初哥樽頸位

作者: Alstoncheung 發表于 2015-1-4 21:33:06
1078 6
玩蝕蝕都玩左幾個月,遇到d樽頸位望大大賜教

1. 我棵ping仲未谷到花,我知好多ping係冬天出冬葉個陣開花,而我ge P. tina係無冬葉ge雜交種,想知點谷花

2. 我棵孔雀叫返醒,都係焗下佢照耐d咁,但d葉好短...捕蟲葉好紅有黏液但好細...點解會咁... (北毛變迷毛?! )

3. 我棵藍兔放窗台,無明顯生多左,但有d葉綠左大左,同時有d葉黃左...可能窗台陽光太猛
    試下係窗邊搵野隔一隔陽光
Victor9394 發表於 2015-1-5 03:07:17 |顯示全部樓層
1) 生長環境良好,包括溫度、溫度,足夠日照

2) 我都係咁,夠光就係咁,生短D但生密D

3) 咁好陽光!   用個大膠樽,墊高個底然後成個盆放入去,再高腰水
回復

dtyhbv 發表於 2015-1-5 08:51:04 |顯示全部樓層
植花就係咁,冇得話點樣谷就會開,有心種自然有回報,你先種得幾個月,俾D耐性LA
回復

Alstoncheung 發表於 2015-1-5 10:21:14 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-5 03:07
1) 生長環境良好,包括溫度、溫度,足夠日照

2) 我都係咁,夠光就係咁,生短D但生密D

佢d葉縮短到有d離譜 --> 得 2cm
好想種到你棵爆頭霸氣孔雀咁~
回復

Victor9394 發表於 2015-1-5 11:22:53 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2015-1-5 10:21
佢d葉縮短到有d離譜 --> 得 2cm
好想種到你棵爆頭霸氣孔雀咁~

你見唔見到後面都有長葉,自從冬天去左我屋企之後就變成短葉,其實只要有黏液,生得靚就OK了

我棵孔雀唔算種得好,純粹多頭
回復

Alstoncheung 發表於 2015-1-5 23:43:14 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2015-1-5 11:22
你見唔見到後面都有長葉,自從冬天去左我屋企之後就變成短葉,其實只要有黏液,生得靚就OK了

好想快d到夏天睇佢變霸氣孔雀
(其他蝕蝕表示希望夏天永遠不會來)
回復

Victor9394 發表於 2015-1-6 00:00:58 |顯示全部樓層
Alstoncheung 發表於 2015-1-5 23:43
好想快d到夏天睇佢變霸氣孔雀
(其他蝕蝕表示希望夏天永遠不會來)

分開擺
回復