請教一下我棵 青瓜 蕃茄 有病嗎?

作者: sanglo 發表于 2014-9-29 22:08:31
1446 5

我係園圃種的 兩棵植物都似有病或者唔知缺d乜
我平時有施開花生夫水,有骨粉基肥
兩棵都種左兩個月到 蕃茄有三棵 兩棵頂莖好似紫紫地色 彎曲 而家開始謝添(新芽)
青瓜 好多块葉邊都有燶燶地 仲擴散緊

skchan 發表於 2014-9-30 15:12:48 |顯示全部樓層
青瓜已過時了, 是夏天的不是現在的
回復

silicon 發表於 2014-9-30 19:34:23 |顯示全部樓層
青瓜過時了,若已沒有瓜結緊,建議拔掉,改種秋天作物。
蕃茄似乎感染病毒病。其實社區園圃期期都有人種茄科作物,跟本不合適種茄科嘢。茄科連作障礙最少要相隔3年,才可在同一位置再次種植同科作物
回復

Tmm 發表於 2014-9-30 19:58:57 |顯示全部樓層
蕃茄好大機會已感染了瘋叢病,可參考以下:
http://hdais.coa.gov.tw/htmlarea ... 1/bull-44_24-25.pdf
最簡單是把植株拔除帶離園區,因為就算吾死,都好難有好收成,茄果品質亦會下降。
回復

sanglo 發表於 2014-10-1 16:21:59 來自手機 |顯示全部樓層
多謝大家意見 青瓜有兩條成長中 侍收成清 蕃茄三棵有兩棵係咁 維有先清走個兩棵走 同場我見其他人都有同樣情況
回復

silicon 發表於 2014-10-1 19:37:04 |顯示全部樓層
sanglo 發表於 2014-10-1 16:21
多謝大家意見 青瓜有兩條成長中 侍收成清 蕃茄三棵有兩棵係咁 維有先清走個兩棵走 同場我見其他人都有同樣 ...

證明妳種的那場地不適宜再種茄科植物了
回復