睇來 鬼椒 真的不宜太高溫

作者: crabcrab 發表于 2014-11-19 16:33:59
1652 13
之前盛夏, 無論幾咁細心照顧都好
佢花開得十分燦爛, 仲逐朶同佢授粉, 都難逃一朶朶逐一掉下的命運

之後上網睇, 有人話太高溫或日照不足都只會掉花......
直到近來天氣開始涼, 葉都開始殘殘地, 完全冇之前咁茂盛, 開始唔理佢一排, 咁就一隻兩隻走鬼晒出來喇.....

下年要試下後排種植, 唔俾佢曝曬, 睇下盛夏天是否都能結果先.....
catpcpooh 發表於 2014-11-19 16:38:35 |顯示全部樓層
^^ 我夏天都在花墟買了盆, 除左回來時有椒外, 大葉全掉了, 但花蕾不絕, 又長不出果, 到現在新出的葉子比花還要小........
回復

hiatus 發表於 2014-11-19 19:21:51 |顯示全部樓層
原來種辣椒有咁既訣竅,我之前種一棵辣椒,大到成棵樹咁,開好多花,全部掉哂。 10月開始確實開始結果,原來係天氣原因
回復

xx_Luca 發表於 2014-11-19 23:14:05 |顯示全部樓層
以前種甜椒都中意秋播,可玩秋冬春3季。到夏天狀態 ok 就留,太差就剷走。

前年諗住偷步,7月就播種。結果 d 苗好弱,長大後都唔易照顧,好多問題 ...

咩季節種適合既農作物,我覺得先係成功既關鍵啊 ~
回復

crabcrab 發表於 2014-11-20 11:29:42 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-19 23:14
以前種甜椒都中意秋播,可玩秋冬春3季。到夏天狀態 ok 就留,太差就剷走。

前年諗住偷步,7月就播種。結果 ...

鬼椒夏天葉超靚,又茂盛....
入秋開始葉凋零,但開始不掉花漸結果

下年係咪可以夏天食辣椒葉, 近秋先停手等食果呢?
回復

hiatus 發表於 2014-11-20 11:38:35 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-19 23:14

前年諗住偷步,7月就播種。結果 ...

哈,Luca師姐,好同意你個句 咩季節種咩合適既作物,其實種好多植物都係咁,係合適的環境種可以事半功倍。
不過我對農作物認識較少,啱啱好撞彩,今年辣椒秋播(10月落種)呀,依架生長很壯
回復

xx_Luca 發表於 2014-11-20 12:31:24 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-20 11:38
哈,Luca師姐,好同意你個句 咩季節種咩合適既作物,其實種好多植物都係咁,係合適的環境種可以事半功倍 ...

嘻~ 我都係半桶水咋

因唔食辣,冇正式種過辣椒。
但聽呢度花友講,辣椒相對甜椒,喜歡較高既溫度。
估計到左夏天,辣椒表現會比甜椒較好吧 ~

回復

hiatus 發表於 2014-11-20 12:47:44 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-20 12:31
嘻~ 我都係半桶水咋   

因唔食辣,冇正式種過辣椒。

我種個d應該係辣椒,反正佢地依家生長都幾好,希望可以開花結果啦。
牛角椒青色時都唔係好辣呀
回復

xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:01:16 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-20 12:47
我種個d應該係辣椒,反正佢地依家生長都幾好,希望可以開花結果啦。
牛角椒青色時都唔係好辣呀  ...

牛角椒好呀,又好食又易照顧 ~

有年種左3 盆,起初整釀椒好開心,
到後期家人個個嗌:食到怕怕 ....

又送過俾鄰居婆婆,佢食完又種,
多到可以攞去賣

回復

crabcrab 發表於 2014-11-20 13:12:18 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:01

食都食唔晒咁勁揪
回復

hiatus 發表於 2014-11-20 13:12:51 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:01

哈哈,種到好開心啊  因為我鄉下都種牛角椒既,青色時炒肉食,紅咗會用來整辣椒醬。
回復

xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:21:26 |顯示全部樓層
crabcrab 發表於 2014-11-20 13:12
食都食唔晒咁勁揪

椒真係好好種啊,又高產,遲d 你都會食唔哂

我勁中意種椒,好大滿足感。
不過呢兩年唔會種喇,冇人想食了,d 泥都要抖抖啦

回復

xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:24:57 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-11-20 13:12
哈哈,種到好開心啊  因為我鄉下都種牛角椒既,青色時炒肉食,紅咗會用來整辣椒醬。 ...

哈哈 ~ 我既感覺係易種+ 好大滿足感 ~
到後期我地都冇心機釀椒喇,好似你講咁炒下肉,
但吃飯時見大家冇哂表情囉...

回復

hiatus 發表於 2014-11-20 13:28:55 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-11-20 13:24
哈哈 ~ 我既感覺係易種+ 好大滿足感 ~
到後期我地都冇心機釀椒喇,好似你講咁炒下肉,
但吃飯時見大家冇 ...

你講到咁搞笑呢。。。食到冇哂表情
有少少辣味,炒肉香d呢,我鐘意食
回復