售多款精品多肉及仙人掌(銀月,烏羽玉,黃金月兔耳,紅椒草等)

作者: Tongki 發表于 2014-11-18 15:10:04
4444 19

出售多款精品多肉植物及仙人掌 (銀月, 烏羽玉, 黃金月兔耳, 紅椒草, 紅太陽等等),用黎送比人或者放office都好靚~~~ ^^

植物來源荷蘭,全部已經種定有根,連盆出售。

**全部玻璃杯/不銹鋼杯/膠瓶等底部都有去水孔, 避免積水及有疏氣作用, 瓶底亦貼有膠粒**

只限面交: 觀塘綫沿線、尖沙咀站、東鐵站(紅磡至大埔),時間另議
5%-15%捐贈園藝館作經費或活動開支

注意事項
1.  認購者請24小時內pm本人留聯絡電話及確定交收時間
2.  交收時請自備購物袋
3.  全部實圖拍攝,認購後不退貨
4.  如有任何爭議,本人保留最終決定權

柳葉椒草 $65,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 55mmH

RIMG3248 (375x500).jpg

千代田元松 $65,  植物尺寸(不連盆) 約75mmW x 45mmH

RIMG3260 (375x500).jpg RIMG3262 (500x372).jpg

神刀  $85,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 50mmH

RIMG3277 (500x375).jpg RIMG3280 (500x375).jpg

銀月~~ 好靚同埋好罕有~~
(左) $340,  植物尺寸(不連盆) 約120mmW x 85mmH
(右) $320,  植物尺寸(不連盆) 約95mmW x 85mmH

RIMG3282 (500x373).jpg
RIMG3289 (375x500).jpg RIMG3290 (500x375).jpg
RIMG3283 (375x500).jpg RIMG3286 (370x500).jpg

將軍 $85,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 110mmH

RIMG3255 (375x500).jpg

笹之雪 $180,  植物尺寸(不連盆) 約85mmW x 50mmH

RIMG3311 (372x500).jpg RIMG3313 (500x372).jpg

烏羽玉 連 群生子球 (仙人掌類, 好少有….)  $240,  植物尺寸(不連盆) 約60mmW x 40mmH

RIMG3300 (500x375).jpg RIMG3304 (500x368).jpg

黃金月兔耳 (有鋁支做抽手, 可以掛起) $360,  植物尺寸(不連盆) 約160mmW x 100mmH

RIMG3381 (369x500).jpg RIMG3382 (500x375).jpg

紅椒草 (有鋁支做抽手, 可以掛起) $330,  植物尺寸(不連盆) 約150mmW x 105mmH

RIMG3374 (500x371).jpg RIMG3377 (500x370).jpg

九頭龍
(左) $130,  植物尺寸(不連盆) 約95mmW x 45mmH
(右) $110,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 25mmH

RIMG3330 (500x375).jpg RIMG3332 (500x375).jpg

卷媚 $60,  植物尺寸(不連盆) 約55mmW x 20mmH

RIMG3294 (500x375).jpg RIMG3299 (500x375).jpg

唔同種類嘅松樹, 細細棵好得意~~~ 各$75
(左) 金松,  植物尺寸(不連盆) 約75mmW x 130mmH
(中) 聖誕松,  植物尺寸(不連盆) 約110mmW x 100mmH
(右) 針葉松,  植物尺寸(不連盆) 約70mmW x 130mmH

RIMG3372 (375x500).jpg
RIMG3353 (500x375).jpg RIMG3364 (500x372).jpg RIMG3360 (500x370).jpg

紅太陽, 好靚嘅仙人掌, d刺係漸變紅色嘅…
(左) $110,  植物尺寸(不連盆) 約45mmW x 45mmH
(右) $195,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 50mmH

RIMG3328 (500x375).jpg RIMG3327 (500x375).jpg

白鳥
(左-高身玻璃杯) $140,  植物尺寸(不連盆) 約110mmW x 72mmH
(右-矮身玻璃杯) $140,  植物尺寸(不連盆) 約80mmW x 55mmH

