`~~~~~~~~~`

作者: ipodbaby_123 發表于 2008-8-12 16:23:54
3712 26

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~```
llaus 發表於 2008-8-12 16:29:37 |顯示全部樓層
原帖由 ipodbaby_123 於 2008-8-12 16:23 發表
可唔可以用街市買回來既燈籠椒既種籽直接種?我試過兩次兩次都無發芽,阿媽話因為D燈籠椒唔夠熟所以種唔到,係咪真架?

用乜色燈籠椒既種籽來種呀?
紅色最熟
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 16:47:38 |顯示全部樓層
原帖由 ipodbaby_123 於 2008-8-12 16:23 發表
可唔可以用街市買回來既燈籠椒既種籽直接種?我試過兩次兩次都無發芽,阿媽話因為D燈籠椒唔夠熟所以種唔到,係咪真架?

唔知"燈籠椒"&"指天椒"係唔係一樣~
我試過用唔係太熟既指天椒種子種植,就算發到芽,都會好奀瘦~
所以依家好多時我都會專登留幾粒大粒既指天椒,等佢熟到就快皺皮至摘,跟住取核下種,發芽率好高,小苗都好茁壯~
街市買既燈籠椒,通常唔會熟晒至摘,所以種子應該係未發育完成......我估~
回復

貓后 發表於 2008-8-12 17:17:09 |顯示全部樓層
指天椒辣架,而燈籠椒就應該係西椒add6icon
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-12 17:21:52 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-8-12 17:17 發表
指天椒辣架,而燈籠椒就應該係西椒add6icon

哈哈~
我講得唔清楚,其實係想講,唔知"燈籠椒"&"指天椒"取核種植既條件係唔係一樣~
回復

llaus 發表於 2008-8-12 17:24:52 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-8-12 16:29 發表

用乜色燈籠椒既種籽來種呀?
紅色最熟

所有燈籠椒都是同種,唔同顏色因收採時間不同,
紅色是最熟(可存放時間最短),
種籽從紅燈籠椒來都唔得的話,種籽取自其他顏色不用再試啦
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 18:03:26 |顯示全部樓層
但我覺得黃色最易蘭......
回復

貓后 發表於 2008-8-13 13:45:22 |顯示全部樓層
add6icon 原來燈籠椒的色係收採時間不同才有,llaus我又學多一樣嘢
回復

llaus 發表於 2008-8-13 13:54:22 |顯示全部樓層
原帖由 貓後 於 2008-8-13 13:45 發表
add6icon 原來燈籠椒的色係收採時間不同才有,llaus我又學多一樣嘢

都是多手上d網頁查查查下咁!
同時上"多d泥"可互相交流下嘛!
還有好多野要大家花友指點呀!
先多謝大家"上泥"分享,我獲益良多啦!
回復

chiman 發表於 2008-8-13 14:54:44 |顯示全部樓層
請問種植方法?
燈籠椒我覺得好容易發,3種顏色我都試過,每次成功率都十分之高。
回復

NaNa 發表於 2008-8-14 10:53:05 |顯示全部樓層
我有自家收三色種子, can share
回復

fianfumy 發表於 2008-8-14 12:15:23 |顯示全部樓層
咁紫色及橙色的燈籠椒呢 ?
回復

llaus 發表於 2008-8-14 13:25:56 |顯示全部樓層
燈籠椒=bell pepper

可參下面一個網頁

http://www.foodreference.com/html/artbellpepper.html
回復

angelpui 發表於 2008-8-14 16:41:04 |顯示全部樓層
仲有白色既燈籠椒同埋深啡色既,但係香港好難找到。

我見過360都好似有得賣,不過好貴吓

回復

llaus 發表於 2008-8-15 09:21:10 |顯示全部樓層
都期望有花友能在不久張來種到七彩燈籠椒可供大家觀賞
回復

angelpui 發表於 2008-8-23 16:37:12 |顯示全部樓層
今日係森記X見到佢有7彩燈籠椒,個店員話係一棵有齊多色(白、黃、燈、綠、紅、紫、黑)。
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-23 18:42:33 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-8-23 16:37 發表
今日係森記X見到佢有7彩燈籠椒,個店員話係一棵有齊多色(白、黃、燈、綠、紅、紫、黑)。

種子定植物??
回復

angelpui 發表於 2008-8-23 21:39:43 |顯示全部樓層
種子,英國既。我沒買。因為唔知係唔係雜交品種,所以上網 search下先。
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-24 10:37:59 |顯示全部樓層
原帖由 angelpui 於 2008-8-23 21:39 發表
種子,英國既。我沒買。因為唔知係唔係雜交品種,所以上網 search下先。

請問雜交品種有咩唔同架???  
回復

angelpui 發表於 2008-8-25 11:20:08 |顯示全部樓層

回復 19# 蛀米虫 的帖子

我check左佢果隻七彩燈籠椒,係呢度出既
http://www.mr-fothergills.co.uk/catalogue/product/678-1/

根據我係外國賣傳統種子(Heriloom seeds)既網站既資料,雜交品種(Hybrid F1)係由唔同品種既植物相互授粉而成,即係corss cover。由於佢地品種太複雜,cross cover得太多次,大部分雜交品種都唔建議留種再種植。因為佢地往往同佢地既母系植物(即係由雜交品種種子種出來既植物)相差好遠,品質亦唔穩定。所以果d種子只可以用來種來食。

簡單來講即係話你用完左d雜交品種種子,又想再種返果隻植物,只好再買供應商既種子,唔好自己留種再種。

如有錯漏,請各位花友指教。

回復

12下一頁