請教迷迭香種植

作者: 花花仙子 發表于 2014-10-2 18:49:47
7933 13
迷迭香既葉枯了,枝葉又垂落黎, 無生氣。係咪唔夠水? 未命名.jpg
csc 發表於 2014-10-2 19:47:48 |顯示全部樓層
缺水及缺光
回復

silicon 發表於 2014-10-2 20:53:17 |顯示全部樓層
栽種環境如何?
幾耐淋一次水?
回復

花花仙子 發表於 2014-10-2 21:06:20 來自手機 |顯示全部樓層
原本放在窗台,早上有太陽。但見佢垂落黎,我驚太陽太猛,搬咗入屋,冇太陽直照。泥乾就淋水。
回復

silicon 發表於 2014-10-3 10:38:32 |顯示全部樓層
花花仙子 發表於 2014-10-2 21:06
原本放在窗台,早上有太陽。但見佢垂落黎,我驚太陽太猛,搬咗入屋,冇太陽直照。泥乾就淋水。 ...

窗台光線應該可以,反而我怕是爛根。現在的泥是全泥炭土嗎?
試掘出看看根是否已變啡色,若是,要清走舊土剪去爛根,用疏水介質種回,放陰涼有散射光地方待生回新根,期間只需保持泥土濕潤,但不積水及過濕,生根後才逐漸放回較光位置。

p.s. 你要在我覆你的帖裡按回覆,系統才會通知我,否則我不會知道
回復

花花仙子 發表於 2014-10-4 00:13:20 來自手機 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-10-3 10:38
窗台光線應該可以,反而我怕是爛根。現在的泥是全泥炭土嗎?
試掘出看看根是否已變啡色,若是,要清走舊 ...

掘出來看,根是啡色,泥土超濕。但我看不見爛根。請看附圖。
我已清走舊土,是不是泥土疏水度不夠?泥土是原盆的,植物大約一星期多前買入。
回復

silicon 發表於 2014-10-4 07:16:53 |顯示全部樓層
花花仙子 發表於 2014-10-4 00:13
掘出來看,根是啡色,泥土超濕。但我看不見爛根。請看附圖。
我已清走舊土,是不是泥土疏水度不夠?泥土 ...

附圖??沒看到!
正常健康新根是白色,啡色有機會是爛根或老根,用手觸摸根,
若是感覺軟爛應是爛根,若有點木質硬身就是老根
以妳的形容,估計爛根機會居多,應是泥土疏水度不足。
疏水泥土:用市售培養土+珍珠岩/沙,比例是1:1
若仍有較健康半木質枝條,剪下另外扦插,作一個保險
回復

菲愛花 發表於 2014-10-6 11:51:02 |顯示全部樓層
留意植物特性,如迷迭香喜疏水,忌炎熱天氣,買回來植物你諗下佢放係室內還是室外售賣?買回來最好適應環境先,吾好直射陽光。
現剪去枯葉,換咗植料黑泥1:沙2,試試吧!但看看根部是否健壯喎
回復

菲愛花 發表於 2014-10-6 11:54:34 |顯示全部樓層

看樓主圖片,好似剪枝條阡插新枝可能根部生長都吾多壯喎,而枝條再剪都未必成功啊!迷迭香揀老枝條單用珍珠岩阡插較容易出根
回復

EthanL 發表於 2015-7-3 04:48:15 |顯示全部樓層

我都有同樣問題...但我係新買咩都有搞過
諗住多幾日睇下點先啦  但今日好似死,死下咁
我係咪新買番黎應該要自己換下坭呢?

木質化係咪唔要得嫁啦?
咁係咪一定要扦插?
我棵呢下半枝都木質化左 可以點算...
回復

ae86hkplants 發表於 2015-7-3 07:43:27 |顯示全部樓層

我見你第一張相有水留0係底碟度浸住,淋完水應該要倒走底碟積水。
依家天氣熱,盡量擺通風位置。

EthanL:
買返黎咩都無搞過係咩意思?有無淋水?幾耐一次?每次淋幾多?

正常買返黎如果擺位淋水做得好,係唔需要換泥
回復

EthanL 發表於 2015-7-3 14:00:20 |顯示全部樓層
新買番淋過一次水....我用噴水樽 噴左好小水
我睇過D人話 每一次要淋水要淋到D 水係個底流番出黎 先夠  係咪真係要咁?!

因為你用花盤仔,e+咁熱,就算你淋濕晒,半日內, 泥既水份都蒸得7788.所以一係唔淋,一淋就最好淋到個底出水.植物唔怕泥有水,只係怕『積水』.  發表於 2015-7-3 17:54
回復

ae86hkplants 發表於 2015-7-4 06:12:50 |顯示全部樓層
噴水唔算淋水呀,真正淋水係要淋透泥土,
但就要等佢乾得七七八八先可以再淋。
回復

Ever_green 發表於 2015-7-4 09:46:27 |顯示全部樓層
EthanL 發表於 2015-7-3 04:48
我都有同樣問題...但我係新買咩都有搞過
諗住多幾日睇下點先啦  但今日好似死,死下咁
我係咪新買番黎應該 ...

想問迷迭香隔離盆是甜羅勒嗎? 好似生得好密和缺水
回復