請問室內種植

作者: 施嘉 發表于 2014-11-8 16:21:54
2676 12
請問  室內 種植 唔夠陽光 ...有咩方法可以解決...
係咪 要去買d燈比d植物去 嘆下....但d燈應該要買哪一種比較適合..
有冇高人指教一下 ....感激萬分
m36252 發表於 2014-11-9 10:07:19 來自手機 |顯示全部樓層
如果用咁唔自然同唔環保既方法去種,咁唔organic;唯一好處係可綠化。

我都覺得可以自然種植會好好多。  發表於 2014-11-9 10:14
回復

施嘉 發表於 2014-11-9 18:00:45 |顯示全部樓層
我都知道 自然陽光  係好好...但無奈  家中的陽光太弱...  
想在天氣不好  連續幾天陰天   拯救一下 弱小的植物 (長腳叔叔/.\ 只長不大還葉比較黃)

如果 除了燈...還有什麼可以  拯救哪些長腳叔叔......

回復

m36252 發表於 2014-11-9 18:19:05 來自手機 |顯示全部樓層
sorry,我只係同你講下笑。 唔夠光,除咗用燈,的確係無咩辦法。一係,就種啲可受弱光既植物。
回復

施嘉 發表於 2014-11-9 19:55:39 |顯示全部樓層
沒關係no-sor...謝謝  我去搵下有d咩 係 可受弱光既植物

蕨類  發表於 2014-11-9 21:05
回復

火柴人 發表於 2014-11-9 23:13:57 |顯示全部樓層
我屋企都係無咩陽光,依D季節直頭無陽光直射,係得D反射光。但種貓鬚草,袖珍椰子,細葉森樹,艾米娜蕨,魚骨曇花呢D陰性植物都生得好好,反而起朋友天台度種就唔得。

以下耐陰植物 for your reference.
1 孔雀木 陰性植物 灌木(中,大型盆栽)
2竹芋(各品種) 耐陰,喜濕植物 灌木(小,中型盆栽)
3椒草(各品種) 中性~耐陰(葉色深者) 小型盆栽,吊盆
4美葉火筒樹 耐陰 灌木(中,大型盆栽)
5蕨類植物 中性~耐陰 小型盆栽,吊盆
6山蘇 耐陰~陰性植物 小,中型盆栽
7海棠(觀葉品種) 中性~耐陰 小,中型盆栽
8鴨腳木 耐陰~陰性 中,大型盆栽
9鵝掌藤(綠葉品種)耐陰 中型盆栽
10合果芋(綠葉品種)耐陰 小型盆栽
11蔓綠絨(綠葉品種)耐陰~陰性 中,大型盆栽
12黃金葛 耐陰 小型盆栽,吊盆
13黛粉葉 耐陰(斑葉品種) 中,大型盆栽
14裂葉福祿桐 耐陰 中,大型盆栽
15彩葉芋 耐陰 季節性盆栽(短期性)
16台灣姑婆芋 陰性 中,大型盆栽
17馬拉巴栗 中性~耐陰 中,大型盆栽
18假紫蘇 耐陰 小型盆栽
19斑葉月桃 耐濕 室外配植
20玉龍草 陰性地被植物 可代替草坪
21沿階草 耐陰~陰性 25~35cm高的地被植物
22紫錦草 耐陰~陰性 可代替草坪
23不吊竹草 耐陰~陰性,耐濕 可代替草坪,室內吊盆
24長春藤(綠葉品種)耐陰爬藤 室內吊盆,壁面被覆

(拍手)  發表於 2014-11-10 17:27

評分

查看全部評分

回復

施嘉 發表於 2014-11-10 08:24:14 |顯示全部樓層
  火柴人 真係唔該晒....感謝各位資料好有用~~~

(終於明白有D屋個露台超細有咩用了)
回復

Melb 發表於 2014-11-10 10:36:35 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2014-11-9 23:13
我屋企都係無咩陽光,依D季節直頭無陽光直射,係得D反射光。但種貓鬚草,袖珍椰子,細葉森樹,艾米娜蕨,魚骨曇 ...

師兄種植經駭豐富WO
回復

火柴人 發表於 2014-11-10 14:37:32 來自手機 |顯示全部樓層
MM 我邊有你甘好經驗窩,你連室內都種到粟米。=D
回復

Melb 發表於 2014-11-10 15:11:22 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2014-11-10 14:37
MM 我邊有你甘好經驗窩,你連室內都種到粟米。=D

你有留意我種粟米?

d粟米好可愛=]  發表於 2014-11-10 17:28
回復

火柴人 發表於 2014-11-10 15:16:48 來自手機 |顯示全部樓層
sure,  我只係做cd rom 無出聲者。
回復

Melb 發表於 2014-11-10 17:31:41 |顯示全部樓層
火柴人 發表於 2014-11-10 15:16
sure,  我只係做cd rom 無出聲者。

多謝支持
回復