可怕的新衫

作者: jolin 發表于 2008-8-17 22:49:42
2386 15
大家買新衫時,記得洗咗先穿,如果唔係........
http://www.youtube.com/watch?v=MdWiz5ZkARs
peeseela 發表於 2008-8-18 00:26:19 |顯示全部樓層
哇, 好驚喎, 你件衫邊度買架??? c 字頭, 既係邊個brand???
我又無遇過d 咁恐怖既衫喎.......... 最多都係會甩色.......... 唔會有一點點既野..........
如果曬乾左之後揚下佢會唔會好d??? 揚走哂d 一點點既野.......(會唔會係毛頭??)
有無摸過嗰d 係咩野???
lee 個情況我都唔知著唔著好........... 不過都好驚著左會有病....
回復

Tony 發表於 2008-8-18 00:29:06 |顯示全部樓層
一粒粒嗰D咩黎架?
回復

jolin 發表於 2008-8-18 21:26:51 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-18 00:26 發表
哇, 好驚喎, 你件衫邊度買架??? c 字頭, 既係邊個brand???
我又無遇過d 咁恐怖既衫喎.......... 最多都係會甩色.......... 唔會有一點點既野..........
如果曬乾左之後揚下佢會唔會好d??? 揚走哂d 一點點既野....... ...

件衫係Cxx, 佢啲衫有隻狗仔樣的.

我最怕曬咗,穿著過再洗又見返嗰啲粒粒呀,已經聯絡咗間shop,佢哋話叫我send返件衫比佢哋,由佢哋再聯誼絡間廠,香港啲衫好多都係國產的,所以先最怕啲粒粒係化學物品.
其實件衫係我家姐的,我平時買新衫回來時唔會洗咗先穿,但見完她今次的事件後,我以後都會洗咗先穿新衫.
回復

jolin 發表於 2008-8-18 21:27:32 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-18 00:29 發表
一粒粒嗰D咩黎架?

I also want to know.
回復

cross 發表於 2008-8-18 21:39:05 |顯示全部樓層
我都唔會洗左先著嫁啵
回復

chris 發表於 2008-8-18 23:41:19 |顯示全部樓層
好彩我每次買新衫都會放入洗衣機洗乾淨先著, 唔係就真係.................

如果大家做過製衣廠就知所謂新衫都係好污糟, 所有衫都係通地放
回復

chris 發表於 2008-8-18 23:41:45 |顯示全部樓層
真係好想知果d係乜野
回復

cross 發表於 2008-8-18 23:50:54 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-18 23:41 發表
好彩我每次買新衫都會放入洗衣機洗乾淨先著, 唔係就真係.................

如果大家做過製衣廠就知所謂新衫都係好污糟, 所有衫都係通地放

周圍踩
回復

Alfphy 發表於 2008-8-19 01:38:40 |顯示全部樓層
原帖由 chris 於 2008-8-18 23:41 發表

同意啊!製衣廠的地下都係好骯髒,又大塵,仲有老鼠、蟑螂走來走去........
回復

比得大帝 發表於 2008-8-19 10:39:14 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-8-18 21:26 發表

件衫係Cxx, 佢啲衫有隻狗仔樣的.

我最怕曬咗,穿著過再洗又見返嗰啲粒粒呀,已經聯絡咗間shop,佢哋話叫我send返件衫比佢哋,由佢哋再聯誼絡間廠,香港啲衫好多都係國產的,所以先最怕啲粒粒係化學物品.
其實件 ...

有點想了解一下, 可以說明一下嗎
1. 影片是你拍的嗎
2. 拍之前為何預知會有粒粒
3. 賣回來有先洗嗎
4. 這影片是第幾次洗衣時拍的
回復

everydayfan 發表於 2008-8-19 13:36:59 |顯示全部樓層
我有一次見到女工拎D衫黎抹咀同抹手, 當時佢地岩岩食完橙.....
回復

jolin 發表於 2008-8-19 22:04:35 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-19 10:39 發表

有點想了解一下, 可以說明一下嗎
1. 影片是你拍的嗎
2. 拍之前為何預知會有粒粒
3. 賣回來有先洗嗎
4. 這影片是第幾次洗衣時拍的

其實件衫係我家姐問我知唔知嗰啲係咪,我初初以為係她大驚小怪.她買了三件都係黑色衫,我就叫佢逐件放入水,為免之前嗰啲粒粒交义感染其他,所以我叫好每件都獨立過一次水,當已經過咗水,再將啲衫獨立放入水,結果大家都知啦.
1.影片係自拍的
2.係我家姐問我點算好,我話唯有拍低它,睇吓可以點做好.
3.件衫之前未穿過,現在就係著前先洗
4.段片係在過咗六,七次水先拍的.
回復

jolin 發表於 2008-8-19 22:05:49 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-8-19 13:36 發表
我有一次見到女工拎D衫黎抹咀同抹手, 當時佢地岩岩食完橙.....

真係咁恐怖?
回復

比得大帝 發表於 2008-8-20 09:57:33 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-8-19 22:04 發表

其實件衫係我家姐問我知唔知嗰啲係咪,我初初以為係她大驚小怪.她買了三件都係黑色衫,我就叫佢逐件放入水,為免之前嗰啲粒粒交义感染其他,所以我叫好每件都獨立過一次水,當已經過咗水,再將啲衫獨立放入水,結果大家都知啦.
1.影 ...

嘩, 過咗6,7次水都咁多粒, 好利害喎

唔好意思, 我問咁多問題, 因為冇諗到過咁多次都有粒粒出現,
起初以為係第一次過水才有此粒粒

會唔會係呢D 錦葵科產品  在氫氧化合物的處理過程中    產生的  遊離粒子

= 棉產品  在水處理過程中    跌出嚟的 粒粒
回復

alexand52028 發表於 2008-8-22 17:57:34 |顯示全部樓層
好可怕牙..
回復