如何令春石斛開花﹖

作者: annabella 發表于 2015-2-5 21:54:55
2091 6
各位好

我手上有一盆春石斛,是幾前年花展買來的,用水苔種。第一年花落後由於太忙疏於管理,得閒先噴下水(當時佢成日都缺水),佢反而開花。
之後正常照料,水乾就加水,但冇噴水~但係反而不開花,不停長葉,啲芽仲生到鬼咁肥大,由一小株變了一個長盆,但係就係不開花...

我擺放的地方是村屋樓梯窗邊,隔玻璃有半日照,請問點先可以令佢出花﹖謝謝!
Kel 發表於 2015-2-6 00:57:02 |顯示全部樓層
春石斛冬天要乾冷刺激才會開花
依你第一年方法種應該沒問題
但春夏要補足水肥
回復

小之莊 發表於 2015-2-6 08:25:16 |顯示全部樓層
春石斛冬天開始制水,放在戶外直晒陽光同吹北風.葉片完全脫落先多花.我棵今年放在蘭棚內,葉片沒有脫落,花芽少了好多.
回復

annabella 發表於 2015-2-6 10:27:51 |顯示全部樓層
多謝小之莊和KEL 回覆,這裡的版友真是很好人!

唔知係唔係我嗰日哦完盆花兩句,今日去睇佢竟然出現咗十幾個花蕾!超開心!
多謝師兄/姐教路,咁我知道要點養護了,感謝!
回復

Beasy 發表於 2015-2-6 14:49:59 |顯示全部樓層
annabella 發表於 2015-2-6 10:27
多謝小之莊和KEL 回覆,這裡的版友真是很好人!

唔知係唔係我嗰日哦完盆花兩句,今日去睇佢竟然出現咗十幾 ...

路過,溫馨提示,在花芽未成熟至形成花苞時,別淋水在花芽上,免得花芽吸水後變成高芽,開不出花來.同時高濕度都會有此情況.
回復

annabella 發表於 2015-2-6 21:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
哇!謝謝!很有用!
回復

saolan 發表於 2015-2-7 21:50:57 |顯示全部樓層
恭喜楼主,期待赏花  !
我最近常常留意這版,開始中蘭花毒了!
回復