RIMG3340 (500x376).jpg
RIMG3342 (372x500).jpg RIMG3345 (500x375).jpg
RIMG3347 (500x371).jpg

峨嵋山 $95,  植物尺寸(不連盆) 約75mmW x 25mmH

RIMG3305 (500x375).jpg RIMG3308 (500x367).jpg

紫牡丹 $75,  植物尺寸(不連盆) 約60mmW x 30mmH

RIMG3317 (373x500).jpg RIMG3319 (500x375).jpg

月美人 $85,  植物尺寸(不連盆) 約75mmW x 43mmH

RIMG3265 (500x375).jpg
RIMG3321 (500x375).jpg
RIMG3336 (500x375).jpg
RIMG3373 (500x363).jpg
RIMG3384 (500x375).jpg
Audrey 發表於 2014-11-18 17:02:00 |顯示全部樓層

連叫'子吹烏羽玉'個名都唔識?唔係呀?!
嚟隻花墟賣60幾,都係話何蘭嘢喎!
其它都貴好多喎!
我起歐洲訂咗嘢二十幾年,
嚟D嘢冇咁貴!
回復

Audrey 發表於 2014-11-18 17:07:13 |顯示全部樓層
重有你冇睇清楚出售規矩,唔係只比5%喎。

12. 出售者必須將出售項目總收入—
       A)按以下比例捐予香港園藝館 及/或 慈善團體,作營運經費及活動開支:
         1)未過二百元者,捐款百分之五
         2)二百元以上至五百元者,捐款百分之十
         3)五百元以上者,捐款百分之十五
回復

Tongki 發表於 2014-11-18 17:18:04 |顯示全部樓層
Yes will do based on the revenue ofcuz , thanks for your comments
回復

Audrey 發表於 2014-11-18 17:35:35 |顯示全部樓層
Tongki 發表於 2014-11-18 17:18
Yes will do based on the revenue ofcuz , thanks for your comments

第一帖你唔係咁寫喎!只比番5%,所以提醒吓!
我果D唔係 mug  comments!
寫出嚟係唔想,唔知價嘅新玩 cacti & Succulents 版友買後覺得貴,
好似比呃咁樣姐!
會影響園藝館聲譽嘛!
回復

Tongki 發表於 2014-11-18 18:41:04 |顯示全部樓層
可能你平時係歐洲訂開貨價錢較平啦, 因為我自己散買返黎個陣價錢真係唔算平, 再加埋D玻璃杯個D, 所以先至呢個數...
所以如果你話呃人咁... 就絕對唔係囉....
當然都明白你唔係mug comments, 只係想講清楚完全唔係呃新玩嘅人囉
anyway thanks again~
回復

Audrey 發表於 2014-11-18 19:24:07 |顯示全部樓層
Tongki 發表於 2014-11-18 18:41
可能你平時係歐洲訂開貨價錢較平啦, 因為我自己散買返黎個陣價錢真係唔算平, 再加埋D玻璃杯個D, 所以先至呢 ...

我唔係買貨喎,
自己玩,跟 plant lists 落單,冇得平。
所以我知價,覺得你出價高。
你相冊D嘢全部賣晒呵!
自己唔玩呀?!
回復

ckkuen 發表於 2014-11-18 20:40:08 |顯示全部樓層
可唔可以影下個底孔有幾大?同有冇根?
回復

Tongki 發表於 2014-11-18 22:58:00 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-11-18 19:24
我唔係買貨喎,
自己玩,跟 plant lists 落單,冇得平。
所以我知價,覺得你出價高。

哦~~~
我唔知跟plant lists訂係幾錢啊.... 自己平時只係市面買, 價錢真係唔平…
而且鍾意用玻璃杯或不銹鋼杯黎裝, 但出面買個D全部無底孔, 植物根本疏唔到水, 好難種得耐!!!
所以我地係呢D容器全部都有整埋底孔, 令盆栽唔使積水同可以疏氣... 係玻璃等呢類容器鑽孔要D功夫架~
點都好, 希望唔好誤會話出價高係呃人囉!!!

