艾粒AV學習中の"13/9 小更新一下~"

作者: iluvuboyz 發表于 2014-10-3 13:30:35
28222 781
iluvuboyz 發表於 2015-10-3 23:50:55 |顯示全部樓層

要抱住一鼓作氣既決心, 努力幫擠迫的小苗分株啊!!!~
努力練習, 之後應該會比較容易上手呢~~~加油!!!!

RS-Brusnichnyj Sirop (from金魚)
mama葉已經生左第2轉小苗了~~好好生養呢~~
上次分左3株, 今次有2株~~
但系吾知點解中心點既葉上面有部份甩色甘既點點, 請問有花友知道原因嗎?!~

Summer Carnival (from金魚)
分了小小的2株出來, 保留了mama葉, 睇下仲有冇得生B~

A53 (from 劍狼)
分株吾小心整甩左d葉仔, 好心痛呢~~
希望佢可以繼續健康成長啦~~~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-10-5 12:18:52 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-3 23:50
努力練習, 之後應該會比較容易上手呢~~~ ...

艾粒加油哦~~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-5 12:36:07 |顯示全部樓層

多謝亞米巴鼓勵啊~~~
要繼續努力!!!~~
希望可以將多出的小苗養好, 可作分享/義賣呢~~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-10-5 12:41:32 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-5 12:36
多謝亞米巴鼓勵啊~~~
要繼續努力!!!~~
希望可以將多出的小苗養好, 可作分享/義賣呢~~{:emo ...

係哦~
可以種好d plant然後分享/義賣真係好amazing ga~
可惜我仲未可以做到...
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-5 12:49:40 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-10-5 12:41
係哦~
可以種好d plant然後分享/義賣真係好amazing ga~
可惜我仲未可以做到...  ...

我都覺得分享/義賣真係好amazing呢~~
AV好易生bb架~~所以不同呢~~

您主打系種肉肉丫麻~~~對嗎?!~
肉肉好難種到分享階段呢~~~(個人感覺)
回復

ai_amoeba 發表於 2015-10-5 16:29:13 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-5 12:49
我都覺得分享/義賣真係好amazing呢~~
AV好易生bb架~~所以不同呢~~

av bb係咪即係側芽哦?
我剩係知可以用葉full bb出來炸~

係ar, 我多數都係肉肉呢~
佢地無比我種死就已經偷笑了
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-5 18:51:19 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-10-5 16:29
av bb係咪即係側芽哦?
我剩係知可以用葉full bb出來炸~

系丫~~~我當側芽系AV bb架~~
其實都系用葉full出來的, 只系full多左幾棵側芽而已~~

肉肉真系吾易種啊~~
吾知系咪我個D系冬型種...渡夏好困難呢~~
真系種吾死都偷笑 x 2~~~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-10-6 11:49:40 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-5 18:51
系丫~~~我當側芽系AV bb架~~
其實都系用葉full出來的, 只系full多左幾棵側芽而已~~

我果d都係葉full ga, 不過我唔係成日都可以成功full到~
上年度夏全軍byebye呢...
今年先第1次成功炸, 仲有好多野要學習哦~

肉肉我e+唔敢種景天類呢~
通常過到冬天就過唔到夏天ge
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 14:55:03 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-10-6 11:49
我果d都係葉full ga, 不過我唔係成日都可以成功full到~
上年度夏全軍byebye呢...
今年先第1次成功炸, 仲 ...

full葉我都失敗過吾少次呢~~
AV成株都試過俾我養死, 個時吾識種, 夏天俾佢曬太陽...暈
您既小苗可以系屋企渡夏, 真系好犀利呢~~
如果我吾種系office, 真系無信心種得到了~~

肉肉我吾識分佢系咩品種, 但次次鍾意既都系景天...
回復

hiatus 發表於 2015-10-6 15:25:13 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-3 23:50
努力練習, 之後應該會比較容易上手呢~~~ ...

種得很好!!!

