種在窗邊的小果園

作者: Daisy57 發表于 2014-9-25 18:33:26
6318 36

年初因為天氣太冷,又經常天陰有雨,原有嘅車厘茄開咗好多花都結唔到果,結咗果嘅又一直都唔大,之後仲有白粉病,搞咗一個星期見佢好似無晒事咁咪剖藥,點知幾日後發覺佢又有白粉病,仲畀之前更嚴重,唔想再搞,忍痛掉咗佢,重新重過。
所播嘅種子都有發芽,但成個月都無真葉,無幾耐就開始消失,撥開啲泥見到有一條條嘅線蟲,將啲未死嘅苗沖洗後放喺開淡咗嘅洗潔精水浸,半個鐘後都仲見到啲蟲喺度游水,換水再浸依然好生猛,唯有再次忍痛掉咗去,重頭嚟過。
第二次播種時已經係4月,仲算平平安安咁長咗好多棵車厘茄及草苺苗

車厘茄、草苺

車厘茄、草苺

哩棵草苺因為之前係隔住窗,所以比較弱

草苺

草苺

5月播黃珍珠,只得一棵苗成長,但支節比較長

車厘茄、黃珍珠

車厘茄、黃珍珠

8月初再播黃珍珠,又係一棵成長

黃珍珠

黃珍珠

9月初播 gogogo2 分享南韓草苺,有5粒生咗根,即轉落泥種,但一直都唔見影

南韓草苺種

南韓草苺種

早排試圖撥開啲泥睇吓係咪有線蟲啦,點知發現乜都無,連粒種子都搵唔到
另外未出根嘅亦分開落泥種,但兩日後就出咗1棵苗
唔知係咪氣溫涼咗,黃珍珠都係兩日就發芽
花仙子嘅白草苺無論喺乜嘢氣候播種都係唔出苗
所有蕃茄都有花芽,好多係早一、兩個月前出嘅,但唔見有花,只有花托,唯最近出嘅花芽就有花,亦開咗花,希望會有豐收啦。
gogogo2 發表於 2014-9-25 21:55:52 |顯示全部樓層
哈哈我d種子生命力強過花仙子果d
你d strawberry發芽率高我好多, 我得一粒發到芽, 出左第一片真葉後我去左4日旅行, 返黎佢就L左喇
天氣開始涼, 祝你棵草莓快高長大
我試過種rosemary, 四季豆etc 因為泥太濕, 浸梅左d種子溶左落d泥度.
窗台種野好有難度, 你d番茄算種得好好, 我種果d一味長長長....

回復

Daisy57 發表於 2014-9-27 00:51:12 |顯示全部樓層
gogogo2 發表於 2014-9-25 21:55
哈哈我d種子生命力強過花仙子果d
你d strawberry發芽率高我好多, 我得一粒發到芽, 出左第一片真葉後我去 ...

你講得啱咊,我分兩次播種,第一次有五粒生根,第二次連埋今日剛露出頭有兩棵,即係有超過50%
回復

Daisy57 發表於 2014-9-27 00:54:33 |顯示全部樓層
今日唔份氣,再播開啲泥搵吓啲種子,哈....又畀我搵番兩粒,不過其中一粒條根唔見咗。
回復

xx_Luca 發表於 2014-9-27 00:58:48 |顯示全部樓層
黃珍珠兩日就發芽,好勁啊 ~ 平時發番茄種子,坐底一星期以上先見有動靜。
回復

Daisy57 發表於 2014-9-27 16:46:59 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-9-27 00:58
黃珍珠兩日就發芽,好勁啊 ~ 平時發番茄種子,坐底一星期以上先見有動靜。 ...

之前嗰幾棵都超過一星期架,係今次哩棵至係兩日咋
回復

Daisy57 發表於 2014-9-29 18:29:09 |顯示全部樓層
今早見到 gogogo2 嘅韓國草苺有三棵苗,最早嗰棵仲見到真葉添

黃珍珠、草苺苗

黃珍珠、草苺苗

棵黃珍珠苗都有真葉喇
回復

Daisy57 發表於 2014-10-6 17:10:05 |顯示全部樓層
隔咗一個星期,黃珍珠苗高大咗好多,仲長咗兩塊真葉

苗

南韓草苺共七棵苗,有三棵出咗真葉
白草苺依然無動靜
黃珍珠已經有菓,都唔明喱棵黃珍播種係遲過啲車厘茄,但係就比車厘茄早結菓

黃珍珠

黃珍珠

車厘茄開咗好多花喇,等結菓

車厘茄

車厘茄

番茄小小 圓圓的 很可愛><  發表於 2014-10-18 20:20
回復

Daisy57 發表於 2014-11-1 19:53:15 |顯示全部樓層
今日見到棵黃珍珠有一朵花同其他唔同,所有蕃茄嘅花都係五瓣,但哩朵花係六瓣
草苺都見到有花,仲係開雙添

