有請外勞的可以一看

作者: 比得大帝 發表于 2008-8-18 16:23:28
1942 20
供參考

我個菲傭於2008年6月前剛續了約, 按正路要到2010年6月續約時, 才可以開始享受24個月的免外勞稅
不過佢從 agent處攞咗張單張回來, 原來條例可以咁樣玩:
盡快同個外傭解約, 再馬上續約, 到2010年8月前又同佢解約, 在2010年8月前又續兩年約, 咁就可以有雙倍優惠喇:

例:
1. 2008年前8月1日前已簽有約, 於2008年9月1日解約 (那一天都得, 越早越著數),
2. 然後馬上再簽新約, 咁可以馬上免24個月的外勞稅
3. 張約應該到2010年8月31日才到期的, 但到2010年7月就和佢解約, 等於23個月没有交外勞稅
3. 於2010年7月底前續約, 又可以再享受另外24個月免外勞稅

(因為曾生話由2008年8月1日至2010年7月31日內簽的約都可以免外勞稅,
而你在2008年8月1日至2010年7月31日期間, 一共簽了兩張約, 咁兩張約都可以免最高24個月外勞稅
即48個月免外勞稅喇)

其中當然有些手續和費用, 同要給她機票等

如果2008年8月後才開始請外傭, 便可馬上享受24個月的免外勞稅,
不過你也可以到2010年7月31日前同佢解約, 又再簽約 (也可請另一個外傭),
同樣可以享受差不多兩倍的優惠.

你可以請敎你的外傭, 佢地已經互通消息, 而且有哂料

八王爺 發表於 2008-8-18 16:25:36 |顯示全部樓層
哈 ~  

我無咁冧,不过,咁啱上一個傭人7月20日約滿。
8月請個新的又未出證啫。
回復

比得大帝 發表於 2008-8-18 16:29:19 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-18 16:25 發表
哈 ~  

我無咁冧,不过,咁啱上一個傭人7月20日約滿。
8月請個新的又未出證啫。

看罷, 你如果於2010年7月前解約, 又再簽新約, 就可以再攞多24個月優惠嘞
回復

卓男媽 發表於 2008-8-18 17:21:03 |顯示全部樓層
所以呢個月咁多人提前續約囉
回復

比得大帝 發表於 2008-8-18 17:22:49 |顯示全部樓層
而家攪到d人可以攞 24 x 2 個月免外勞稅, 都唔知係唔係阿曾大班的良好意願
回復

卓男媽 發表於 2008-8-18 17:26:56 |顯示全部樓層
最慘係一次過交晒 2年果班僱主, 真係無孤
回復

比得大帝 發表於 2008-8-18 17:39:10 |顯示全部樓層
一次過交哂, 同分8季交都分別嫁, 好似我咁, 我2008年6月代了一季, 要再交7季, 交到2010年3月
再到2010年6月續約才開始有免稅
回復

卓男媽 發表於 2008-8-18 17:42:36 |顯示全部樓層
應該唔同喎, 我都係交左一季, 如果而家同工人提前續約, 之後 7 季唔駛交, 如果之前一年過交晒的話, 就連提前續約都冇用.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-18 20:47:12 |顯示全部樓層
原帖由 卓男媽 於 2008-8-18 17:42 發表
應該唔同喎, 我都係交左一季, 如果而家同工人提前續約, 之後 7 季唔駛交, 如果之前一年過交晒的話, 就連提前續約都冇用.

咁如果提前解約, 預付的有没有得 refund 呀.
回復

vkzone2002 發表於 2008-8-19 09:01:13 |顯示全部樓層
原帖由 卓男媽 於 2008-8-18 17:26 發表
最慘係一次過交晒 2年果班僱主, 真係無孤

果個僱主咪係我!
回復

卓男媽 發表於 2008-8-19 10:26:07 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-18 20:47 發表

咁如果提前解約, 預付的有没有得 refund 呀.

係冇既, 所以咪話呢班僱主最無辜囉.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-19 10:33:19 |顯示全部樓層
原帖由 卓男媽 於 2008-8-19 10:26 發表

係冇既, 所以咪話呢班僱主最無辜囉.

哦, 咁都冇實際損失, 因為約會在2010年8月前到期, 只是當時續約, 就可以開始享用24個月的免外勞稅

最慘就係2008年8月前交了兩年稅, 而到約滿時又決定唔用外傭, 咁就一分錢優惠都冇嘞
回復

卓男媽 發表於 2008-8-19 11:10:13 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-19 10:33 發表

哦, 咁都冇實際損失, 因為約會在2010年8月前到期, 只是當時續約, 就可以開始享用24個月的免外勞稅

最慘就係2008年8月前交了兩年稅, 而到約滿時又決定唔用外傭, 咁就一分錢優惠都冇嘞 ...

冇錯, 只是早享受同遲享受的分別, 但諗住兩年後唔請工人果 d 就冇優惠囉.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-19 11:15:55 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-8-19 09:01 發表

果個僱主咪係我!

你真係...... 一次個交哂都有嘅, 你對個外傭咁有信心?  真係決定咗兩年內唔會抄佢?
回復

卓男媽 發表於 2008-8-19 11:32:46 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-19 11:15 發表

你真係...... 一次個交哂都有嘅, 你對個外傭咁有信心?  真係決定咗兩年內唔會抄佢?

唔好咁講, 就算炒工人都冇所謂, 因為可以將餘數過落新既工人度, 冇分別.  佢只係唔知政府突然會派糖啫.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-19 11:35:05 |顯示全部樓層
我當時唔一次過交哂, 是想過可能改用本地鐘點
回復

八王爺 發表於 2008-8-19 17:29:22 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-19 04:35 發表
我當時唔一次過交哂, 是想過可能改用本地鐘點

本地鐘點都ok... 我都成日用。
而且我搵到個好勤力,又錫細路。
不過因為佢要做三﹑四家,有時改時間,我地就好難 就佢....
回復

比得大帝 發表於 2008-8-20 09:40:47 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-19 17:29 發表

本地鐘點都ok... 我都成日用。
而且我搵到個好勤力,又錫細路。
不過因為佢要做三﹑四家,有時改時間,我地就好難 就佢....

我老婆想換鐘點, 可以唔使養多個人, 又唔使俾間房佢, 多咗成百呎, 好見使嫁
不過我地成日出TRIP, 想回家有一口熱湯喝, 又要有人澆水, 所以KEEP住個工人
回復

lammanfung 發表於 2008-8-20 09:50:21 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-18 17:22 發表
而家攪到d人可以攞 24 x 2 個月免外勞稅, 都唔知係唔係阿曾大班的良好意願

可能不只是阿曾大班的問題,他訂好了大方向,具體去做落實的司長或下面一班小官員或公務員,「求求其其」做了就算,一點都不醒目,才導致現在這一個情況!
回復

比得大帝 發表於 2008-8-20 10:01:30 |顯示全部樓層
同意吖, 當然不是一只笨蛋人可以做得出的, 一定要一大班笨蛋才有能力做得出的
回復

12下一頁