其實我屋企仲有好多其他品種… 不過未放上相冊啊, 遲D放埋上黎一齊交流下啊
回復

Tongki 發表於 2014-11-18 23:01:33 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2014-11-18 20:40
可唔可以影下個底孔有幾大?同有冇根?

全部植物都有根….
底孔尺寸可以參考下圖 (全部泥膽下面都有層網紗防止d泥跌出黎~~~)

不銹鋼杯底洞直徑約7mm
RIMG3388 (400x290).jpg

玻璃杯底孔直直徑約10mm-12mm
RIMG3389 (400x300).jpg

大鍍鋅盆(有抽手個D)下面有2個底孔, 直徑約8mm
RIMG3390 (400x300).jpg
回復

Audrey 發表於 2014-11-18 23:16:49 |顯示全部樓層
Tongki 發表於 2014-11-18 22:58
哦~~~
我唔知跟plant lists訂係幾錢啊.... 自己平時只係市面買, 價錢真係唔平…
而且鍾意用玻璃杯或不銹 ...

'自己平時只係市面買, 價錢真係唔平…'

你自己去荷蘭買?
我去歐洲玩,都一定買,
唔係貴喎!
回復

amyfung 發表於 2014-11-18 23:23:40 |顯示全部樓層
柳葉椒草 $65,如連盆幾多錢(玻璃杯有耳),謝謝
回復

Tony 發表於 2014-11-19 00:23:41 |顯示全部樓層
隻笹之雪花墟見過賣唔知38定48...隻杯貴極都唔洗百幾呱...
隻烏羽玉花墟又係有賣38...隻盆兩舊水
回復

ckkuen 發表於 2014-11-19 06:59:42 |顯示全部樓層
是否實生?不過好老實講一句市面真係平啲自由市場都係想過先買 ,某店幫我搞都係一條魚有找了
回復

ckkuen 發表於 2014-11-19 07:20:52 |顯示全部樓層
Tongki 發表於 2014-11-18 22:58
哦~~~
而且鍾意用玻璃杯或不銹 ...

玻璃鑽孔?可唔可以話我聽點鑽?小弟才流學淺,只知玻璃刀數十元一把、一介就係 從未見過鑽玻璃!其他盆我都成日開孔,呂面用鋼牙羅絲二,三下就穿!不過有個發明叫"電批"一下穿咗

SORRY職業病發作

用搜尋器輸入關鍵字「玻璃 鑽洞」有教學  發表於 2014-11-19 14:56
你既字體好大呀,仲五顏六色添@@  發表於 2014-11-19 09:40
回復

shin_angyo 發表於 2014-11-19 13:09:10 |顯示全部樓層
烏羽玉 連 群生子球 (仙人掌類, 好少有….)

先不論價格,個人認為「好少有」呢三個字有誤導成份,有關子吹烏羽,花墟至少有兩間鋪都有得賣,而且貨源充足……
回復

Tongki 發表於 2014-11-20 23:53:32 |顯示全部樓層
amyfung 發表於 2014-11-18 23:23
柳葉椒草 $65,如連盆幾多錢(玻璃杯有耳),謝謝

$65已包不銹鋼杯,反正我有玻璃杯多,幫你換返都得,同價
回復

Tongki 發表於 2014-11-20 23:59:49 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2014-11-19 07:20
玻璃鑽孔?可唔可以話我聽點鑽?小弟才流學淺,只知玻璃刀數十元一把、一介就係 從未見過鑽玻璃!其他盆我 ...

我地用鑽石鋼玻璃呤疏嚟鑽,喺玻璃杯底鑽直徑10-12mm玻璃孔,可以鑽到3mm-10mm厚度~
回復

amyfung 發表於 2014-11-22 00:29:05 |顯示全部樓層
Tongki 發表於 2014-11-20 23:53
$65已包不銹鋼杯,反正我有玻璃杯多,幫你換返都得,同價

謝謝你幫忙
回復

Tongki 發表於 2014-12-2 23:35:36 來自手機 |顯示全部樓層
入數紙~
回復