草苺

草苺
回復

Daisy57 發表於 2014-11-16 18:32:16 |顯示全部樓層
黃珍珠已有部份果成熟咗,唔知係咪太多花,啲果體形同佢個名一樣,珍珠咁細粒,味道唔錯,好重蕃茄味,層皮就好"鞋"
草苺有好多花,每一支莖都有唔止一朵花,有一支仲有三朵花添呀
回復

ling2012 發表於 2014-11-17 09:30:38 |顯示全部樓層
樣樣都種得好靚
回復

Daisy57 發表於 2014-11-18 00:50:18 |顯示全部樓層

多謝讚賞
回復

Daisy57 發表於 2014-11-29 18:35:23 |顯示全部樓層

唔知喺咪黃珍珠放室內種會生得高啲,你睇番佢之前同車厘茄差唔多高,依家高到.....我剪咗頂添呀,如果唔係都唔知高到點囉
哩棵有成百幾朵花,唔知係咪花太多所以啲菓特別細個,還是佢菓如其名
個車厘茄同黃珍珠放埋一齊,大細相差好大呀
哩棵係9月尾至播種嘅,依家都長到咁高喇,咁開緊花添。佢係放室外,啲枝節相比室內嗰兩棵係明顯無咁長
諗諗吓....生到咁高,黃珍珠都係唔啱我種,遲啲等佢結完菓之後唔要喇,會送畀人,你哋若有興趣話我知,到時留畀你
回復

Daisy57 發表於 2014-11-30 19:09:30 |顯示全部樓層

9月尾播種嘅草莓上盆喇
gogogo2嘅南韓草苺啲葉比不知名嘅草苺較大塊
不知名草莓生咗好多花莖,每條花莖都有超過4朵花,部份已經結緊菓
因為生長得太密,阻礙啲花莖生長,所以要幫佢瘦身
瘦身後啲花莖伸展得好好多
因為唔知道發芽率有咁高,多咗好多出嚟,差不多送哂畀街坊、朋友,尚有一棵未送出,有無人要
長型盒嗰盆未送出,係下圖嘅品種
已經送出咗喇
回復

Daisy57 發表於 2014-12-30 18:38:28 |顯示全部樓層
唉 ! 唔小心剪咗帶菓嘅莖落嚟,就食得架喇,好肉赤呀 !
依家插咗喺另一盆度,都唔知生唔生
回復

bbtt 發表於 2014-12-31 14:30:50 |顯示全部樓層
努力的成果.....

但被自己一手摧毀  發表於 2015-1-2 02:01
回復

mike28 發表於 2014-12-31 22:32:40 |顯示全部樓層
Daisy57 發表於 2014-12-30 18:38
唉 ! 唔小心剪咗帶菓嘅莖落嚟,就食得架喇,好肉赤呀 !

依家插咗喺另一盆度,都唔知生唔生 ...

請問daisy57 師姐窗口向咩方向呢?

向西南  發表於 2015-1-2 02:02
回復

SSL200507 發表於 2015-1-2 01:47:58 |顯示全部樓層
How long is the sun light at your house during the day?  My house have only sunlight up to 10:00 am.  Do you think I should put lamp to help planting vegatables or it is impossible to grow at indoor.  

我家由中午開始就有陽光,直至太陽落山  發表於 2015-1-2 02:05
回復

mike28 發表於 2015-1-2 18:53:42 |顯示全部樓層

西南位
簡直係室內種植既天堂!

方向係好正,但因為太正,所以會好易有蟲患  發表於 2015-1-2 19:04
回復

SSL200507 發表於 2015-1-3 21:19:39 |顯示全部樓層
It needs more fresh air to keep away for worms.
回復

12下一頁