去旅行時AV怎處理?

作者: yansk 發表于 2014-9-20 10:40:45
962 6
如果去旅行又無人可以幫忙淋花,將AV全放入溫室一星期是否可行?會唔會焗死佢地?好擔心…
hiatus 發表於 2014-9-20 10:48:16 |顯示全部樓層

個人經驗,有冷氣20度環境,我試過幾次放入透明塑料盒,時間1個星期,最長一次有8天。返來冇植株死亡,不過濕度過大,有d葉片北部會有透明點點出現。  你參考下啦。 如果冇冷氣,依家既天氣,我覺得風險會好大。
回復

yansk 發表於 2014-9-20 11:06:20 |顯示全部樓層
平時有人在家AV都有冷氣,但去旅行時無人在家一定唔會開冷氣。10月初就去旅行,而家煩緊點好…
回復

silicon 發表於 2014-9-20 12:11:01 |顯示全部樓層
yansk 發表於 2014-9-20 11:06
平時有人在家AV都有冷氣,但去旅行時無人在家一定唔會開冷氣。10月初就去旅行,而家煩緊點好… ...

全部入溫室,放入有冷氣的小房間,冷氣set時間掣只開中午至黃昏時段
或,如盆數不太多,可由盆底引墨斗繩入泥中,盆下放水盆注滿水,架高花盆盆底不接到水,引入的墨斗繩繩尾放入水盆中
p.s. 墨斗繩要事前用洗潔精水浸泡,目的是增加吸水力,另外減低感染蟲害
回復

yansk 發表於 2014-9-20 12:24:39 |顯示全部樓層
謝謝建議,都係入溫室好似好D,大大細細都有好多,希望到時天氣會涼小小啦!
回復

abbychan02 發表於 2014-9-22 10:43:08 |顯示全部樓層
六月尾時試過出外五天旅行, AV放在房, 夜晚開冷氣瞓, 出門前一晚上每盆只淋少許水, 早上出門關了房門, 無開窗門, 無直曬陽光, 無開電器, 返來時房有up味, 但可接受, AV只死掉了一兩棵苗, 但不知是不是家中AV已習慣了無冷氣~
回復

yansk 發表於 2014-9-22 13:30:30 |顯示全部樓層
其實上年11月我都試過出旅一星期,但那時天氣涼D又無苗仔,結果都無問題。但今年多左好多苗仔,天氣又熱,真係驚到時佢地頂唔住。已買多幾個膠盒,而家打算全部入溫室後放在廁所,長開燈同抽氣扇。希望可以順利過到。
回復