"請教",節瓜係唔係有茵

作者: 小布丁 發表于 2014-10-4 13:48:06
1035 8
種了兩次節瓜都係咁????, 有節瓜仔時 D毛帶黑色, 跟住就成個黑哂, 死鬼埋

我前年第2度田種又係咁. 請問係咩原因, 希望有高手幫忙解答, THANKS!

神仙鱼 發表於 2014-10-4 15:25:19 |顯示全部樓層
唔够肥,节瓜過咗侯了
回復

神仙鱼 發表於 2014-10-4 15:26:16 |顯示全部樓層
唔够肥,节瓜過咗时节了
回復

alook 發表於 2014-10-4 20:39:19 |顯示全部樓層
use something to cover it, too hot under the sun
回復

alook 發表於 2014-10-4 20:40:09 |顯示全部樓層
water it 2/per day, 1 before 6am 1 after 6pm
回復

candy- 發表於 2014-10-10 22:15:05 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2014-10-4 15:26
唔够肥,节瓜過咗时节了

我今年的節瓜都係咁,瓜女D毛黑黑地,但是在6月時種的,而且次次有十幾個花女,只有一個成功長大,等摘了節瓜後,又要等第二轉花女,又是只有一個,其餘都是掉落
回復

fishybear 發表於 2014-10-10 22:52:56 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2014-10-10 22:15
我今年的節瓜都係咁,瓜女D毛黑黑地,但是在6月時種的,而且次次有十幾個花女,只有一個成功長大,等摘了節瓜 ...

可以搜尋一下 瓜薊馬 有點像

謝謝  發表於 2014-10-12 00:12
回復

yeungwaikwong 發表於 2014-10-12 10:53:27 |顯示全部樓層
我見你有好多蚜蟲呀!要殺蟲,要加袋; 要授到粉,ㄧ定要大大加肥
回復

小布丁 發表於 2014-10-13 16:09:38 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2014-10-10 22:15
我今年的節瓜都係咁,瓜女D毛黑黑地,但是在6月時種的,而且次次有十幾個花女,只有一個成功長大,等摘了節瓜 ...

你都好吖, 都有得收, 我到依家只收過一條, 跟住出的就全死
回復