初哥種辣椒請指教

作者: alan948888 發表于 2014-10-26 01:31:12
2900 12

初哥種辣椒請指教

小弟10月7號播種至今10月25號已長至2英吋高,非常高興.

請高手指教一吓有關日後培植方法及分享一吓施肥的技巧,感謝!!!

花盆:- 6吋直徑膠盆

泥:-   塘泥&培養土2溝

盆底放有石春及陶粒以便疏水,及放有花寶基肥(見圖)

做法:- 两溝泥放入2荼匙有機肥攪混再播入辣椒種子,再用少量2溝泥覆蓋種子後淋透水,放於無日照的室內窗台邊,之後每天早晚淋水一次,
          至今天10月25號長至2英吋高,非常高興.

不過今天有一怪像請分享及指教,因小弟同時種2盆都放於無日照的室內窗台邊,今早試一試將一盆放出窗外露台,

發覺窗外露台的一盆辣椒枼片都微微向上,好似2片枼要閉合咁樣,而室內的一盆辣椒枼片則保持平行角度,請問點解會咁樣?

花寶基肥

有機肥

枼片要閉合咁樣的一盆

枼片保持平行角度的一盆

請各高手指教,感謝.........
芝士寶寶 發表於 2014-10-26 22:34:39 來自手機 |顯示全部樓層
我種指天椒用普通黃。泥發芽率極高而且收成都幾好,有時落啲冼米水或者茶籽粉,花生麩。,或五合一有機肥,間中落一兩粒红牛鉀
回復

alan948888 發表於 2014-10-27 00:57:53 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-10-26 22:34
我種指天椒用普通黃。泥發芽率極高而且收成都幾好,有時落啲冼米水或者茶籽粉,花生麩。,或五合一有機肥,間中 ...

感謝回覆,但我其中一盆的葉片向上,想要閉合咁樣,請問芝士寶寶你的指天椒幼芽時有此現像嗎?
回復

芝士寶寶 發表於 2014-10-27 11:17:57 |顯示全部樓層
都試過
回復

puni3577 發表於 2014-10-27 12:46:45 來自手機 |顯示全部樓層
咦,圖一的是化學肥嗎?我以前都未見過,邊度有得買?
回復

alan948888 發表於 2014-10-27 17:51:40 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2014-10-27 12:46
咦,圖一的是化學肥嗎?我以前都未見過,邊度有得買?

圖一係基肥,購自日x城,有粗粒及幼粒,呢樽係粗粒,但之前未試過,唔知得唔得,希望ok啦.
回復

faylo 發表於 2014-10-27 19:28:19 |顯示全部樓層
根本哩个都吾糸平衡全效有机肥,—般基肥用NPK4:3:3就可以同埋吾好咁早用花果肥
回復

faylo 發表於 2014-10-27 19:29:35 |顯示全部樓層
你的靑椒無問題等佢出四片真葉就可分盆
回復

alan948888 發表於 2014-10-29 17:57:59 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2014-10-27 19:29
你的靑椒無問題等佢出四片真葉就可分盆

請問分盆容易嗎,我驚整傷佢地d根,結果會否全部歸天?
回復

faylo 發表於 2014-10-29 21:30:38 |顯示全部樓層
下次种時隔開D,青椒分盆無問題,記得移植後要淋多D水在泥胆
回復

依藍 發表於 2014-10-30 17:24:36 來自手機 |顯示全部樓層
我也种了一盆燈籠椒,已經有半尺高,請問之後要怎樣打理?約幾時有果實?
回復

faylo 發表於 2014-10-31 14:25:40 |顯示全部樓層
時候尚早,每十天追一次肥
回復

faylo 發表於 2014-10-31 14:25:44 |顯示全部樓層
時候尚早,每十天追一次肥
回復