Sirop生到甘多仔真系勁呀~~

中心葉白斑?指紅色圈出來 個d?
如果系,應該系水漬。
回復

hiatus 發表於 2015-10-6 15:29:13 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-2-1 20:58
hiatus分享的RS-Brusnichnyj Sirop修葉
手多多將佢分株了~~
分前

137 葉片狀況甘差都出到葉,犀利呀~~ 如果種唔大可以再寄過比你。
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 15:33:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-10-6 15:25
種得很好!!!

Sirop生到甘多仔真系勁呀~~

歡迎金魚光臨丫~~
種得好只系因為有冷氣嘆呢, 我都無咩功勞的~~

Sirop是生到多仔仔, 但系葉子好似吾多夠綠呢, 應該系我少施肥嗎?!~
金魚好聰明啊~~我系講緊"紅色圈出來個d"呀!!~
原來系水漬來的, 多謝解答啊!!~
其實我已盡量吾淋到d葉的了, 但系Sirop好似比較易產生水漬甘呢~~
回復

hiatus 發表於 2015-10-6 15:42:33 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-8-11 23:46
用印花同花友交換回來的~~

超級贊 !!!加油
小苗差唔多大就要換盆,唔系營養跟唔上,容易黃葉
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:06:59 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-10-6 15:29
137 葉片狀況甘差都出到葉,犀利呀~~ 如果種唔大可以再寄過比你。

137大個仔左好多啦~~雖然種左一年仲系小苗!!!~
佢既生長好似比其他小苗慢呢~~
我試下種落去先, 吾得再同您申請新修葉啦~~謝謝金魚!!~

附上新鮮熱辣近照一張~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:07:02 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-10-6 15:29

我試下種落去先, 吾得再同您申請新修葉啦~~謝謝金魚!!~

附上新鮮熱辣近照一張~~

回復

ai_amoeba 發表於 2015-10-6 16:09:49 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-6 14:55
full葉我都失敗過吾少次呢~~
AV成株都試過俾我養死, 個時吾識種, 夏天俾佢曬太陽...暈
您 ...

可能因為我放佢係個陰涼既位哦, 同埋訓果陣又帶埋入房嘆冷氣, 所以就比我符look過到夏了~
我同事以前都將佢d AV帶去暴曬 (果陣我未種av的), 結果成堆變曬黑人呢...

景天類好多到入秋時會因為溫差而變色ga~
好吸引ga~~
回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:19:28 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-10-6 15:42
超級贊 !!!加油
小苗差唔多大就要換盆,唔系營養跟唔上,容易黃葉  ...

原來系甘架?!~~
我以為小苗體積變大直至吾夠位生長先要換盆的呢~~~
甘我幫擠迫AV分完株後, 就幫其他小苗換換盆先~~

想請問下, 我在小苗盆底放一點魔肥做基肥, 可以嗎?!~
1oz杯 (2粒)
3oz杯  (3-4粒)
回復

hiatus 發表於 2015-10-6 16:43:29 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:19
原來系甘架?!~~
我以為小苗體積變大直至吾夠位生長先要換盆的呢~~~
甘我幫擠迫AV分完株後, 就幫其他小 ...

魔肥最好唔好用在AV上,AV受唔得重肥。
如要用,最好自己慢慢試,由少到多,我覺得量要 減半, 1oz最多放一粒先吧。。。其實我較少比肥,偶爾用也是液肥。
回復

hiatus 發表於 2015-10-6 16:44:54 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:07
我試下種落 ...

種得健康~~~ 一定得
系呀,佢生得好慢既。 不過開一次花就夠回報你啦,實在靚

回復

iluvuboyz 發表於 2015-10-6 16:52:58 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-10-6 16:09
可能因為我放佢係個陰涼既位哦, 同埋訓果陣又帶埋入房嘆冷氣, 所以就比我符look過到夏了~
我同事以前都將 ...

您屋企環境應該吾錯, 先可以生得甘好, 夏天都開到花花呢~~
系咯!!~我以前以為所有植物都要勁曬太陽的...

冬天既景天真系好靚~~
就系因為佢帶有粉紅色, 我先買左佢地返來...
點知夏天就同我拜拜~~
回復