我的香草園藝閣

作者: PACO 發表于 2015-1-24 22:00:13
3419 16
馬約蘭
鼠尾草
百里香
迷迭香
香蜂草
zaba 發表於 2015-1-26 10:08:13 |顯示全部樓層
種得好靚啊

近排天氣好,所以各樣都生得靚!但我剛剛又剪哂頂了 :P  發表於 2015-1-26 19:25
回復

PACO 發表於 2015-2-7 15:33:38 |顯示全部樓層
大葉蘿勒
檸檬蘿勒
牛至
蘋果薄荷
甜菊

芫茜
YARROW
紫草
金盞花
回復

sfish 發表於 2015-2-10 16:21:43 |顯示全部樓層
香草都係種戶外好D, 種室內都係唔掂...好勁呀師兄~

到夏天時,你就會調轉講了^^  發表於 2015-2-10 17:50
回復

heiheimama 發表於 2015-2-11 09:19:57 |顯示全部樓層
請問可以越夏嗎?要注意什麼?

我未試過越年種香草,因為一到夏天就生蟲熱死。

我都係得d粗野過到夏,熱都可能唔係問題,最大問題係太多雨水>.<  發表於 2015-2-11 12:19
回復

shibatong 發表於 2015-3-2 03:59:35 |顯示全部樓層
蘋果薄荷!好想要
香蜂草係花墟買果種「檸檬薄荷」嗎?

兩種唔同野.  發表於 2015-3-2 10:11
蘋果薄荷!好想要 (佢唔肯大!!) 香蜂草係花墟買果種「檸檬薄荷」嗎?(我估係!!)  發表於 2015-3-2 06:46
回復

greenery 發表於 2015-3-2 10:13:11 |顯示全部樓層
我有種晒兩隻, 香蜂檸檬味勁D, 檸檬薄荷重薄荷味

柠檬薄荷
http://baike.baidu.com/view/6425389.htm

香蜂草
http://baike.baidu.com/view/278043.htm
回復

PACO 發表於 2015-3-7 20:21:54 |顯示全部樓層
春回大地,快大了不少喔^^!
蘋果薄荷

茴蒮香

Saponaria ocymoides

迷迭香bb

百里香

馬約蘭

鼠尾草

香蜂草

大葉甜菊

細葉甜菊

回復

Ever_green 發表於 2015-5-18 21:32:39 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2015-3-7 20:21
春回大地,快大了不少喔^^!

蘋果薄荷

Ching, 想問你用什麼肥呢?種得好靚

3月時唔多駛落肥,啱時候已經生得又快又靚!!宜家已經開始走下坡了!!太濕熱,可能不能渡夏了>.<!  發表於 2015-5-18 22:30
回復

yydreamy 發表於 2015-5-21 00:02:33 |顯示全部樓層
種得好靚!!! 羨慕...!!!

早前我得網友分享香蜂草種子, 可惜失敗了.... 樓主如有機會, 可以分享香蜂草小枝葉嗎?~~~ (貪心大膽一問....)

如要,要星期六到我田取喔!  發表於 2015-5-23 18:17
回復

yydreamy 發表於 2015-5-21 00:05:17 |顯示全部樓層
shibatong 發表於 2015-3-2 03:59
蘋果薄荷!好想要
香蜂草係花墟買果種「檸檬薄荷」嗎?

聽講蘋果薄荷D味唔係好勁, 唔太聞得出?

呢排落雨多,確實冇乜味,但早排是好香的!!  發表於 2015-5-23 18:18
回復

1a2b3c 發表於 2015-5-23 16:32:26 來自手機 |顯示全部樓層
好靚,實好香啦
回復

YoungFarmer 發表於 2015-5-24 12:36:21 |顯示全部樓層
Green Mint
回復

yydreamy 發表於 2015-5-24 22:22:08 |顯示全部樓層

我想問下, 我都有綠薄荷, 但近日佢D葉有D燶邊或燶成黑左小點咁, 係咩事? 太熱曬親? 定是太濕?
回復

YoungFarmer 發表於 2015-5-24 23:28:36 |顯示全部樓層
是否曬親後太濕.  我是種在天台,日曬雨淋,圖是今天影.
我先調配塘泥及有機馬糞.另與炮丈花苗一起種,1個月由小綠薄荷苗成長,近日放天台大雨也OK.
最重要是泥!
回復

PACO 發表於 2015-5-31 19:52:40 |顯示全部樓層

炎夏剛到,已經死傷無數了

回復

yydreamy 發表於 2015-5-31 23:05:33 |顯示全部樓層
樓主種戶外, 炎熱點樣照顧? 定係出面夠通風都唔會有大礙?

我意圖拎D返無冷氣的家一種就唔掂, 即拎返冷氣的公司, 結果兩盆帶走一盆帶返去... 我覺得我家係熱+唔通風...

某一D是超難渡夏的,如百里香,鼠尾草!!因為我塊田是暗斜偏濕,所以冇得攪>.<!但已經種了一棵大的熱情果作遮蔭,希望捱得過,但太濕就冇辦法了!!  發表於 2015-6-1 06:58
回復