鳳梨團-請到page 9 , 88# 核實!!

關閉 [複製鏈接]
作者: 八王爺 發表于 2008-8-12 16:35:49
18127 110
2008 年 7月 新貨到!

http://www.tropiflora.com/creport/cr18-1/p3.html

因為有花友大手入货,現在開團了。
截止日期11月5日,中午12時正。

只限 空凤 及 凤梨科,其它种属免問。

分货日期,如無意外:
11月29日星期六
若位香港島中西區,可以個別電聯交收。

請把你喜歡的品種 寫在回覆帖上!

注意:團購有風險,損失沒有包底!

參團要嚴守規則:

如有疑問,請pm我。

花價: 指於tropiflora 綱上所列出之價錢, 以港元按實際匯率交收, 請按tropiflora 之美元(USD)價錢以HKD10預付 (用以包括費用, 結算時以實際匯率計, 多除少補)。

費用: 指tropiflora 收取之所有費用(包括檢疫證及其它), 以及 於香港實際支付之費用(看情況一般沒有)。檢疫證及手續費按參團人數,平均分。 為公平計算, 所有運費用按訂花項目重量總數計,訂購大型的凤梨要多付運費,輕型及空凤運費相對便宜。

A. 訂花最後限期為11月5日中午12時正, 請於該日期時間前在這登記。

格式如下:
例: 八王爺:
1. Billbergia 'Tickled Pink' (USD25) substitution: Billbergia elegans (USD15)
2. Guzmania sanguinea 'Cousin It' (USD50) substitution: NIL
3. Vriesea fosteriana 'Red Chestnut' (USD25) substitution: Vriesea fosteriana (USD25)
Total: 3 plants (USD100)

B. 所訂購之花價須於11月6日晚上11時或之前,轉帳入指定之戶口 (價以PM個別通知), 入匯款後, 請以pm通知。

C. 如於11月7日上午未付款, 訂單會被取消。

D. 預定11月29日下午3時後在旺角/花墟 分發各人所訂之花, 各人務必出席或派代表出席, 如未能出席, 只可以盡量代為處理, 但不保證任何後果, 未付之花價和費用亦視為應付. 未出席者亦不能對分發之安排有異議.

E. 如同一品種有多於一人訂購, 將會以先到先揀(取花日先到者可先揀),以及抽籤方式分配。

F. 如有死花(一般鳳梨科的都沒有此情況,但萬一真的發生;可能是 果子蔓guzmania 或鶯歌鳳梨 vriesea), 責任由訂講者承擔, 即亦要付足所有款項, 本人只代為追討, 但不保證成果。

7. 如同一品種有多於一人訂購, 而於分發時發現部份死亡,  將會以抽籤方式分配, 未穫分配花者亦須付足所有款項, 如全部死亡, 所有訂購該花的亦須付足所有款項。本人只代為追討, 但不保證成果。

注意:因為所訂品種可能 缺貨,請預備1個後備品種(必須要同種,例如:地星(cryptanthus),後備品種只能是地星,不可以用 積水或空鳳做後備,以免混亂。)
      花友也可以選擇不要後備,即是沒有訂購的品種就不要其它。

wong 發表於 2008-8-12 18:40:08 |顯示全部樓層
又有團 購

係唔係只可以買鳳梨.......個網頁實在太多毒物.....

回復

holoparasite 發表於 2008-8-12 19:08:09 |顯示全部樓層
價錢是多少比多少?
回復

八王爺 發表於 2008-8-13 09:02:46 |顯示全部樓層
只限鳳梨,其它仙人掌﹑多肉同蘭花不能入口!

因為 未必成團,我唔想打咁多字係度喇!
價格可以參考 上次 團購帖。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-13 10:02:07 |顯示全部樓層
好靚,不過老公炸型,lee d入屋佢實知道
回復

八王爺 發表於 2008-8-13 10:16:27 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-8-13 03:02 發表
好靚,不過老公炸型,lee d入屋佢實知道

哩d 唔入得屋,要戶外種架!
你d空凤最近奌样呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-8-13 10:30:46 |顯示全部樓層
都係咁樣,冇花又冇大到又唔死得,以不變應萬變
回復

wong 發表於 2008-8-15 18:19:10 |顯示全部樓層
反應咁冷清........
我想買積水鳳梨.....
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-16 12:28:02 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2008-8-15 06:19 PM 發表

me too~
回復

八王爺 發表於 2008-8-18 11:11:58 |顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2008-8-15 11:19 發表

咁買幾多個?
人少唔緊要,只要數量夠,都運費同檢疫都值架。

咩咩﹐你又買?唔怕屋企無地方?
回復

八王爺 發表於 2008-8-25 10:24:49 |顯示全部樓層
好似依家哩度 冇人玩 凤梨科咯!

我都係时候 收山。
回復

ikejoe 發表於 2008-8-26 09:57:38 |顯示全部樓層
王爺, 不要收山! 沒有了你, 我們點會咁易認識及學到各類鳳梨的特性呢!
尤其是我已經等左團購好奈la. 今次買到的話,又要向王爺指教!!
回復

八王爺 發表於 2008-8-26 10:46:25 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-8-26 02:57 發表
王爺, 不要收山! 沒有了你, 我們點會咁易認識及學到各類鳳梨的特性呢!
尤其是我已經等左團購好奈la. 今次買到的話,又要向王爺指教!!

咁即係你想买乜嘢?
回復

ikejoe 發表於 2008-8-26 11:40:56 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-26 10:46 發表

咁即係你想买乜嘢?

Quesnelia marmorata ‘Tim Plowman
Vriesea gigantea 'Nova'
Aechmea organensis ‘Small Form’
Neoregelia mooreana
暫時睇啱呢D.
回復

八王爺 發表於 2008-8-26 14:46:06 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-8-26 04:40 發表

Quesnelia marmorata ‘Tim Plowman
Vriesea gigantea 'Nova'
Aechmea organensis ‘Small Form’
Neoregelia mooreana
暫時睇啱呢D.

嘩! 你d品味同我一样?!
唔得了。
回復

山櫻子 發表於 2008-8-29 03:16:09 |顯示全部樓層
我要買丫~tillandsia果d...等我睇睇先~~
Tillandsia punctulata
Tillandsia mallemontii
Tillandsia 'Mystic Albert'
Tillandsia rotundata
都好似幾好,可唔可以買番之前果d架

回復

八王爺 發表於 2008-8-29 06:48:36 |顯示全部樓層
原帖由 山櫻子 於 2008-8-28 20:16 發表
我要買丫~tillandsia果d...等我睇睇先~~
Tillandsia punctulata
Tillandsia mallemontii
Tillandsia 'Mystic Albert'
Tillandsia rotundata
都好似幾好,可唔可以買番之前果d架 ...

只要係 凤梨科都得。
回復

ikejoe 發表於 2008-8-29 15:53:33 |顯示全部樓層
好心急呀!, 王爺,
仲要等幾奈至開團?
回復

八王爺 發表於 2008-8-29 15:59:09 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-8-29 08:53 發表
好心急呀!, 王爺,
仲要等幾奈至開團?

九成开唔成架~~ 好似得 羊咩咩,山櫻子 同你 訂花。真係反應冷淡....
回復

山櫻子 發表於 2008-8-30 02:34:08 |顯示全部樓層
依家愈來愈冷清LU
回復