯示全部樓層
原帖由 xanniex 於 2008-8-22 00:40 發表
防風措施做到幾多就做幾多
心愛植物毀於一旦,好痛心
住左台灣先知
香港都算係福地,又冇地震,又唔會勁水浸,打風都有高樓擋下
台灣一年有多香港一倍颱風,同埋一勁大雨,好多地方都會水浸
最慘係d果農,求其一個風,種起樹 ...

咁慘
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 02:35:32 |顯示全部樓層
有毒果d係蟾蜍.. 唔係田雞
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 02:40:07 |顯示全部樓層
今日人人都話會掛十號風, 將花花收好, 帶0左遮出街先知咁好天..
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-22 03:03:36 |顯示全部樓層
成晚都好風平浪靜喎~
我十一點幾諗住搬好d花盆,見冇乜風,忍唔住幫d小苗分盆~
結果係多o左十幾盆小苗,希望冇事~
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 03:54:05 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-22 02:35 發表

其實牠們都是益蟲,不會傷人,但會幫手捉蚊,你唔搞佢就ok……
回復

llaus 發表於 2008-8-22 05:51:32 |顯示全部樓層

青蛙同田雞都是蛙類、不過佢地係兩種唔同既生物黎架,田雞可以食,但係青蛙係唔食得既,而且佢地既外形同顏色都唔同 。因為田雞可以食用,而且無毒;相反青蛙不但不可以食用,而且有好多品種的青蛙都會有毒,所以青蛙不是稱為田雞

維基百科:
通常認為蟾蜍科的動物是標準的蟾蜍,俗稱「癩蛤蟆」,但許多其他科的無尾目動物也稱為「蟾」,大部分蟾蜍耳後有毒腺,分泌毒性分泌物,可以製作中藥「蟾酥」。

蟾蜍科的動物大約有250種,分佈在除了澳洲和馬達加斯加島等海島以外的全世界各地,目前澳洲也引入了蟾蜍。雖然大部分「蟾」類生活在陸地上,棲身地洞內,但也有必鬚生活在水中或樹上的蟾類。墨西哥的異舌蟾以螞蟻為食。

蟾蜍雖然在陸地生活,但產卵時必須找一個合適的水塘,雄性負責尋找合適的水體,雌性被其叫聲吸引,體外受精,卵在水中發育成蝌蚪,以水藻為食,成體捕食昆蟲、蝸牛等,一般為夜行性動物,冬季在泥底冬眠。
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-22 09:33:58 |顯示全部樓層
好詳細!  thx~
「蟾酥」我諗起d 中式餅......
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 13:13:34 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-22 03:54 發表

其實牠們都是益蟲,不會傷人,但會幫手捉蚊,你唔搞佢就ok……

但係聽講大陸成日有人誤捉蟾蜍當田雞食, 結果中毒, 蟾蜍ge皮同內臟都有毒, 係非常毒的毒物.
夏天有時上山見到池仔入面有類似蟾蜍ge蝌蚪都唔敢掂...
回復

阿晴 發表於 2008-8-22 13:16:53 |顯示全部樓層
暴風雨到來了! 好大風! 大家小心做好防風oh! 保護植物同花果ar!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-22 21:46:00 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-22 13:13 發表

但係聽講大陸成日有人誤捉蟾蜍當田雞食, 結果中毒, 蟾蜍ge皮同內臟都有毒, 係非常毒的毒物.
夏天有時上山見到池仔入面有類似蟾蜍ge蝌蚪都唔敢掂... ...

蟾蜍個樣好肉酸架!點食得落肚!
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-22 22:16:48 |顯示全部樓層

o....haha

i thought all toads = 田雞。
等我次次囉D田雞BB上手之後系感洗手添
回復

gtrnismo 發表於 2008-8-22 22:18:35 |顯示全部樓層

都吾系

原帖由 Alfphy 於 2008-8-22 21:46 發表

蟾蜍個樣好肉酸架!點食得落肚!

有D超肥個樣好得意
回復