關於栽種香草,蕃茄或紫天椒事項

作者: samichau 發表于 2014-9-26 18:25:30
1150 4
最近,我上網看到美國有一種栽種香草,蕃茄和紫天椒的種植包,泥土包內裡有泥灰土,珍珠石,石灰石,和用作排水的椰纖,由於本人是新手,也想跟這種方法嘗試種植。
請問在香港那裡可以購買到以上的泥土包和椰纖?
silicon 發表於 2014-9-26 19:49:31 |顯示全部樓層
拎走石灰石的成分,其餘成分加埋就是市售嘅培養土成分,裡面分分鐘加埋金泥 (蛭石) 添!

加雞蛋売可以嗎  發表於 2014-9-27 11:36
回復

xx_Luca 發表於 2014-9-27 00:54:17 |顯示全部樓層
石灰石 limestone 同一般 garden lime 係咪同一樣野?有顆粒大小既分別?
如果係大顆粒,作用是調節酸鹼度、疏水、定補鈣?還是全部適用?
回復

silicon 發表於 2014-9-27 16:41:19 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-9-27 00:54
石灰石 limestone 同一般 garden lime 係咪同一樣野?有顆粒大小既分別?
如果係大顆粒,作用是調節酸鹼度 ...

估計作用是調節酸鹼度及補鈣,如果是新泥都唔需要咁早落,可以開花時落都未遲;如果是舊泥就需要預先落
但下時要避免同時間施肥,會影響殺菌及中和酸性能力,而且石灰同氮接觸會使變成阿摩尼亞,最好隔一星才施肥
回復

samichau 發表於 2014-9-29 10:12:33 |顯示全部樓層

謝謝大家回覆!我見佢哋limestone係白色,都幾大粒。如果要買培養土,花墟邊間買會好啲?之前試過去惠康百佳買泥,但係好多都有虫,有咩方法可以避免呢?
回復