我要藍色花....花..

關閉 [複製鏈接]
作者: yukikiwai 發表于 2008-8-16 12:14:47
1551 13
上年男朋友仔送左一束藍色既玫瑰花比我...但除左藍玫瑰外..總有無...其他藍色的花...?淺藍WO要...
到收成時再送比佢....嚇佢一跳!!..幫幫手丫各位...
阿晴 發表於 2008-8-16 12:31:31 |顯示全部樓層
天然藍色ge花好像都比較少, 藍色ge玫瑰其實都是染色的.
有或者送繡球花loh, 好多唔同ge藍色. 淺藍, 天藍, 深藍, 紫藍色...
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 12:32:39 |顯示全部樓層
.....定係你係想自已種完送比佢?!

琉璃苣la, d花有好通透ge藍色好靚ga, 佢係香草, 而且d葉有陣青瓜味ga~

回復

yukikiwai 發表於 2008-8-16 15:18:16 |顯示全部樓層
我自己種...開花時先比佢....
琉璃苣...係邊買種子...難種MA..?
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 17:15:16 |顯示全部樓層
花墟有種子, 蠻粗生的.
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 23:19:47 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 12:31 發表
天然藍色ge花好像都比較少, 藍色ge玫瑰其實都是染色的.
有或者送繡球花loh, 好多唔同ge藍色. 淺藍, 天藍, 深藍, 紫藍色...

繡球花,good choice 啊!深深淺淺的藍任君選擇不過要自己種出藍色,就要留意泥土的酸鹼度啦!
琉璃苣,朵花有點細喎!
藍花還有風信子、紫蘿蘭、iris....
回復

nuage 發表於 2008-8-17 00:48:08 |顯示全部樓層
可以種藍雪花都好靚﹗
回復

阿晴 發表於 2008-8-17 06:32:05 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-16 23:19 發表

繡球花,good choice 啊!深深淺淺的藍任君選擇不過要自己種出藍色,就要留意泥土的酸鹼度啦!
琉璃苣,朵花有點細喎!
藍花還有風信子、紫蘿蘭、iris.... ...

琉璃苣單朵有單朵靚, 但係開得多, 或種多幾por, 開成Jar ge時候, 佢花梗有少少毛, 果種通透ge感覺就出黎la, 所以叫"琉璃". 同埋花可作食用花, 葉都可食, 可夾三文治, 成束剪下送人都好靚, 我都打算秋播種佢~
回復

yukikiwai 發表於 2008-8-17 10:36:26 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-17 06:32 發表

琉璃苣單朵有單朵靚, 但係開得多, 或種多幾por, 開成Jar ge時候, 佢花梗有少少毛, 果種通透ge感覺就出黎la, 所以叫"琉璃". 同埋花可作食用花, 葉都可食, 可夾三文治, 成束剪下送人都好靚, 我都打算秋播種佢~ :icon ...

可以食TIM...咁好...!!!
回復

yukikiwai 發表於 2008-8-17 10:41:08 |顯示全部樓層
咁我想問繡球花易D..定...藍雪花???
邊個SIZE大D...????
回復

阿晴 發表於 2008-8-17 18:31:30 |顯示全部樓層
繡球花size最大, 不過琉璃苣同藍雪花會易種d
回復

yukikiwai 發表於 2008-8-17 22:25:39 |顯示全部樓層
繡球花靚..但..大..我HOME..無咁多位..WO>>哭..
藍雪花..都幾好咁...
可以講多D...藍雪花種法比我知MA..???
THZ...
回復

Monse 發表於 2008-8-18 17:17:09 |顯示全部樓層
原帖由 yukikiwai 於 2008-8-17 22:25 發表
繡球花靚..但..大..我HOME..無咁多位..WO>>哭..
藍雪花..都幾好咁...
可以講多D...藍雪花種法比我知MA..???
THZ...

入內看看藍雪花種植方法
http://www.yctsayl.idv.tw/html/5z/5z000.htm
回復