半年中的變化 - 13/2 終於開花啦!!

作者: ching99013 發表于 2015-1-6 00:31:57
5272 93

上年6月入左2粒esseriana, 大果粒1.2cm,細粒1cm
仲有粒不知明附送既ping

日日照燈嘆冷氣,一個月已經明顯大左好多+.+

迷你花盤仔已經唔夠住,特登買左個靚花盤黎安置佢地,但換盤時畀我手殘跌左比較大顆果粒esseriana仲要掉左好多葉,勁心痛(´Д` )
把心一橫索性肢解佢._.

好彩佢都好生性,出左好多B,分左D畀公司同事玩,大家都好開心係公司度興起左種植潮,哈哈。。。

天氣開始轉涼,esseriana越生越靚啦❤

後面既小朋友都已經開始訓覺覺,唯獨呢位小姐越生越起勁,唔知遲D暖返有冇機會見到佢開花

呢位係新住客debbertiana,可愛到想咀佢幾啖!!>3<

上星期發現佢裙底竟然收埋左個B!!
Alstoncheung 發表於 2015-1-6 00:38:12 |顯示全部樓層
嘩!!咁好生養~!!
加油~!!!!
回復

Victor9394 發表於 2015-1-6 00:47:16 |顯示全部樓層
睇黎你既手殘沒有白費
棵 P. esseriana 而家有幾大棵呀~?

依家4cm, 層數多左但整體size冇乜點大唔知係咪到左極限?  發表於 2015-1-7 08:53
回復

bbsuperman 發表於 2015-1-7 02:20:01 來自手機 |顯示全部樓層
好靚呀
回復

Victor9394 發表於 2015-1-7 09:24:48 |顯示全部樓層
ching99013
依家4cm, 層數多左但整體size冇乜點大唔知係咪到左極限?

應該未
回復

ching99013 發表於 2015-1-18 13:16:25 |顯示全部樓層
回復

Maychow 發表於 2015-1-18 14:20:01 來自手機 |顯示全部樓層
嘩,真係好玩! 我中毒了
回復

Victor9394 發表於 2015-1-18 15:50:27 |顯示全部樓層
呢棵P. esseriana 毒到不得了
回復

powergun 發表於 2015-1-18 16:25:20 |顯示全部樓層
好似朵蓮花呀, 好靚
回復

Maychow 發表於 2015-1-18 16:28:17 來自手機 |顯示全部樓層
請問樓主係用咩燈架? 紫色既,係邊買?
回復

bbsuperman 發表於 2015-1-18 20:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
邊到入架d ping

esseriana係淘返黎, debbertiana係金魚街買!  發表於 2015-1-19 08:13
回復

ching99013 發表於 2015-1-19 08:27:51 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2015-1-18 16:28
請問樓主係用咩燈架? 紫色既,係邊買?

LED植物燈, 紅同藍望落去變成紫色
淘返黎架, 唔係好貴而且效果真係好唔錯, 連D多肉都照到紅扑扑
不過唔多耐用, 平均2~3個月就死一粒LED(會令到全部唔著), 雖然賣家包修理但來回運費仲貴過買過個新既
我係買幾個備用, 壞到冇得再就用D好既LED換左壞果粒佢

回復

Victor9394 發表於 2015-1-19 10:40:55 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-1-19 08:27
LED植物燈, 紅同藍望落去變成紫色
淘返黎架, 唔係好貴而且效果真係好唔錯, 連D多肉都照到紅扑扑
不過唔多 ...

呢件幾錢? 會唔會太平品質唔好
回復

ching99013 發表於 2015-1-19 11:22:35 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-19 10:40
呢件幾錢? 會唔會太平品質唔好

呢個12w(8紅4藍), 78人仔包國內郵費, 仲送多個5w細既(用左黎照相度盤Ping仲有凸)
我諗唔關質量事, 間野評價都幾高, 我估係電壓唔岩
回復

ching99013 發表於 2015-1-19 12:04:33 |顯示全部樓層
debbertiana 同佢粒B都明顯大左
回復

Victor9394 發表於 2015-1-19 12:21:27 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-1-19 11:22
呢個12w(8紅4藍), 78人仔包國內郵費, 仲送多個5w細既(用左黎照相度盤Ping仲有凸)
我諗唔關質量事, 間野評 ...

E27 燈頭?

Yup~  發表於 2015-1-19 12:23
回復

powergun 發表於 2015-1-19 13:02:18 |顯示全部樓層
ching99013 發表於 2015-1-19 11:22
我諗唔關質量事, 間野評 ...

一般LED都係用5V電壓的, 坊間好多LED燈都係直接用USB羅電的, 電壓應該唔會唔o岩卦
似乎我都要學你咁, 整返個紅+藍的LED燈了
回復

Victor9394 發表於 2015-1-19 13:28:17 |顯示全部樓層
我用24W既呢款 LED植物生长灯
黎到時比想像中大好多
回復

ching99013 發表於 2015-1-21 09:15:22 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-19 13:28
我用24W既呢款 LED植物生长灯
黎到時比想像中大好多

效果如何?
回復

ching99013 發表於 2015-1-21 09:21:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-1-19 13:02
一般LED都係用5V電壓的, 坊間好多LED燈都係直接用USB羅電的, 電壓應該唔會唔o岩卦
似乎我都要學你咁, 整 ...

果D應該不for照植物用, 雖然都係LED但發光原理都有不同
主要係搵岩有信譽既燈具詢問比較有保障
回復

12345下一頁