**景天渡夏名將錄**歡迎貼圖及分享渡夏心德

作者: 紅寶石公主 發表于 2015-1-1 16:22:08
7457 107

景天渡夏名將錄
祝大家2015年新年快樂,
往年景天大熱, 但過左一個夏天之後,  似乎少左支持者. 渡夏問題好多時也會令人對景天望而卻步.
所以雖然仍是寒冬, 為左鼓勵多d人玩景天, 請大家多些列舉渡夏貼士, 當然是指無冷氣, 或露養心德.
好讓大家可以繼續支持景天,

我的景天渡夏經驗也非常慘痛, 我家向西, 景天死了超過一半, 貴價的死得最快.
室內只開風扇, 室外透明膠布遮雨再加75%遮光, 保持通風, 1-2星期淋一次水.

Keep到狀態
紫心, 唐印, 唐印錦, 虹之玉錦, 姬秋麗, 奧普琳娜, 藍月亮, 旭鶴, 初戀, 華麗風車, 天狗之舞,
紅日, 臥地延命草, 雀扇, 姬星美人, 大姬星美人, 東美人, 黑法師, 桃美人. 群雀, 十字星,
蝴蝶之舞錦, 格林, 小米星錦, 高砂之翁綴化, 草莓蛋糕水泡

樣一般
夕眏, 狂野男爵, 版主玉蓮, 藍石蓮, 銘月, 黃麗, 姬朧月, 紫麗殿, 錦晃星, 吉娃娃, 藍姬蓮,

未死但好殘
吹雪之松錦, 乙女心, 紅爪, 玉綴, 黛比, 黑王子, 女王花笠, 火祭, 口紅, , 諾瑪,小部份烏木, 立田錦, 花月夜, 若歌詩錦

非景天渡夏: 口笛, 少將.
紅寶石公主 發表於 2015-1-1 16:22:28 |顯示全部樓層

這是11月時影的渡夏名將合照

評分

查看全部評分

回復

紅寶石公主 發表於 2015-1-1 16:22:46 |顯示全部樓層

今日影的
回復

Audrey 發表於 2015-1-1 16:30:38 |顯示全部樓層

Welcome back 公主!
等睇妳嘅花花好耐!

THX, 種得麻麻咋.  發表於 2015-1-1 17:10
回復

BenLau 發表於 2015-1-1 16:34:43 |顯示全部樓層
成绩唔錯窝!

THX, 多謝參觀^^  發表於 2015-1-1 17:06
回復

ppchu 發表於 2015-1-1 16:37:07 |顯示全部樓層
公主真係景天忠實fans! 咁多都成功渡夏,勁呀!
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-1 17:08:01 |顯示全部樓層

公主原來有成支渡夏大軍 好利害呀

相比我留到的景天只是一丁點
不如睇吓相先

第一名最最最愛是魯氏石蓮

第二名最最愛是玉珠冬雲

第三名最愛是錦晃星

還有其他乖乖景天,請看下帖

回復

紅寶石公主 發表於 2015-1-1 17:08:43 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-1-1 16:37
公主真係景天忠實fans! 咁多都成功渡夏,勁呀!

唉, 死左一半又冇人知 , 呢d渡到夏而家成左我至愛的寶貝
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-1 17:08:54 |顯示全部樓層

接住……還有……

姬星美人
新玉綴
無名(版主分享)
杜里萬蓮
玫瑰蓮
桃美人
姬秋麗
無名

回復

Audrey 發表於 2015-1-1 17:31:23 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2015-1-1 17:08

我同大家去廣州、深圳買嘅,
死了七七八八!
種咗十幾年嘅都死,
或半生未全死!     

回復

紅寶石公主 發表於 2015-1-1 17:33:25 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-1 17:08

秋秋雖然種得不多,但樣樣都好令,
三種都keep得好靚
魯氏爆盆,玉珠圓潤,星星大紅
回復

shin_angyo 發表於 2015-1-1 17:40:53 |顯示全部樓層
謝謝分享,公司有棵黑法師在夏天種到爛葉,而家就健康成長中。
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-1 17:44:40 |顯示全部樓層

好同意呀~唔死仲可以狀態回勇,很自然就成為心肝寶貝

我印象中上了多肉天堂的有lola, 紫珍珠,黑王子,夕映,吉娃娃,好幾棵熊童子,仲有很多很多都忘了……
回復

Melb 發表於 2015-1-1 18:59:02 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-1 17:08

種得幾好WO

好過我
回復

Melb 發表於 2015-1-1 18:59:55 |顯示全部樓層
我景天不多

靜夜, 黃麗, 錦晃星都成功渡夏了
回復

Audrey 發表於 2015-1-1 21:12:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2015-1-1 18:09
呢棵幾靚幾特別呀, 難種嗎?

雀扇唔難種。
佢係夏天生嘅。
回復

ppchu 發表於 2015-1-1 21:16:37 |顯示全部樓層

大家都應該有嚴重傷亡啊!但係渡夏的都定能茁壯成長! 公主加油呀!
回復

chan4216 發表於 2015-1-1 21:49:57 |顯示全部樓層
江戶紫好靚喔

少將、口笛都渡到夏,好厲害

我的少將同口笛一年四季要多琳水,就會keep得好;)  發表於 2015-1-4 07:42
回復

Henry麒麟 發表於 2015-1-1 22:16:08 來自手機 |顯示全部樓層
紅寶石公主 發表於 2015-1-1 16:22
今日影的

好千姿百态的景天多肉, 無得弹!

thx, 多謝讚賞!  發表於 2015-1-4 07:42
回復

RIO 發表於 2015-1-2 18:39:14 |顯示全部樓層
公主好細心啊, 咁詳細寫咗個名單,
我D景天今年都死咗好多, 起初都有mark低,
後來心都灰了, 由得佢地要走就走,
剩返既現在都回復況態,
圖中見到既景天都成功渡夏

我發現最好養既景天係好似
1) 椰菜咁款既
例如高砂之翁 (夏)

blue curl (夏)

blue curl (冬)

2) Crassula属
小米星 (夏)

小米星 (冬)

星公主 (夏)

星公主 (冬)

3) 天錦章属(Adromischus)

評分

查看全部評分

回復