種棉花,請問應怎麼處理?

作者: Lipid 發表于 2014-10-18 20:28:58
2217 8

已有棉花,是否該摘下來? 裡面是否會有種子?
annabella 發表於 2014-10-21 23:41:30 |顯示全部樓層
:p冇人答我就答下啦!

我冇種過,但細個鄉下有種,好簡單,見棉花爆出來就將棉花頭摘落來,之後拎出棉花,裡面有大量種子的,可以收返好再種
至於至棉花莖,我見佢地係成棵拔起當柴燒的,唔知係唔係一年生的關係了

ps:我鄉下種的棉好白,你呢隻黃黃的是什麼品種﹔
回復

crabcrab 發表於 2014-10-22 10:34:01 |顯示全部樓層
個樣好似猴頭菇
回復

Lipid 發表於 2014-10-22 18:58:08 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈。。。我都唔知點解黃甘甘,多謝解答。
回復

金剛 發表於 2014-10-22 19:18:21 |顯示全部樓層
哈哈~~很久沒上來了.....棉花被雨水/水淋過就會變深色,所以唔好被水淋到呀~
回復

金盞花 發表於 2014-10-22 23:31:21 |顯示全部樓層
真好, 成功種到仲出埋棉花, 可以收起棉花內裏有種子.  棉花係1年生植物, 等出年再種.

今年我都有種, 但有蟲害種得唔好, 都未搵到方法解決
回復

Lipid 發表於 2014-10-23 09:28:49 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-10-22 19:18
哈哈~~很久沒上來了.....棉花被雨水/水淋過就會變深色,所以唔好被水淋到呀~
...

噢…原來如此,我露養的,好天曬落雨淋… 怪不得變了猴頭菇

thanks
回復

Lipid 發表於 2014-10-23 09:31:52 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2014-10-22 23:31
真好, 成功種到仲出埋棉花, 可以收起棉花內裏有種子.  棉花係1年生植物, 等出年再種.

今年我都有種, 但有 ...

蟲害真令人怕怕

我會收棉收種子,等明年再種,再收棉收種子……
看看那一天棉花可夠造一個小針包

我同你一樣都有保留棉花, 但求儲夠棉花造到個針線包已好開心啦!  發表於 2014-10-23 11:15
回復

beergal 發表於 2014-10-28 19:31:40 |顯示全部樓層
我都有種,勁吸水,淋少半日花蕾不停掉落,肉赤死!

佢一結果啲葉就不停枯,初頭唔識嘢,仲以為自己種得衰(窗台冇直接太陽)。
種到棉花就即刻收割咗棉花,裏面冇種子,而株嘢就瓜咗……
回復