林老師的花貓種植報告 - K. Carl (每月報告)

作者: Purple 發表于 2008-8-15 20:02:48
8761 42
今天收到了林大旦老師分享的 K. Carl 鱗莖,見佢乾乾地,不敢怠慢立即上盆。

這是鱗莖樣貌

這是鱗莖樣貌

先在盆底弄一小洞,以防太濕浸爛鱗莖

先在盆底弄一小洞,以防太濕浸爛鱗莖

盆底再放大粒珠石有助排水

盆底再放大粒珠石有助排水

植入鱗莖並覆上薄薄一層植料

植入鱗莖並覆上薄薄一層植料

懷疑這是芽點(太小看不清),將它露出泥面

懷疑這是芽點(太小看不清),將它露出泥面

蓋上開了孔的蓋子成為温室,放於燈管之下。

蓋上開了孔的蓋子成為温室,放於燈管之下。
Purple 發表於 2008-8-15 20:04:48 |顯示全部樓層
完成作業了,有錯請指正。
回復

celiaw 發表於 2008-8-16 09:23:21 |顯示全部樓層
Purple 你的種植方法介紹得好清楚 等我都學吓先
回復

Purple 發表於 2008-8-16 10:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 celiaw 於 2008-8-16 09:23 發表
Purple 你的種植方法介紹得好清楚 等我都學吓先

其實我都是邊學邊試,有不正確之處請多指教啊~
回復

江江 發表於 2008-8-17 19:54:08 |顯示全部樓層
大旦爸漏了看功課...推上去
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 11:19:47 |顯示全部樓層
很詳盡的描述,對新手有很好的參考價值。希望它快高長大。
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 11:25:31 |顯示全部樓層
有一點值得大家討論的,就是我在網上看到的,在處理花貓鱗莖時,最好不要埋得太淺,太淺的話,容易生得較為瘦長,有建議說應埋在泥中一吋深的地方。

此外,用花貓鱗莖繁殖,有一個建議就是把它「捏碎」,然後灑在泥中,就可以同時候繁殖很多棵花貓出來。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-18 11:32:00 |顯示全部樓層
  你而家至講?
都解之前冇人講過話要埋深 d 嘅?唔怪得我有兩株幼到牙簽咁啦!死火啦!點算呢?

and "捏碎"... 你意思係一條蟲蟲分做幾粒等佢多幾個生長點?

回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 11:51:39 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-18 11:32 發表
  你而家至講?
都解之前冇人講過話要埋深 d 嘅?唔怪得我有兩株幼到牙簽咁啦!死火啦!點算呢?

and "捏碎"... 你意思係一條蟲蟲分做幾粒等佢多幾個生長點? ...

那真的不好意思。之前我也是把花貓鱗莖埋得很淺,只是用泥覆蓋就算,種出來的大部分都很瘦長(當然,不夠光亦是另一個問題所在)。在兩、三個星期以前,我把一些花貓鱗莖拿回中山家裡種,刻意地把它們埋在泥中一吋深或上,現在長出小苗來,莖部分不太突出,好像沒有瘦長現象。

至於「捏碎」方面,我還未試過。
回復

hiflower 發表於 2008-8-18 11:51:51 |顯示全部樓層
我都想知"捏碎"...的定義是什麼?可否詳盡解釋。
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 11:55:34 |顯示全部樓層
如果你細心看看花貓鱗莖,它是由一塊一塊的小「鱗片」組成的。那由此推想,「捏碎」的意思‥‥發揮自己的想像力吧!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-18 12:00:05 |顯示全部樓層
我 d 蟲蟲全部都係薄薄一層泥,但有 d 粗 d ,有 d 幼 d!大家都係放同一個地方,很差唔多 size 嘅容器、濕度、泥、陽光全都一樣!但就燕瘦環肥~~~

會唔會係品種問題呢?

又高又瘦,上星期影嘅,早幾日已經要用竹簽撑住!

又高又瘦,上星期影嘅,早幾日已經要用竹簽撑住!

呢個而家都長高左好多,但就好粗壯!

呢個而家都長高左好多,但就好粗壯!
回復

Purple 發表於 2008-8-18 12:20:48 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 11:25 發表
有一點值得大家討論的,就是我在網上看到的,在處理花貓鱗莖時,最好不要埋得太淺,太淺的話,容易生得較為瘦長,有建議說應埋在泥中一吋深的地方。

此外,用花貓鱗莖繁殖,有一個建議就是把它「捏碎」,然後灑在泥中,就可以同時候繁殖 ...

大旦來得及時呀。會立即去埋深啲!add6icon
關於捏碎,之前看過苦苣苔協會網頁資料,裡面甚至說每一塊鱗片 (Scale) 都有機會長出一芽,所以我想你的建議是對的。但自問不是高手,而且身負連串分享使命,還是"穏陣"啲分成2至3段埋1吋深好了
另想請教,如果沒有分段而結果長出數芽,這時才連芽帶鱗莖分株定植可得嗎?add3icon
回復

Purple 發表於 2008-8-18 12:22:48 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-18 12:00 發表
我 d 蟲蟲全部都係薄薄一層泥,但有 d 粗 d ,有 d 幼 d!大家都係放同一個地方,很差唔多 size 嘅容器、濕度、泥、陽光全都一樣!但就燕瘦環肥~~~

會唔會係品種問題呢? ...

我想有關係的,我的Ampallang和你的一樣都係粗壯型,另外一啲就像你圖一的好高瘦!
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 12:27:51 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-8-18 12:20 發表

大旦來得及時呀。會立即去埋深啲!add6icon
關於捏碎,之前看過苦苣苔協會網頁資料,裡面甚至說每一塊鱗片 (Scale) 都有機會長出一芽,所以我想你的建議是對的。但自問不是高手,而且身負連串分享使命,還是"穏陣"啲分成2至3段埋1吋 ...

當然可以的。
回復

lammanfung 發表於 2008-8-18 12:28:45 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-8-18 12:22 發表

我想有關係的,我的Ampallang和你的一樣都係粗壯型,另外一啲就像你圖一的好高瘦!

對啊,每個品種對種植環境都有所差異。
回復

hiflower 發表於 2008-8-18 12:33:49 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-8-18 11:55 發表
如果你細心看看花貓鱗莖,它是由一塊一塊的小「鱗片」組成的。那由此推想,「捏碎」的意思‥‥發揮自己的想像力吧!

謝謝解說。
回復

Purple 發表於 2008-8-18 14:48:52 |顯示全部樓層
謝謝大旦指點
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-19 17:10:08 |顯示全部樓層
今晚要捉虫,要埋深d.....埋深d......埋深d.............
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-19 17:15:49 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-19 17:10 發表
今晚要捉虫,要埋深d.....埋深d......埋深d.............

多多捉完蟲不如玩「捏碎」呀!隔離 rose 生到冇定擺!哈哈哈哈!
回復

123下一頁