今年第一朵風雨蘭Cooperia jonesii

作者: fnv234 發表于 2008-8-12 20:28:39
2081 12
上個星期掘咗佢地出嚟,一直都係2個,冇生小球,今日已經寄到花苞生到咁高,好開心,好想快D開花,可以聞下有幾香 不過點解個花蕾咁細嘅?
To版主:呢種應該貼石蒜科定係風雨蘭屬?
ChrisTsui 發表於 2008-8-12 21:07:40 |顯示全部樓層
點解掘出o黎又唔種返既??
咁都可以開花,真係神奇~
期待佢開花個樣~
回復

fnv234 發表於 2008-8-12 21:10:04 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-12 21:07 發表
點解掘出o黎又唔種返既??
咁都可以開花,真係神奇~
期待佢開花個樣~

諗住睇下有冇人交換,順便換個盆,之前個盆好深但係好窄,好難扯佢出嚟
回復

KUNO 發表於 2008-8-13 00:49:16 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 12/8/2008 20:28 發表
上個星期掘咗佢地出嚟,一直都係2個,冇生小球,今日已經寄到花苞生到咁高,好開心,好想快D開花,可以聞下有幾香 不過點解個花蕾咁細嘅?
To版主:呢種應該貼石蒜科定係風雨蘭屬? ...

因為它不是屬於Zephyranthes屬,而且這裡也沒有設定Cooperia屬.
所以按照它所屬的科來設定分類的話,就設定分類為Amaryllidaceae 石蒜科.
回復

fnv234 發表於 2008-8-13 01:00:23 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-8-13 00:49 發表

因為它不是屬於Zephyranthes屬,而且這裡也沒有設定Cooperia屬.
所以按照它所屬的科來設定分類的話,就設定分類為Amaryllidaceae 石蒜科.

唔該晒,咁係唔係Zephyranthes&Cooperia&Habranthus都叫風雨蘭屬?
回復

KUNO 發表於 2008-8-13 02:19:38 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 13/8/2008 01:00 發表

唔該晒,咁係唔係Zephyranthes&Cooperia&Habranthus都叫風雨蘭屬?

Cooperia, Habranthus 及 Zephyranthes 也是被統稱為風雨蘭,但不是稱為風雨蘭屬.
Cooperia可稱為香花雨百合屬, Habranthus可稱為大韭蘭屬, 而Zephyranthes可稱為蔥韭蘭屬.

另外你是想用Cooperia jonesii來換別的東西嗎?
如果是的話我可用一盆Griffinia espiritensis var. espiritensis的小苗很你交換喔!
回復

fnv234 發表於 2008-8-13 04:30:19 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-8-13 02:19 發表

Cooperia, Habranthus 及 Zephyranthes 也是被統稱為風雨蘭,但不是稱為風雨蘭屬.
Cooperia可稱為香花雨百合屬, Habranthus可稱為大韭蘭屬, 而Zephyranthes可稱為蔥韭蘭屬.

另外你是想用Cooperia jonesii來換別的東 ...

好呀,不過我唔係太識種喎,上網搵唔到資料
回復

cavin 發表於 2008-8-13 10:00:40 |顯示全部樓層
Cooperia jonesii
回復

KUNO 發表於 2008-8-14 00:25:35 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 13/8/2008 04:30 發表

好呀,不過我唔係太識種喎,上網搵唔到資料

不難種的,見面交給你時再詳細一點告訴你.
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 15:17:23 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-8-14 00:25 發表

不難種的,見面交給你時再詳細一點告訴你.

咁你pm我幾時&邊度面交
回復

fnv234 發表於 2008-8-14 21:33:40 |顯示全部樓層
更新一下,已經有10cm長啦,不過有排先開花
回復

fnv234 發表於 2008-8-18 05:18:23 |顯示全部樓層
17/8
苞片就嚟枯啦,花苞好快會出嚟 Cooperia jonesii.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-20 23:00:34 |顯示全部樓層
今日死咗啦! 無端端枯咗,要等下次再開過
回復