交功課....免得板主唔开心...

作者: apip 發表于 2015-1-19 00:40:54
1379 15
堇第一次交功課    不斷努力 學習經驗  唔係種得特別好,請多多指教

熱心青年揾ping友... 可以交流下心得  同有一部分有葉插可以交换其他堇  可以經濟d 又多d品种  
手機 - 小米2S圖片唔係好好...小弟抱歉

Pinguicula Sethos =( ehlersiae x moranensis)

Pinguicula Sethos =( ehlersiae x  moranensis)

Pinguicula esseriana

Pinguicula ehlersiae

Pinguicula cyclosecta

Pinguicula cyclosecta

(agnata x moctezumae)

(agnata x moctezumae)

Pinguicula x(agnata x potosiensis)

Pinguicula x(agnata x potosiensis)

Pinguicula gypsicola

Pinguicula gypsicola

Pinguicula gracilis

Pinguicula gracilis

Pinguicula special yellow flower

Pinguicula special yellow flower

Pinguicula immaculata

Pinguicula immaculata

評分

查看全部評分

Maychow 發表於 2015-1-19 00:45:23 來自手機 |顯示全部樓層
好 kawaii 呀! 你估係咪大部分既 ping 會開花呢? 其中一張相有三棵粉色 ping, 請問叫咩名?
回復

apip 發表於 2015-1-19 00:45:26 |顯示全部樓層
不知道點解  圖片要160KB以下才可以貼圖  剪圖剪左好多 求救...
回復

apip 發表於 2015-1-19 00:47:56 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-19 00:45
好 kawaii 呀! 你估係咪大部分既 ping 會開花呢? 其中一張相有三棵粉色 ping, 請問叫咩名? ...

图片上面有学名

Pinguicula Sethos

粉红色的
回復

apip 發表於 2015-1-19 00:50:28 |顯示全部樓層
圖片要160KB以下才可以貼圖  剪圖剪到好细才可以贴...一穩吓走板主点算....
回復

hobart 發表於 2015-1-19 00:52:11 |顯示全部樓層
勁多正野 好正!!
回復

apip 發表於 2015-1-19 00:58:19 |顯示全部樓層
好恨你 出售版D夾比你先出手買咗....
回復

hobart 發表於 2015-1-19 01:10:58 |顯示全部樓層
apip 發表於 2015-1-19 00:58
好恨你 出售版D夾比你先出手買咗....

咁岩睇到XD BTW儲左半年錢終於可以慢慢入返D貨
回復

apip 發表於 2015-1-19 01:19:44 |顯示全部樓層
hobart 發表於 2015-1-19 01:10
咁岩睇到XD BTW儲左半年錢終於可以慢慢入返D貨

沒野 放下每種幾片葉子就可以了
回復

Maychow 發表於 2015-1-19 01:49:56 來自手機 |顯示全部樓層
apip 發表於 2015-1-19 00:50
圖片要160KB以下才可以貼圖  剪圖剪到好细才可以贴...一穩吓走板主点算....

請問你係用咩上呢個網?
手機既話,你係咪用 "電腦版" 定 "手機版" , 電腦版有限制,我用手機版 Upload 相無問題的,你係網頁最下方搵 "手機版"
PC 既話我答唔到你
回復

Victor9394 發表於 2015-1-19 02:18:03 |顯示全部樓層
Autodesk Pixlr 改細張相先 upload,我通常改到 800x600,品質 中。
回復

Victor9394 發表於 2015-1-19 03:02:23 |顯示全部樓層
唔知 Pinguicula special yellow flower 即係咩種

你都有D我冇既品種
回復

kashing0618 發表於 2015-1-19 17:06:19 |顯示全部樓層
支持支持~~~~ 好靚呀
回復

apip 發表於 2015-1-19 18:12:45 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-19 03:02
唔知 Pinguicula special yellow flower 即係咩種

你都有D我冇既品種

Pinguicula special yellow flower 就系呢個名

比較新的品種 好似夏定秋開花 我系草堂見個型態幾好睇就買了返黎

有幾顆葉插品 買返黎怕養唔點 插黎做後備  不过我都係鍾意 種得幾大得幾大
回復

apip 發表於 2015-1-19 18:13:53 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-19 03:02

你都有D我冇既品種

没有 就要交换啊 经济d  等紧你了 哈哈   
回復

apip 發表於 2015-1-19 18:17:42 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-19 01:49
請問你係用咩上呢個網?
手機既話,你係咪用 "電腦版" 定 "手機版" , 電腦版有限制,我用手機版 Upload  ...

明白了 谢谢師兄   終於可以唔洗剪圖  呢份功課做了30分鐘......做到就快哭出黎
回復