新手種BASIL同薄荷葉求救!

作者: hollywoodbitch 發表于 2014-9-15 11:12:05
3656 7
係灣仔街市買了盤BASIL同MINT回來, 初頭無乜問題, 但好似越種越殘 ?

BASIL右邊那棵有虫蛀

BASIL右邊那棵有虫蛀

MINT既葉摸落好琳,
BASIL仲有虫添, 我應該點做?

MINT同BASIL我都剪左D諗住分盤, 上圖BASIL出左根果棵係咪已經可以落盤?
同埋就咁用水浸住D葉又得唔得呢?

求高人指教!! 感激不盡 !

m36252 發表於 2014-9-15 11:37:04 |顯示全部樓層

MINT 同basil都需要多d水份既植物, 再比d肥佢地, 就可以.
mint係無需太曬, 反而basil就最好全日都有得曬.
上圖basil己出根就可落泥.
葉係發唔到根.
basil 葉有蟲就meet咗去, 香草係要久不久, 修枝修葉先會靚.
回復

hollywoodbitch 發表於 2014-9-15 16:28:30 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2014-9-15 11:37
MINT 同basil都需要多d水份既植物, 再比d肥佢地, 就可以.
mint係無需太曬, 反而basil就最好全日都有得曬.
...

非常感謝!!

但其實這棵MINT之前係放係室內,我見佢咁既樣先搬出去曬下太陽。
唔知有冇咩肥料可以推介呢? 因為係食落肚,我都唔敢難咁買肥料黎用

又想問, 我個BASIL大果D葉係咪已經可以剪黎食?

THANKS A LOT!!!
回復

m36252 發表於 2014-9-15 16:56:59 |顯示全部樓層
Mint嚮室外半日照左右既位就得, 夏天太曬, 會曬濃佢地.
上圖既mint , 其實可以修剪3,4吋既枝, 浸水, 等佢生根, 再種.

mint同basil對肥料唔算高要求, 比d洗米水佢地, 佢地都會接受.
basil 既葉, 大小都可以剪嚟食, 但當然, 你不能剪晒佢地既葉啦. 當你見到丫位有芽出有新葉出既時侯, 放膽d剪枝或葉, basil自然會生得靚, 你亦自然會多d收成架啦.
回復

hollywoodbitch 發表於 2014-9-15 17:04:50 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2014-9-15 16:56
Mint嚮室外半日照左右既位就得, 夏天太曬, 會曬濃佢地.
上圖既mint , 其實可以修剪3,4吋既枝, 浸水, 等佢生 ...

多謝高人指教!
回復

hollywoodbitch 發表於 2014-9-16 15:51:25 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2014-9-15 16:56
上圖既mint , 其實可以修剪3,4吋既枝, 浸水, 等佢生 ...

唔好意思呀,又有D野想請教你, 我將支出左根既BASIL裝左入細盤仔諗住放係OFFICE,

盤直徑同高度約6CM, 發現仲有D根露出來, 我係咪應該用個深D大D既盤? 定係咁樣都OK?
回復

m36252 發表於 2014-9-16 16:40:06 |顯示全部樓層
hollywoodbitch 發表於 2014-9-16 15:51
唔好意思呀,又有D野想請教你, 我將支出左根既BASIL裝左入細盤仔諗住放係OFFICE,

basil同mint既根都幾發達, 盤太細, 對佢地唔係咁好. 仲有, 大部份香草, 都係需要陽光同空氣流通. 佢地唔太適合室內種植.
回復

m36252 發表於 2014-9-16 17:02:51 |顯示全部樓層
若想更清楚香草 ?
以下既POST, 將會令你大開眼界.

GTR香草記錄
回復