AV小苗~求救!!!

作者: iluvuboyz 發表于 2015-2-9 15:55:19
1441 15
RS-Brusnichnyj Sirop修葉, 分株之後有以下情況...
[種植環境: 分株之後, 小苗放系透明溫室(不密封的), 另每日都會打開盒蓋俾佢透氣的~]
如圖, 小苗中心好似啡啡地有污積甘, 請問系咪有咩病/菌感染呢?!
RS-1號
2015-02-09 105324a.jpg
2015-02-09 105357a.jpg
RS-2號
2015-02-09 105029a.jpg
2015-02-09 105142a.jpg

另發現一些小苗也出現問題~
無名-1
2015-02-09 105208a.jpg
2015-02-09 105238a.jpg

無名-2
小葉如圖示, 開始轉啡...
2015-02-09 124059a.jpg

已將以上小苗隔離, 希望先確認是什麼病, 再作出合適處理, 謝謝。
powergun 發表於 2015-2-9 16:05:31 |顯示全部樓層
唔使驚住, 呢個我都試過, 自己嚇自己的, 睇睇先
http://hkplants.com/thread-131705-1-1.html?_dsign=0d9d2b19
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-9 16:12:47 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-2-9 16:05
唔使驚住, 呢個我都試過, 自己嚇自己的, 睇睇先
http://hkplants.com/thread-131705-1-1.html?_dsign=0d9d2 ...

無名-2既葉仔就類似您既情況...

不過頭3棵系一齊分株, 換泥同放埋一齊成長的, 佢地中心開始變啡, 吾系周邊葉仔變啡...
我好驚系"中蟎"呀!!!~我有睇過講關於中蟎既post, 但吾識分我呢d算吾算?!~
定系我既小苗有其他問題?!~ 根有問題, 太濕?!~其他病?!
回復

powergun 發表於 2015-2-9 16:18:48 |顯示全部樓層
應該都唔係中蟎的, 中蟎應係中心葉變粉狀般爛開去的, 似乎未致於此, 不過都建議隔離佢一陣, 看看有無惡化
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-9 17:03:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-2-9 16:18
應該都唔係中蟎的, 中蟎應係中心葉變粉狀般爛開去的, 似乎未致於此, 不過都建議隔離佢一陣, 看看有無惡化 ...

希望系甘啦~~~最好小事化無~~~
回復

muffined 發表於 2015-2-9 19:08:24 |顯示全部樓層
無名2 嗰啲可能係birthmark或者轉天氣!?
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
回復

愛小姐 發表於 2015-2-9 22:04:03 來自手機 |顯示全部樓層
係咪焗得制?我之前有盤都係咁ヽ(`Д´)ノ
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-10 00:12:26 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2015-2-9 19:08
無名2 嗰啲可能係birthmark或者轉天氣!?
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm ...

甘請問有咩方法解決的喔?!~

無名二似powergun嘅況應唔影響AV嘅成長, 只係顏色唔同,其他嗰啲等高人教  發表於 2015-2-10 12:50
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-10 00:15:13 |顯示全部樓層
愛小姐 發表於 2015-2-9 22:04
係咪焗得制?我之前有盤都係咁ヽ(`Д´)ノ

放系溫室好似成日焗到D葉有小水點, 成日用紙巾幫佢地印乾D水...
而家已經拎左出黎...最驚佢系有病會傳染其他~~

請問您之前點處理的呢?!~要CUT走d葉嗎?!
還是之後會正常返的?!~
回復

christbonni 發表於 2015-2-10 08:23:23 |顯示全部樓層
之前我的小苗都好似咁(住溫室), 但我每天讓它透透氣, 現在葉片大了OK了
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-10 16:28:12 |顯示全部樓層
muffined
無名二似powergun嘅況應唔影響AV嘅成長, 只係顏色唔同,其他嗰啲等高人教

多謝您既解答呀!!!~我會繼續留意佢地既情況的~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-10 16:32:05 |顯示全部樓層
christbonni 發表於 2015-2-10 08:23
之前我的小苗都好似咁(住溫室), 但我每天讓它透透氣, 現在葉片大了OK了

我已經將佢地搬離左溫室了, 睇下情況有冇改善~~
之前如果吾系因為分株, 我吾會將佢地再放回溫室的~~
下次我要多多改善種植環境先~~

Thanks您的經驗分享喔~~只要知道吾系有病/蟲害就安心了!!~
回復

cyamy 發表於 2015-2-10 16:36:40 |顯示全部樓層
隔離住先啦~
睇相我覺得RS1,2無名1果D係換泥時整汚糟的
無名2可能真係birthmark呢
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-10 17:05:23 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2015-2-10 16:36
隔離住先啦~
睇相我覺得RS1,2無名1果D係換泥時整汚糟的
無名2可能真係birthmark呢 ...

RS1,2無名1個樣系好似整汚糟左甘..不過用水又抹吾甩的~~
似整汚糟既葉面上D毛毛好似灰灰地, 厚D同密D甘, 吾知是否正常呢?!~
回復

hiatus 發表於 2015-2-11 11:46:46 |顯示全部樓層
iluvuboyz,種得好好呀,全部都很靚呀。如冇睇錯,無名1應該系Sagittarius Elite。
回答你既疑惑先,依我之見,
RS-1, RS-2同無名1葉面既污塊應該都系 泥? 沖水之後散開來就系甘。其實可以唔使理佢。不過真系想整乾淨d,可用噴壺大力沖,用棉花棒,紙巾。
你個個透明溫室唔系密封,但應該都唔系全通風既,所以葉面絨毛好長啦,試下多d通風。等葉面無甘毛時,上面個d污漬都會容易清理d。
希望可以幫到你呀^^ 加油
回復

iluvuboyz 發表於 2015-2-11 12:31:06 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-2-11 11:46
iluvuboyz,種得好好呀,全部都很靚呀。如冇睇錯,無名1應該系Sagittarius Elite。
回答你既疑惑先,依我 ...

多謝金魚既解答丫~~
無名AV要種到開花先搵到名丫~~希望種得健健康康就好lu~~

我用濕紙巾試過輕輕力抹佢既葉面, 又抹吾到D咩出來呢~~同埋我淋水吾會淋系中間的, 所以估計污塊既可能性會比較低!~
而家佢地放左出黎隔離, 遲少少會幫佢沖一沖涼, 睇下會吾會好D先~~希望佢真系污糟左or焗親啦...

透明溫室可能真系吾夠通風, 我會多加注意的喔!~
thanks您的鼓勵唷~~我會努力種好佢地架~~
回復