BUN BUN 玫瑰頭

作者: anders 發表于 2014-10-22 14:54:17
1186 13
今年佢地D玫瑰頭多左English Rose 系列
見到有 AUSBlush (Heritage), AUSMary (Mary Rose), AUScot ( Abraham Darby) 等等
唔知種出黎會唔會走樣呢

圖中為Heritage
個植株都幾強壯
希望種得成la
anders 發表於 2014-10-22 16:39:11 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-10-22 16:30
賓賓真系賺到盡,剪晒d花去賣,就分拆散個頭再賣!  但如果靚嘅都冇所謂!  師姐幾$個?   ...

其實應該唔係既
見佢都有獨立包裝 有埋牌子既

宜隻都要$200蚊個呀
所以希望種得到la
佢令外重有隻平D既好似係$120蚊
不過果D就唔係英玫黎 係豐花玫瑰
回復

344a 發表於 2014-10-22 16:49:00 |顯示全部樓層
anders 發表於 2014-10-22 16:39
其實應該唔係既
見佢都有獨立包裝 有埋牌子既

嘩... 都唔平喎!   系賓賓買時,有冇花照睇吓咁?  玫瑰大部份要有全日照環境,你留意吓AB師姐都有種好多玫瑰月季之類。
回復

Vienne 發表於 2014-10-22 16:55:04 |顯示全部樓層
呢啲係裸根,bare root,係咁一個個剪晒枝只用少量泥包住根賣,唔係剪左花。Hertiage我有一棵,都係寳寳買,種左三年有多,幾年前都已賣$190,呢隻花好香又好靚,但只開兩日就謝。
回復

344a 發表於 2014-10-22 17:45:32 |顯示全部樓層

Heritage 靚靚...

Alternate Name(s)        English Heritage
SKU                        EN670
Country of Origin        England
Patent #                No
Breeder Code        AUSblush
Year                        1984
Specific Color        Soft pink
Hardiness Zone(s)        5 (-20° to -10°), 6 (-10° to 0°), 7 (0° to 10°), 8 (10° to 20°), 9 (20° to 30°), 10 (30° to 40°)
Specifc ARS Score        8.4
Approximate Size        4-5' x 4'
Bloom Type        Fully  Double, Cupped
Rebloom                Continual Blooming
Fragrance                Exceptionally Fragrant
Shade Tolerant        Yes
Characteristics        Breeder, Cutting, Fragrance, Shade, Thornless
回復

N-Blythe 發表於 2014-10-22 18:24:09 |顯示全部樓層
美花,好詳細資料
回復

anders 發表於 2014-10-22 19:06:33 來自手機 |顯示全部樓層
不過如果你地買果陣要小心d la @@
回復

anders 發表於 2014-10-22 19:08:22 來自手機 |顯示全部樓層
因為有d佢個袋入面張卡仔面頭無寫品種 要反反張卡仔先睇到 張卡仔重要係釘住左既@@'
回復

anders 發表於 2014-10-22 20:23:06 |顯示全部樓層
岩岩又去左望一望
睇佢張圖寫既英玫總共有

AUSMary (Mary Rose)
AUSBlush (Heritage)
AUSCot (Abraham Darby)
AUSCat ( Winchester Cathedral )
AUSCrim (Leonard Dudley Braithwaite)
AUSlo (Othello)
AUSFather (Charles Austin)
AUSBord (Gertrude Jekyll)
AUSMas (Graham Thomas)

回復

ABANGEL 發表於 2014-10-22 20:56:54 |顯示全部樓層

AUSMary (Mary Rose),在香港開得唔好,僅是個人經驗。
AUSBlush (Heritage),一日散
AUSCot (Abraham Darby),香,大花多花,但夏天也是一日翻
AUSCat ( Winchester Cathedral ) ,白色,多花,花唔算大,夏天也是一日散
AUSCrim (Leonard Dudley Braithwaite),暗紅色,開花慢,開花性一般,長得慢,已經放棄。
AUSlo (Othello)濃香,深紅,生長慢
AUSFather (Charles Austin),呢個有兩种,黃色同杏粉色,未知你的是哪一种
AUSBord (Gertrude Jekyll)未種過,唔知
AUSMas (Graham Thomas)籐本月季,花瓣不多,顔色黃色,開花性較好,但會長到3米多高,我用來做攀爬拱門。
以上資料僅是本人種植經驗,以供參考

厲害厲害 ^^ 唔知有無種過Queen of Sweden 呢@@?  發表於 2014-10-22 21:26
回復

ABANGEL 發表於 2014-10-22 21:29:04 |顯示全部樓層
有啊,呢個品種小苗不開花,起碼要种1年左右先開花,開過花后,已經轉讓

點解呀 @@' 我覺得佢重靚過Heritage  發表於 2014-10-22 23:03
回復

ABANGEL 發表於 2014-10-22 23:08:20 |顯示全部樓層
品種問題,英國玫瑰,尤其是庭院品種,多數都是小苗不開花,起碼要養大後才開。

明白@@  發表於 2014-10-22 23:35
回復

dick 發表於 2014-10-23 00:23:07 |顯示全部樓層
ABANGEL 發表於 2014-10-22 20:56
AUSMary (Mary Rose),在香港開得唔好,僅是個人經驗。
AUSBlush (Heritage),一日散
AUSCot (Abraham Da ...

我都有Thromas, 開花幾好,不是在bun bun 入
回復

dick 發表於 2014-10-23 00:24:25 |顯示全部樓層

這個好正 1
回復