Ping 點種架? 想做定功課

作者: Maychow 發表于 2014-12-1 18:07:28
3105 47
Victor9394 發表於 2014-12-2 16:35:00 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2014-12-2 13:46
請問疏水石係邊一種?用花po蘭石可以嗎?大號珠石做底OK嗎?
維大的河沙可在那裏買到啊? ...

一般就咁叫盆底石
種類包括

蘭石

輕石

火山岩

等都會用下,我相信大大粒既就可以,用佢地係因為唔易變粉狀,而且大大粒架起個底,多D空間流走多餘水,同埋接觸面少左,上面D泥都唔會太濕

我取河沙既方法比較愚蠢 兩年前因為搵唔到,所以買左一大包15L返屋企,但其實幼沙為主,我後來先知應該用粗沙,所以我用個『筲箕』+『茶渣隔』逐堆逐堆咁分類出來
分完之後剩低既簡直可以媲美沙灘D沙

其實我到而家唔知邊度有得買D平既粗沙
我先定義粗沙大約係 3mm左右
聽講有朋友用水族用既沙,相信價錢會高一點
用材料要諗諗植物既生長環境,佢響山岩生長就比石灰岩,佢響河邊就沙加泥

其實用邊種都唔緊要,謹記唔要有鹽份養份 如海沙,買返黎之後消毒 同埋 沖洗多幾次 以防有蟲卵潛伏
回復

Maychow 發表於 2014-12-2 16:57:51 來自手機 |顯示全部樓層
Victor 大師, 用呢D石之前需要消毒嗎? 如果要, 可唔可以詳細敎下消毒既方法呀?
回復

Maychow 發表於 2014-12-2 16:59:16 來自手機 |顯示全部樓層
重有我盆瓶子草個底係咪都需要放呢D? 嘿嘿我搞到你好忙, 嘿嘿
回復

Victor9394 發表於 2014-12-2 18:07:12 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2014-12-2 16:57
Victor 大師, 用呢D石之前需要消毒嗎? 如果要, 可唔可以詳細敎下消毒既方法呀?  ...

我而家習慣左消毒,因為曾經中伏

我既消毒方法好簡單:

1A) 倒熱滾水 > 浸泡15-20分鐘
1B) 加水放入微波爐叮 5-8分鐘
1C) 加水放入黑膠袋包實放o係太陽底曬一個禮拜

2) 曬乾、風乾後就用得 (主要唔想係熱用)
回復

Victor9394 發表於 2014-12-2 18:08:29 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2014-12-2 16:59
重有我盆瓶子草個底係咪都需要放呢D? 嘿嘿我搞到你好忙, 嘿嘿

冇乜所謂,瓶子草根系強勁
回復

Maychow 發表於 2014-12-5 00:47:52 來自手機 |顯示全部樓層
我其實真係忍唔住買咗返屋企啦
我未換瓶, 因為擺係玻璃瓶真係好靚呀! 然後我發現D葉有少少因為積水爛咗少少, 所以我就用D功具隔住D葉!
大家認為點呢?

P.s. 我知要換盆, 我等佢開完花先換 OK ?
回復

Victor9394 發表於 2014-12-5 09:57:08 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2014-12-5 00:47
我其實真係忍唔住買咗返屋企啦
我未換瓶, 因為擺係玻璃瓶真係好靚呀! 然後我發現D葉有少少因為積水爛咗少少 ...

我完全冇諗個格仔網用黎墊泥面
妳買玻璃瓶會唔會貴左好多?
影張側相黎睇睇,我見到赤玉土,唔知係咪全赤玉土
話唔定唔使轉瓶,假設佢冇蟲,可能唔轉瓶都得
回復

dtyhbv 發表於 2014-12-5 13:42:41 |顯示全部樓層
個玻璃瓶會唔會細左D......用黎種細粒果D好D
植料我自己就底大粒蘭石,上面就細赤玉/細蘭石/河砂/珠石混合
我就偏愛細赤玉/細蘭石/河砂混合,因為珠石核突同埋有時淋水會浮唒上面
盆用陶盆好D,膠盆都OK GE,不過怕熱果D用陶盆好D

Pinguicula esseriana

新手種依個好!好易種之餘又好易生仔
回復

Maychow 發表於 2014-12-5 14:10:54 來自手機 |顯示全部樓層
我 168 買 "佢真係一路發", 比普通貴咗 60 - 80 大元咁啦!

