[泥底發臭

作者: ET2002 發表于 2008-8-19 19:02:34
1940 5
我現在是用 泥炭苔 + 水苔 種
我的大口食蟲夾 生長得好好
但最近 發現泥底 發臭
我想問 其實 係唔係需要 兩至三個月換一換 底泥 ?
定係用 泥炭苔 + 珍珠石比較好打理 ?
不過我買唔到珍珠石,有冇其他 可以取代?
IVAN 發表於 2008-8-19 21:37:30 |顯示全部樓層
泥底發臭, 是否有陣 up 味傳出來 ?
如果是氣味就應該來自水苔的酸敗過程(分解), 是正常的...
發臭對植物影響應該不大, 常常換介質刺激根部影響更大
如果是忍受不了臭味, 建議使用泥炭土+珍珠石混合介質
如果買不了珍珠石又懶去買, 索性只用泥炭土好了 ~

回復

阿袁 發表於 2008-8-20 08:41:22 |顯示全部樓層
原帖由 ET2002 於 2008-8-19 19:02 發表
我現在是用 泥炭苔 + 水苔 種
我的大口食蟲夾 生長得好好
但最近 發現泥底 發臭
我想問 其實 係唔係需要 兩至三個月換一換 底泥 ?
定係用 泥炭苔 + 珍珠石比較好打理 ?
不過我買唔到珍珠石,有冇其他 可以取代? ...

珍珠石去本田汽車轉左....那間花保下 , 應該有得賣 , 好似  $ 拾幾蚊一包 !     
回復

ET2002 發表於 2008-8-20 11:43:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿袁 於 2008-8-20 08:41 發表

珍珠石去本田汽車轉左....那間花保下 , 應該有得賣 , 好似  $ 拾幾蚊一包 !     

咁果到 有冇 泥炭土買 ?
等我出開旺角買
回復

fnv234 發表於 2008-8-20 23:22:30 |顯示全部樓層
原帖由 ET2002 於 2008-8-20 11:43 發表

咁果到 有冇 泥炭土買 ?
等我出開旺角買

果度都有泥炭土賣,不過我覺得易發霉
回復

阿袁 發表於 2008-8-21 18:34:09 |顯示全部樓層
泥炭土混珍珠石椰糠, 應該冇咁昜霉 .............. 淨泥炭土 + 通唔夠爆白毛和黑毛機會大好多 !   
回復