返回列表 發新帖

紫瓶成長日記(17/5 update)

作者: timmydevil 發表于 2015-1-26 04:04:02
3246 38
timmydevil 發表於 2015-2-19 09:28:25 |顯示全部樓層
過左一段時間我又番黎啦 瓶仔大得好快 仲要出左幾棵芽
依家已經生到咁大 其實我係咪應該要將佢分盆啦?
加上我本身買番黎就有果d芽仔好似無咩大到 我係咪應該要放棄佢呢?

回復

馬修 發表於 2015-2-19 11:12:08 |顯示全部樓層
timmydevil 發表於 2015-2-19 09:28
過左一段時間我又番黎啦 瓶仔大得好快 仲要出左幾棵芽
依家已經生到咁大 其實我係咪應該要將佢分盆啦?
加上 ...

暫時唔需要分盆   側芽有主芽提供養分 會快D 成長  根莖亦會較單一主芽梗壯健
瓶子草係比較容易生側芽既食蟲  若果經常分株 對植株不利
我會建議你 當瓶子草生到爆盆先分出較成熟既側芽
回復

gcomplok 發表於 2015-2-19 15:17:32 |顯示全部樓層
其實我發覺 size 有咁上下的紫瓶草對空氣濕度的要求唔高
但小弟唔知樓主 或 各兄弟有冇類似經驗呢 ?

我 8 個月前購入樓主的紫瓶草,發覺有一現象,就係側芽的小苗對濕度需求很大
先套袋定植了,慢慢降低濕度,側芽的小苗很容易像上圖的乾枯死亡。
但一加強濕度,側芽的小苗很易再生。

不知是否側芽的小苗真的對濕度要求較高 ??
回復

馬修 發表於 2015-2-19 23:09:09 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2015-2-19 15:17
其實我發覺 size 有咁上下的紫瓶草對空氣濕度的要求唔高
但小弟唔知樓主 或 各兄弟有冇類似經驗呢 ?

你係指將未成熟側芽拆左出黎再種?
回復

Victor9394 發表於 2015-2-20 00:27:22 來自手機 |顯示全部樓層
個人認為紫瓶只要有陽光, 之後都冇咩要求
回復

gcomplok 發表於 2015-2-21 19:38:24 |顯示全部樓層
馬修兄 ,

新年快樂 祝您啲食蟲快高長大,連生貴子,三年抱兩,身體健康 !!

我指係未拆的側芽吖,我網上都睇咗唔少資料話紫瓶對濕度要求唔高,
但唔知點解呢個現象未發生係我棵紫瓶到。我棵紫瓶經馴養,但都發覺濕度低 (室內一般濕度),主瓶無事,但生出嚟的側芽好快枯死,一再加高濕度啲側芽又出番嚟

但濕度高同唔通風又引起霉菌的問題......
請問馬修兄你有種夾嗎 ?
回復

Rukozz 發表於 2015-2-21 21:07:11 來自手機 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2015-2-21 19:38
馬修兄 ,

新年快樂  祝您啲食蟲快高長大,連生貴子,三年抱兩,身體健康 !!

慢慢減少濕度
將膠袋打開少少 第二日又打開多少少
用幾個禮拜嘅時間搞就得
回復

gcomplok 發表於 2015-2-22 00:03:55 |顯示全部樓層
Rukozz 兄,

謝謝您的建議,我會試試的
雖然我巳不斷降低濕度,但近日無陽光同濕氣重......現在我紫花瓶的霉菌有擴散徵兆
我諗係時候洗洗佢同換盆了
回復

馬修 發表於 2015-2-22 12:36:26 |顯示全部樓層
gcomplok 發表於 2015-2-21 19:38
馬修兄 ,

新年快樂  祝您啲食蟲快高長大,連生貴子,三年抱兩,身體健康 !!

你都係跟其他師兄咁慢慢降低   不過我通常都唔會理側芽   由得佢 基本上會不斷有得生  所以唔會理  反而你要比一個足夠光源既地方種才是王道
捕蠅草 我都有種    捕蠅草同瓶子草係唔需要考慮空氣濕度(多餘的) 比足夠光照 D 泥唔好乾就得  
回復

timmydevil 發表於 2015-4-1 00:17:29 |顯示全部樓層
過左差唔多有4個月既時間 我又番黎啦
經過咁多個月既時間加上師兄們既教導 瓶仔已經出左好多個幼瓶

由本身8個都唔夠 變成依家有成12個既成熟瓶 個size仲要大成個碼添

不過另一個問題又黎啦 我已經見到大概有4個既芽仔出緊黎 但見到個盤其實開始有d迫
想問下我依家究竟應唔應該分佢出黎呢
回復

Rukozz 發表於 2015-4-1 00:43:48 來自手機 |顯示全部樓層
timmydevil 發表於 2015-4-1 00:17

分盆好啲...瓶子草根長
你棵夾而加點?
回復

馬修 發表於 2015-4-1 01:54:18 |顯示全部樓層
timmydevil 發表於 2015-4-1 00:17

不需要分盆。分盆留返下年先至諗。盆內已有足夠空間 無謂做多餘動作 騷擾植株根部
回復

timmydevil 發表於 2015-4-1 23:55:03 |顯示全部樓層
Rukozz 發表於 2015-4-1 00:43
分盆好啲...瓶子草根長
你棵夾而加點?

我好似無種夾  你係咪記錯左
回復

timmydevil 發表於 2015-4-1 23:57:37 |顯示全部樓層
馬修 發表於 2015-4-1 01:54
不需要分盆。分盆留返下年先至諗。盆內已有足夠空間 無謂做多餘動作 騷擾植株根部 ...

唔分既話會唔會影響苗既生長? 會唔會因為迫兩影響大細?

你睇返22樓 我所寫既野  發表於 2015-4-2 00:33
回復

Victor9394 發表於 2015-4-2 00:28:33 |顯示全部樓層
我贊同馬修兄既講法,分盆就免喇,反正你只不過係 8變12,未算種到爆哂
你覺得迫既,細盆換大盆係可以既~
回復

timmydevil 發表於 2015-4-2 02:44:06 |顯示全部樓層
收到晒!!!麻煩晒咁多位師兄幫手
咁等我由佢生多d先 但想問下我見到有d枯左既瓶開始發霉 我洗唔洗剪左佢
回復

Victor9394 發表於 2015-4-2 09:24:07 |顯示全部樓層
佢枯哂係可以剪走
並非一定要剪,純粹整潔問題
回復

timmydevil 發表於 2015-5-17 00:23:33 |顯示全部樓層
養左半年既紫瓶好似已經長大成人咁 多到數唔晒
呢d唔知係咪就係師兄所講既爆盆
咁想問下我應該要分出黎未 定再養耐d先?
佢當初個樣

而家個衰樣

原來個點評出左~ 又打多一次.SOR  發表於 2015-5-18 07:23
唔使分盆 下年先考慮 仲未爆盆  發表於 2015-5-18 07:21
唔使分~ 繼續養 下年先算 未係爆盆  發表於 2015-5-17 08:42
回復

Rukozz 發表於 2015-5-17 00:31:00 |顯示全部樓層
timmydevil 發表於 2015-5-17 00:23
咁想問下我應 ...

最好換個長身盆比佢...
回復

Rukozz 發表於 2015-5-17 00:31:00 |顯示全部樓層
timmydevil 發表於 2015-5-17 00:23
咁想問下我應 ...

最好換個長身盆比佢...
回復