影張側相黎睇睇,我見到赤玉土,唔知係咪全赤玉土 :
我呢個新手估應該係赤玉土, 但下面唔肯定係咪泥!

話唔定唔使轉瓶,假設佢冇蟲,可能唔轉瓶都得 :
如果唔駛轉, 咁可以 last 幾耐?  Ping 唔係話需要 "saw" 水石 "Jin" 底咩?
其實我都諗住要換瓶, 因為淋水有難度! 我其實好鐘意玻璃器皿, 但我未搵到一個係個底有 孔!
回復

Maychow 發表於 2014-12-5 18:20:45 來自手機 |顯示全部樓層
Yoda 大師父
我屋企就至少有三種石 "見圖", 以你經驗, 呢幾種用來 "Jin" 底 ok 嗎?
然後消毒方便就跟 victor 教既方法之一 "用熱水浸2-3小時" ok 嗎?  
咁蘭石又係咪用熱水消毒?
我其實買咗百菌淸, 包野原來無寫使用方法喎, 你地有無 idea ?

回復

dtyhbv 發表於 2014-12-6 00:23:20 |顯示全部樓層
第二隻石做底,第一隻石做上層混赤玉土疏水,第三隻就.......我唔會拎黎種野
消毒都係用熱水la,廢事化學野殘留左係石到,食蟲對化學野都幾敏感
百菌消我平時都稀釋好多下,冇記錯入面好似有說明書
回復

Tony 發表於 2014-12-6 00:30:30 |顯示全部樓層
睇完咁多大大ge討論我突然發覺我種得好求其XDDD
回復

dtyhbv 發表於 2014-12-6 00:34:16 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2014-12-6 00:30
睇完咁多大大ge討論我突然發覺我種得好求其XDDD

Tony大大你唔好扮野WO,你種梗ping果陣我都仲未開始種野
回復

Tony 發表於 2014-12-6 00:48:21 |顯示全部樓層
dtyhbv 發表於 2014-12-6 00:34
Tony大大你唔好扮野WO,你種梗ping果陣我都仲未開始種野

真係wo~我愈黎愈求其~
我植料又唔消毒拿起手有乜就是旦溝
回復

Victor9394 發表於 2014-12-6 01:15:40 |顯示全部樓層
Tony 發表於 2014-12-6 00:48
真係wo~我愈黎愈求其~
我植料又唔消毒拿起手有乜就是旦溝

證明你個溫馨的家好適合佢地
回復

Victor9394 發表於 2014-12-6 01:25:50 來自手機 |顯示全部樓層
雖說 Ping 最好有底孔, 但我用無孔膠兜, 墊蘭石, 旁邊加支粗飲管插到石既空隙. 每次加水都係斟落支管, 腰水1-2cm, 完全唔掂泥面, 水會慢慢滲上去, 唔會過多.
回復

Victor9394 發表於 2014-12-6 02:15:04 |顯示全部樓層
Maychow 發表於 2014-12-5 14:10
我 168 買 "佢真係一路發", 比普通貴咗 60 - 80 大元咁啦!

個器皿真係貴

係全赤玉土,都可以唔轉既,赤玉土係燒出黎既泥製品
下底係赤玉土既粉,整唔走架喇
可以種一年左右先換

淋水都幾有難度,要好完美咁避開葉面
可能要出動飲管
回復

Maychow 發表於 2014-12-6 15:09:37 來自手機 |顯示全部樓層
Victor
其實淋水係麻煩D, 係12蚊店買個樽淋水 "見圖" , 但放係玻璃真係好靚! 我都想養好佢!
我考慮幫佢訂做一個透明膠盆! 嘿嘿 !
到時 show 比大家睇!

再一次多謝大家既意見, 每一個意見都好有用!
回復

Alstoncheung 發表於 2014-12-6 16:49:57 |顯示全部樓層
係咪有d品種曬唔紅ga
另外我棵Tina種左3個月都仲未開花,好想佢開
回復

Maychow 發表於 2014-12-7 01:55:25 來自手機 |顯示全部樓層
Alston
我買佢返來已經有花 "lum"
所以你既問題, 我就交比以上D專家答你 lu ! 加油呀!
P.s. 貼下你盆 ping 張相比我睇下, 參考下啦! 嘿嘿
回復